Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Za Medija traži od članova komisije da ne učestvuju u nezakonitom postupku dodele sredstava za informisanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

26. 09. 2016.

Izvor: Za media

Za Medija traži od članova komisije da ne učestvuju u nezakonitom postupku dodele sredstava za informisanje

Grčevita borba Za medije i Medijske koalicije koja okuplja 5 najvećih strukovnih udruženja, da spreče proneveru 15 miliona dinara namenjenih javnom informisanju u Zaječaru, još uvek traje. Bez obzira na mnogobrojna javna upozorenja, lokalna vlast na čelu sa gradonačelnikom Velimirom Ognjenovićem i dalje istrajava u nameri da nezakonito postavljena komisija predloži raspodelu sredstava.

Tim povodom Za media portal je uputio pitanja članovima komisije, „da li će učestvovati u nezakonito postavljenoj komisiji i da li su svesni da na taj način šalju poruku da se medijski zakoni ne moraju poštovati?“.

Odgovorio je samo profesor Fakulteta političkih nauka dr Miroljub Radojković, koji naša pitanja smatra pritiskom sa prizvukom pretnje. Radojković u svom odgovoru dalje navodi da misli da je zakonito postavljen ako se izuzme stav 2 člana 24 Zakona o javnom informisanju i medijima, koji smatra neustavnim i predlaže nam da pokrenemo proceduru izmene zakona, a svoje stavove nameće kao skromni doprinos toj inicijativi. (prim. aut. Odgovor prof. Radojkovića možete preuzeti na dnu ove stranice).

Posle šokantnog priznanja prof. Radojkovića da aktuelni Zakon o javom informisanju i medijima smatra neustavnim, Za media podseća uvaženog profesora da se zakoni moraju poštovati u celini, sviđalo se to njemu ili ne. To što je javno priznao da zakon poštuje selektivno, daje nam za pravo da tražimo od njega, ali i ostalih članova komisije, da ne odlučuju o raspodeli 15 miliona dinara javnog novca namenjenog informisanju. 

Što se tiče predloga prof. Radojkovića da pokrenemo inicijativu za izmenu člana 24  Zakona o javnom informisnju i medijima, poručujemo mu da to nećemo uraditi, jer nas upravo taj član štiti od političkih pritisaka i medijskih stručnjaka poput njega, koji su spremni da zaobiđu zakonske procedure koje im se ne dopadaju.

O načinu trošenja javnog novca namenjenog medijima, već danas ćemo objaviti detaljno istraživanje koje će razotkriti kontinuitet u proneverama novca iz gradskog budžeta, ali i prave razloge nameštanja „podobne“ komisije prilikom dodele sredstava namenjenih javnom informisanju u Zaječaru.

 

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

26.09.

2016.

Ne, nisam anonimus, ali je bolje ovako [neregistrovani] u 16:49

Pitajte koga će zastupati uvaženi profesor

Tuga je koliko prljavštine je u medijima. Projektno sufinansiranje je da umreš od smeha. Tamo gde je dr Radojković, pare dobija televizija iz Salaša, jer su kao braća rođeni vlasnik Istoka i uvaženi svetski poznavalac medija profesor Miroljub. Neka ste mu rekli i treba da batali to učestvovanje u komisijama jer je svima jasno za čiji interes radi.
Od nadri novinara profesionalci ne mogu da stignu do zaposlenja pitam se zašto je to tako. Možda može da objasni lik sa fakulteta a možda i onaj pre njega Veljanovski. Ludilo od zakona mediji u haosu, dovoljno je da se pročita ju neki naslovi u vezi Sporta, Tanjuga ( radi ili ne radi) , ma idi katastrofa. Profesionalna udruženja? Priča za sebe.

P.S. Često ne objavljujete komentare, pitam se zašto, nikog ne vređam iako sam anonimna.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi