Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Konkurs Opštine Kladovo za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

19. 01. 2017.

Konkurs Opštine Kladovo za sufinansiranje medijskih projekata

Na osnovu člana 17., 18. i 19. Zakona o javnom informisanju i medijima („Sl. glasnik RS“, broj 83/2014, 58/2015 i 12/2016-autentično tumačenje ), članova 4. i 8. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („ Sl.glasnik RS“ br.16/2016), i člana 8. Odluke o budžetu opštine Kladovo za 2017.godinu ( „Sl. list opštine Kladovo“ br. 14/2016), Opštinsko veće opštine Kladovo, na sednici održanoj 17.januara 2017.godine raspisuje

JAVNI POZIV

ZA UČEŠĆE NA KONKURSU ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA ZA OSTVARIVANjE JAVNOG INTERESA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANjA ZA 2017.GODINU

Predmet konkursa i namena sredstava za ostvarivanje javnog interesa

Predmet konkursa je sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz budžeta opštine Kladovo, radi ostvarivanja javnog interesa u javnom informisanju, a koje se odnosi na:

-          istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje građana opštine Kladovo,

-          podršku prozvodnji medijskih sadržaja u cilju zaštite i razvoja ljudskih prava i demokratije, slobodnog razvoja ličnosti i zaštite dece i mladih;

-          razvoja kulturnog i umetničkog stvaralaštva;

-          razvoja obrazovanja, uključujući i medijsku pismenost kao deo obrazovnog sistema, nauke, sporta, zaštite životne sredine i zdravlja ljudi;

-          informisanja osoba sa invaliditetom  i drugih manjinskih grupa,

-          unapređivanje novinarskog i medijskog profesionalizma i ostalih medijskih sadržaja koji doprinose zadovoljavanju potreba građana za informacijama i sadržajima iz svih oblasti života, bez diskriminacije.  

Visina sredstava predviđenih za sufinansiranje projekata iz budžeta opštine Kladovo u oblasti informisanja, radi ostvarivanja javnog interesa u 2017. godini iznosi iznosi 4.960.000,00 dinara, opredeljenih Odlukom o budžetu opštine Kladovo za 2017.godinu i Odlukom o raspisivanju Konkursa.

Pravo učešća na konkursu

Pravo učešća na konkursu ima:

1)    izdavač medija čiji medij je upisan u Registar medija, koji se vodi u Agenciji za privredne registre, i

2)    pravno lice, odnosno preduzetnik koje se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koji priloži dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija.

Pravo učešća na konkursu nemaju izdavači koji se finansiraju iz javnih prihoda, kao ni lica koja su u prethodnom periodu dobila sredstva namenjena projektnom sufinansiranju, a nisu na vreme podnela narativni i finansijski izveštaj. 

Pod medijem se u smislu Zakona podrazumevaju dnevne i periodične novine, servis novinske agencije, radio – program i televizijski program i elektronska izdanja tih medija, kao i samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovane internet stranice ili internet portali), koji su registrovani u Registru medija, u skladu sa zakonom.

Uslovi za učešće na konkursu

 

Predlagač može konkurisati samo sa jednim projektom.

Ukoliko je pravno lice izdavač više medija, ima pravo učešća na konkursu za svaki medij, čiji je izdavač.

Učesnik konkursa može predložiti sufinansiranje projekta u iznosu koji ne prelazi 80% vrednosti projekta.

Projekat, u smislu Zakona, podrazumeva zaokruženu programsku celinu ili deo celine (žanrovska i vremenska) kojom se doprinosi ostvarivanju javnog interesa.

Učesnik konkursa koji je u tekućoj kalendarskoj godini već koristio sredstva namenjena projektnom sufinansiranju u oblasti javnog informisanja na republičkom, pokrajinskom ili lokalnom nivou, može učestvovati na konkursu za sufinansiranje istog projekta samo još jednom u toj godini, i to u iznosu koji, uz sredstva koja je već dobio, ne prelazi 80% vrednosti projekta.

 

Kriterijumi za ocenjivanje projekata

Osnovni kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati projekti prijavljeni na konkurs su:

-          mera u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja;

-          mera pružanja veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima.

Na osnovu navedenih kriterijuma posebno se ocenjuje:

-          u kojoj meri su predložena projektna aktivnost i izloženi ciljevi njene realizacije relevantni za ostvarivanje namene konkursa;

-          u kojoj meri je verovatno da će predložene projektne aktivnosti dovesti do ostvarivanja postavljenog cilja (na osnovu načina na koji je objašnjena veza između aktivnosti i ciljeva, preciznosti indikatora uspeha, kvaliteta predloženog metoda evaluacije i prethodnog iskustva ključnih članova projektnog tima);

-          u kojoj meri odnos između predloženih troškova i očekivanih rezultata ukazuje da bi korišćenjem budžetskih sredstava na najracionalniji način bio ostvaren javni interes.

-          posebno se ocenjuje da li su učesniku konkursa izrečene mere od strane državnih organa, regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda kao i dokaz o tome da su nakon izricanja kazni ili mera preduzete aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti;

Prijava na konkurs

Učesnik po Javnom pozivu je obavezan da popuni obrasce Prijava za projektno sufinansiranje iz oblasti javnog informisanja (Obrazac 1.), Budžet i revidirani budžet predloga projekta (excel) (Obrazac 1. i 1a.), Narativni i finansijski izveštaj o realizaciji projekta (excel), (Obrazac 2.), i Izjavu o sufinansiranju projekta (Obrazac 3.) preuzimaju se sa zvanične internet prezentacije opštine Kladovo) i priloži sledeća dokumenta:

-          Fotokopiju rešenja o registraciji pravnog lica ili preduzetnika u odgovarajućem registru;

-          Fotokopiju rešenja o registraciji  medija u Registru medija;

-          Fotokopiju potvrde o poreskom identifikacionom broju – PIB-u

-          Fotokopiju dozvole za emitovanje radio i/ili TV programa izdate od Regulatornog tela za elektronske medije;

-          Ugovor ili overenu izjavu izdavača medija, u kojima će programski sadržaji biti emitovani (obavezno samo za pravna lica i preduzetnike registrovane za produkciju televizijskog i radijskog programa).

 

Prijave (Obrazac 1., Obrazac 2. I Obrazac 3.) se preuzimaju sa sajta opštine Kladovo i podnose sa ostalom obaveznom dokumentacijom u štampanom obliku i na CD-u, predajom na pisarnici Opštinske uprave Kladovo ili redovnom poštom u 2 primerka, na adresu:

Opština Kladovo

Kralja Aleksandra 35, 19320 Kladovo

sa naznakom: „Prijava na javni konkurs za sufinansiranje projekata iz budžeta opštine Kladovo u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa u 2017. godini“ sa naznakom „Ne otvarati pre završetka konkursa“.

Konkursni materijal se ne vraća.

Neblagovremene i neuredne konkursne prijave se neće razmatrati.

Prijave se podnose do  01.februara  2017.godine  do 15 časova.

Projekat koji je dostavljen nakon propisanog roka za podnošenje, ne razmatra se.

Odluka o izboru projekata

U skladu sa odredbama člana 25. Zakona, Odluka o izboru projekata u oblasti javnog informisanja koji se sufinansiraju iz budžeta opštine Kladovo donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs,  na osnovu obrazloženog predloga stručne konkursne komisije, najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa.

Odluka o izboru projekata biće objavljena na zvaničnoj internet prezentaciji opštine Kladovo  i dostavlja se svakom učesniku konkursa u elektronskoj formi.

U skladu sa odredbama člana 25. Zakona, Odluka se donosi u obliku rešenja sa obrazloženjem. Rešenje je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor. Nakon donošenja rešenja, opština Kladovo zaključuje ugovor o sufinansiranju projekata iz oblasti javnog informisanja.

Pored rešenja, na zvaničnoj veb prezentaciji biće objavljene i informacije za sve učesnike konkursa koji su dobili manji iznos sredstava od traženog da bez odlaganja dostave novu specifikaciju troškova, u skladu sa dodeljenim sredstvima, odnosno obaveštenje o tome da odustaju od sredstava koja su im dodeljena.

Ugovor o dodeli sredstava

Rešenje predstavlja osnov za zaključenje ugovora sa učesnikom konkursa koji je dobio sredstva za sufinansiranje projektnih aktivnisti.

Ugovorom o dodeli sredstava će se bliže urediti prava i obaveze ugovornih strana.

Izveštaj o sprovedenim aktivnostima

Učesnici konkursa kojima se odobre sredstva u obavezi su  da dostave narativni i finansiski izveštaj o sprovedenim  projektnim aktivnostima, što će se definisati ugovorom. Uz izveštaj se dostavlja i dokaz o realizaciji projekta.

Poziv novinarskim i medijskim udruženjima kao i medijskim stručnjacima zainteresovanim za rad u komisiji

U skladu sa članom 21. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, obaveštavaju se novinarska i medijska udruženja, kao i medijski stručnjaci zainteresovani za rad u komisiji da dostave predlog za članove komisija. Rok za dostavljanje predloga za članove komisije, isti je kao i rok za podnošenje prijava na konkurs.

Prijave za učešće u radu Komisije podnose se predajom na pisarnici Opštinske uprave Kladovo ili poštom, na adresu:

Opština Kladovo

Kralja Aleksandra br.35

19320 Kladovo.

Članove stručne konkursne komisije imenuje rukovodilac Opštinskog veća i to iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju. Većina članova Komisije imenuje se na predlog novinarskih i medijskih udruženja, ukoliko takav predlog postoji.

Na osnovu prispelih predloga novinarskih i medijskih udruženja za članove komisije, rukovodilac Opštinskog veća opštine Kladovo imenuje dva člana Komisije.

Komisija ima tri člana. Rad Komisije je bez nadoknade i bez nadoknade putnih troškova.

Rešenje o imenovanju Komisije objavljuje se na na zvaničnoj internet prezentaciji opštine www.kladovo.org.rs.

Proveru dokumentacije podnete na konkurs i poštovanje rokova i druge stručne poslove propisane Pravilnikom vršiće stručna služba Opštinske uprave Kladovo.

Kontakt osoba: Mihajlović Boban, kontakt telefon: 019/801-450 e-mail adresa: bobanmihajlovich@yahoo.com.

 

OPŠTINSKO VEĆE OPŠTINE KLADOVO

 

      Broj: 642-1/2017-II    

     U Kladovu, 17.januar  2017.godine

                                                                               

      PREDSEDNIK,

 

Radisav Čučulanović

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi