Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Timok - hroničar vremena dobio samo 350.000
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

05. 11. 2016.

Autor: D. Živković Izvor: Timok - Zaječar

Timok - hroničar vremena dobio samo 350.000

Dnevni list "Timok" dobio je za realizaciju projekta neverovatno niskih 350.000 dinara, što je višedecenijskog hroničara Timočke krajine stavilo na samo dno liste medija čiji su projekti "odobreni".

Gradsko veće Zaječara donepo je juče odluku o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Zaječara u 2016. godini.

U gradskom budžetu je za to izdvojeno 14.250.000 dinara, a novac je dobilo 12 medijskih kuća.

Za projektno sufinansiranje najviše je dobila televizija Fira iz Zaječara 4.350.000 i njihov radio 450.000 dinara, potom televizija Istok iz Salaša 3.300.000 i njihov radio, HIR radio 450.000. Milionsku cifre dobili su i ZA media iz Zaječara 1.300.000, ali i lokalna televizija Sezam iz Bora.

Onlajn portal iz Zaječara je dobio 850.000, Radio Tempo iz Zaječara 550.000, Radio Magnum 500.000 i portal radija 500.000, AS media portal iz Zaječara 450.000 dinara.

List Timok je u ovoj raspodeli dobio najmanje, što pokazuje i poštovanje lokalnih vlasti prema ovom mediju, hroničaru jednog vremena. Sramota je da jedan regionalni list koji postoji 71 godinu ovako bude tretiran i da od svih medija dobije najmanje iz budžeta grada, a da lokalna televizija Sezam iz Bora dobije čak 1.200.000.

List Timok godinama prati sva dešavanja od interesa za građane, ali izgleda ne i u interesu lokalnih vlasti jer prati baš sva dešavanja, kao i rad opozicionih partija, što je možda i trn u oku. 

Na konkurs je pristiglo ukupno 28 prijava i projekata. Gradsko veće je 21. oktobra imenovalo i konkursnu komisiju u sastavu Mario Radojković iz Niša, Nevena Simendić iz Pančeva i Mirjana Vasić iz Šida.

Konkursn akomisija je zasedala u Zaječaru 2. novembra i nakon razmatranja svih pristiglih projekata utvrdila Predlog za raspodelu sredstava po konkursu u oblasti javnog informisanja, kako se kaže NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA u 2016. godini.

Komisija je predložila sa budu raspoređena sva predviđena sredstva. 

Televizija Sezam iz Bora realizovaće projekat Zaječar po meri građana putem LOKALNE TELEVIZIJE, a odnosi se na informisanje o organizacijama i ustanovama i javnom mnjenju Zaječara.

Treba reći da su televizija Belami i njen portal, koji bi na regionalnom nivou bar promovisali Zaječar, odbijeni sa obrazloženjem da njihov projekat neće u dovoljnoj meri zadovoljiti interese građana Zaječara za javnim informisanjem. 

U obrazloženju se kaže da su specifični kriterijumi komisije, pored pravilnika, bili i da Grad Zaječar ima interes da novac koji je namenjen za javno informisanje svojih građana upotrebi na najcelishodniji način, pre svega za potrebe stanovnika svoje lokalne zajednice, da se najekonomičnije upotrebi novac od poreskih obveznika građana Zaječara u skladu sa potrebom za njihovim javnim informisanjem.

Građani Zaječara će u tom smislu morati da pogledaju i lokalnu televiziju Sezam iz Bora, koja će hi promovisati. 

List Timok, čije tekstove arhiviraju mnoge ustanove u Zaječaru, je ovom raspodelom ponižen. Treba istaći da ni jedna izložba o starom Zaječaru i dešavanja o njemu nisu protekla bez tekstova iz ovog lista sa dugogodišnjom tradicijom. Timok se nalazi i dalje u mnogim firmama i ustanovama i nastaviće da izveštava kao i do sada objektivno. A onima koji su odlučili da ga i na ovaj način poniže neka služi na čast. 

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

07.11.

2016.

anonymous lokalpatriota [neregistrovani] u 17:55

Odavno je to bruka!

O kojem "Timoku" vi govorite, odnosno pišete!? O onom koji odavno ne postoji!
Dobio je najmanje novca? Pa, naravno kad je onaj pravi, zaječarski Timok odavno nestao.
Ugašen. Uništen. Zatrt. Kao da nikad nije ni postojao. Ko je izdavač Timoka? Neki Vitko iz Niša ili
njemu slični. Šta, on se u sve razume, pa i u zaječarske prilike.
Ljudi, ne pišite nebuloze, nego se, ponekad, setite da je u Zaječaru nekad postojao nedeljnik po imenu "Timok". Moćna novina, za tadašnje doba.
Iznedrio je plejadu novinara koji su se rasuli po raznim redakcijama, najčešće beogradskim: Od Politikine kuće, Novosti, Televizije Beograd.
Oni su ponos lista Timok.
Zašto se neko iz te novine bar jednom ne seti pa one koji su medju živima zamoli da ispričaju kako se nekad radilo u Timoku, kako se pisalo, putovalo po celoj Timočkoj krajini.
Danas je drugo vreme, druge okolnosti, drugi ljudi, Sasvim razumljivo.
Sad televiziju imaju Salaš, možda i Šipikovo, Vratarnica, ko zna koja još sela.
I vi to nazivate novinarstvom.
Sramota!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi