Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Profesionalni standard ispunilo 87 odsto medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

26. 04. 2017.

Izvor: Tanjug

Profesionalni standard ispunilo 87 odsto medijskih projekata

Analiza medijskih sadržaja sufinansiranih od strane Ministarstva kulture i informisanja tokom 2015. godine, koju je izradio Medijski arhiv "Ebart", pokazala je da oko 83 odsto realizovanih projekata zadovoljava postavljene kriterijume, poput ispunjenosti profesionalnih standarda, ostvarenosti ciljeva ili održivosti.

Ministarstvo svake godine izdvaja značajna sredstva namenjena medijima u Srbiji, a prvi put je urađeno istraživanje i evaulacija oko 20 odsto (55 od 228) svih realizovanih sadržaja u oblasti štampe, televizije, radija, medijske produkcije i interneta, saopštio je Medijski arhiv "Ebart".

Većina medija, kako je navedeno, sadržaje je realizovala u okviru profesionalnih standarda (87,27 odsto), razumljivi su prosečnom gledaocu (94,55 odsto) i najveći deo bio je u skladu sa namenom konkursa (89,09 odsto).

Ciljeve postavljene u projektnom zadatku ispunjava tri četvrtine aplikanata (oko 76 odsto), a sa druge strane održivost nije bila ostvariva u četvrtini projekata.

Kada se sagledaju svi rezulatati prema vrsti medija, najviše ispunjenih kriterijuma odlikuje sadržaje/projekte televizijskih stanica (89,29 odsto), slede štampani mediji (86,9 odsto), produkcije (85,71 odsto), radio stanice (83,13 odsto), a najlošiji rezultat zabeležen je kada je u pitanju internet - 68,25 odsto.

Ova analiza predstavlja svojevrsnu "ličnu kartu" medija, odnosno medijske produkcije, i iz Medijskog arhiva "Ebart" ističu da će pomoći uspostavljenju preciznih i čvrstih kriterijuma za dalje sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa.

Jedan od kriterijuma koji je najmanje ispunjen - unapređenje kapaciteta medija istovremeno je i dobar pokazatelj problema u medijskoj sferi - finansijskih, kadrovskih i organizacionih, za medije širom Srbije, a posebno one izvan velikih centara kao što su Beograd i Novi Sad.

Ovaj projekat sufinansiran je iz budžeta Republije Srbije - Ministarstva kulture i informisnja, a izneti stavovi, kako je navedeno, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi