Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Preti potpuni medijski mrak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

11. 11. 2016.

Autor: Z. Radovanović Izvor: Danas

Preti potpuni medijski mrak

Suočeni sa dramatičnom situacijom i pitanjem opstanka medija u Kragujevcu, a sve zbog činjenice da grad Kragujevac već dve godine ne poštuje zakonske obaveze i od uvođenja projektnog sufinansiranja javnog interesa u medijima ne raspisuje medijski konkurs, predstavnici najznačajnijih kragujevačkih elektronskih i štampanih medija konstatovali su, nedavno na sastanku u prostorijama TV Kanal 9, da će o svemu što se dešava na kragujevačkoj medijskoj sceni morati da obaveste Ministarstvo kulture i informisanja, Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, Misiju OEBS-a u Srbiji, te NUNS, UNS i druge nadležne institucije i organizacije.

Učesnici sastanka podsetili su da su od gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića u više navrata tražili odgovor na pitanje: da li će Kragujevac raspisati konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti informisanja radi ostvarivanja javnog interesa i ako hoće - kada će to učiniti?

Odgovora na ovo pitanje nije bilo sve dok početkom juna ove godine, ispred Skupštine grada nije organizovan protest kragujevačkih novinara, nakon čega su iz gradske uprave poručili da je „gradonačelnik svestan da krši Zakon, ali novca u budžetu nema“. 

- Da apsurd bude veći, u budžetu grada bilansirana su značajna sredstva za ove namene za 2015. godinu šezdeset miliona dinara, a za 2016. osamdeset miliona! Međutim, dosad mediji od toga nisu dobili nijedan dinar, jer nisu bili u prilici da svoje projekte javno kandiduju, zaključeno je na sastanku predstavnika vodećih kragujevačkih medija. 

Istaknuto je, pritom, da su pojedini funkcioneri objašnjavali da je novac namenjen građanima za informisanje, a medijima za kreiranje te usluge, potrošen za neke druge, po njima preče stvari. 

- Nepoštovanje Zakona o javnom informisanju i medijima nije problem formalne prirode, već narušavanje javnog interesa u sferi javnog informisanja, a građanima se uskraćuje pravo na potpuno i istinito informisanje, s time što bi uskoro, s obzirom na finansijsku agoniju u gotovo svim kragujevačkim glasilima, mogli da ostanu u potpunom medijskom mraku, upozoreno je sa ovog skupa. 

Mesecima bez plata 

Na sastanku je konstatovano i da novinari u tri najveće medijske kuće u Kragujevcu (Radio-televiziji Kragujevac, Kragujevaćkim novinama i televiziji Kanal 9) mesecima volontiraju, a da se u drugim manjim redakcijama permanentno smanjuje broj zaposlenih. Država od kragujevačkih medija očekuje da svoje obaveze: doprinose, poreze, takse prema REM-u, Emisionoj tehnici i druge, izmiruju na vreme, dok se u Zakonu o javnom informisanju i medijima ne propisuje sankcije za kršenje zakona.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi