Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Mrvice milanovačkim medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

11. 07. 2017.

Izvor: gminfo.rs

Mrvice milanovačkim medijima

Iz budžeta opštine Gornji Milanovac za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, na teritoriji opštine Gornji Milanovac, u 2017. godini, opredeljeno je 3,5 miliona dinara. Na predlog stručne komisije, koju su činili, Dragana Čabarkapa (na predlog Društva novinara Vojvodine), Miladin Vukosavljević (na predlog Udruženja sportskih novinara Srbije) i Bojan Nešković (dugogodišnji medijski radnik u više lokalnih medija sa teritorije Moravičkog okruga) lokalnim medijama je od 3,5 miliona dinara, opredeljeno 680.000 dinara, skoro šest puta manje nego medijima iz okruženja koji su, kako je komisija obrazložila, veoma gledani i čitani na teritoriji naše opštine. Na konkurs je pristiglo 24 prijave, od kojih su razmatrane 23, a jedna je odbačena kao nepotpuna.

Lokalni mediji koji su podržani su:
- Takovske novine za projekat "PODIGNIMO SELO NA NOGE - PUT I NAČIN REVITALIZACIJE SELA"  iznosom od 350,000 dinara
- Gogi radio za projekat "GOVORIM DA ME ČUJU - RADIO MEGAFON" iznosom od 100.000 dinara
- GMinfo portal za projekat "SLIKE ZAVIČAJA" iznosom od 230.000 dinara
 
Po mišljenju stručne komisije, drugi su, verovatno, kada je u pitanju informisanje u našoj opštini, daleko relevantniji i prepoznatljiviji jer im je opredeljeno preostalih 2,8 miliona dinara, među njima se posebno ističu niški,  kraljevački, čačanski i užički mediji.
 
- Novostidana.rs (internet portal iz Niša) za projekat "DA NAS IMA VIŠE U GORNjEM MILANOVCU" iznosom od 100.000 dinara
- TV MELOS, (Kraljevo) za projekat "GORNjI MILANOVAC U HRONICI ZAPADNE SRBIJE" iznosom od 300.000 dianra
- TV LAV, (Užice) za projekat "DECA - ČUVARI SRPSKOG JEZIKA" iznosom od 250.000 dinara
- ČAČANSKI GLAS, nedeljnik, za projekat "SELA - PRIVREDNI I TURISTIČKI POTENCIJAL GORNjEG MILANOVCA" iznosom od 150.000 dinara.
- TV Telemark, (Čačak) za projekat "IMAMO PRAVO DA ZNAMO - MILANOVAČKE AKTUELNOSTI U FOKUSU MEDIJA" iznosom od  800.000 dinara
- Radio DžENARIKA (Čačak) za projekat "HRONIKA RUDNIČKO-TAKOVSKOG KRAJA" iznosom od 50.000 dinara
- AGROPRESS internet portal (Čačak) za projekat "RODNA ZEMLjA TAKOVSKOG KRAJA - MOGUĆNOSTI I PRAKSA" iznosom od 100.000 dinara
- TV GALAKSIJA (Čačak) za projekat "MILANOVAČKA SEDMICA" iznosom od 500.000 dinara
- Studio za foto, video i post produkciju 4N STUDIO DRAGAN NIKOLIĆ (Čačak) za projekat "NjIHOVO JE PRAVO DA ČUJU I VIDE - OMOGUĆIMO IM" iznosom od 100.000 dinara
- MORAVA INFO, interent portal,(ČAČAK) za projekat "PORODIČNO NASILjE - DESTRUKCIJA U OGLEDALU" iznosom od 150.000 dinara
- GLAS ZAPADNE SRBIJE internet portal (Čačak) za projekat "OTVORENE VESTI – POLITIKA, PRIVREDA, KULTURA I SPORT U CENTRU PAŽNjE" iznosom od 200.000 dinara
- MEDIA PORTAL (Čačak) za projekat, "GORNjI MILANOVAC DANAS" iznosom od 120.000 dinara.
 
Takovske novine su lokalni list, koji izlazi jednom sedmično,  osnovan još 1961. godine. Novine su sa tradicijom koje svaki Milanovčanin rado čita, a za neke naše sugrađane su i jedini izvor informacija sa teritorije milanovačke opštine. Stručna komisija je, ipak, procenila da i Čačanski glas zaslužuje deo kolača milanovačkih poreskih obveznika, pa je svoju odluku obrazložila da je to „ pored Takovskih  novina jedini iole priznati štampani medij lokalnog karaktera“ !? Umanjenje traženog iznosa Takovskim novinama komisija je obrazložila da je "kroz ovaj konkurs prepoznato već nekoliko komplementarnih projakata drugih medija sa sličnom tematikom i kvalitetom".
Delimično podržan projekat jedinog milanovačkog štampanog medija govori u prilog činjenici da je tuđe – slađe, lepše, bolje, i po oceni komisije, kvalitetnije.
Projekat GMINFO portala, jedinog lokalnog online medija sa mesečnom posetom od 150.000 i oko 20.000 individualnih korisnika, podržan je sa 230.000 dinara od traženih 972.000 dinara, jer su, po obrazloženju komisije, troškovi projekta „predimenzionirani u odnosu na troškove drugih istovrsnih medija za sadržaje slične prirode“.
Iz budžeta opštine za sufinansiranje lokalnih medija u 2017. godini izdvojeno je, čak šest puta manje sredstava,  nego za medije iz okruženja.
Portal GMINFO je „zahvalan“ „stručnoj“ komisiji na opredeljenim novčanim sredstvima i sa zadovoljstvom se odriče dodeljenog iznosa, u nadi da će je lokalna vlast preusmeriti nekome kome su potrebnija. Sa tolikim iznosom GMINFO ne može na kvalitetan način doprineti ostvarivanju javnog interesa građana u oblasti javnog informisanja, ali će nastaviti da o svom trošku Milanovčane redovno obaveštava o svim događajima od javnog interesa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi