Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Konkurs Opštine Vlasotince za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

20. 02. 2018.

Konkurs Opštine Vlasotince za sufinansiranje medijskih projekata

REPUBLIKA SRBIJA OPŠTINA VLASOTINCE Na osnovu čl. 20 i čl. 44. Zakona o lokalnoj samoupravi (Službeni glasnik Republike Srbije, br.129/2007, 83/2014 i 101/16), člana 17 - 26. Zakona o javnom informisanju i medijima („Službeni glasnik RS“, br.83/14 i 58/15) i Odluke o budžetu opštine Vlasotince za 2018.godinu, 01 br.06-94-2/17 (Sl.glasnik grada Leskovca, br.26/17), predsednik opštine Vlasotince raspisuje:

K O N K U R S
za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Vlasotince do 31.12.2018. godine

I  NAMENA SREDSTAVA I IZNOS

Odlukom o budžetu opštine Vlasotince za 2018.godinu 01 br.06-94-2/17 od 16.12.2017. godine sredstva u iznosu od 3.000.000,00 dinara namenjena su za Konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Vlasotince do 31.12.2018. godine.

Namena konkursa je sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja, koji doprinose istinitom, nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju svih građana opštine Vlasotince o zaštiti i razvoju ljudskih prava i demokratije, unapređivanju pravne i socijalne države, slobodnom razvoju ličnosti i zaštiti dece i mladih, razvoju kulturnog i umetničkog stvaralaštva, razvoju obrazovanja, uključujući i medijsku pismenost kao deo obrazovnog sistema, razvoju nauke, sporta i fizičke kulture; zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi, radi podizanja kvaliteta informisanja osoba sa invaliditetom i pripadnika nacionalnih manjina, o unapređivanju medijskog i novinarskog profesionalizma i ostalim medijskim sadržajima koji doprinose zadovoljavanju potreba građana za informacijama i sadržajima iz svih oblasti života, bez diskriminacije.  

Minimalni iznos sredstava koji se može odobriti po pojedinačnom projektu iznosi 50.000,00 dinara, a maksimalni 800.000,00 dinara.

  II  PRAVO UČEŠĆA

Na Konkursu može učestvovati:

  1. izdavač medija čiji medij je upisan u Registar medija koji se vodi u Agenciji za privredne registre, sa podacima upisanim u skladu sa Pravilnikom o dokumentaciji koja se prilaže u postupku registracije medija u Registar medija (Sl.glasnik RS, broj 126/14);
  2. pravno lice, odnosno preduzetnik koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koji priloži dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija.

Pravo učešća na Konkursu nemaju izdavači koji se finansiraju iz javnih prihoda.

Pravo učešća na Konkursu nemaju lica koja su u prethodnom periodu dobila sredstva od opštine Vlasotince namenjena projektnom sufinansiranju, a nisu blagovremeno u propisanoj formi podnela narativni i finansijski izveštaj o realizaciji projekta.

Učesnik Konkursa može konkurisati samo sa jednim projektom.

Izdavač više medija ima pravo učešća na Konkursu s jednim projektom za svaki medij.

Učesnik konkursa može podneti zahtev za sufinansiranje najviše do 80% vrednosti projekta.

III  KRITERIJUMI ZA OCENU PROJEKATA

Kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati projekti prijavljeni na konkurs su:

 1)  Mera  u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni  interes u oblasti javnog informisanja, a posebno se ocenjuje:

  • Značaj projekta sa stanovišta:

 ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja; ostvarivanje namene konkursa; usklađenosti projekta sa realnim problemima, potrebama i prioritetima ciljnih grupa;  identifikovanih  i jasno definisanih potreba  ciljnih grupa; zastupljenosti  inovativnog elementa u projektu i novinarsko istraživačkog pristupa.

  • Uticaj  i izvodljivost sa stanovišta:

usklađenosti planiranih aktivnosti sa ciljevima,  očekivanim rezultatima i potrebama ciljnih grupa; stepena uticaja projekta na kvalitet informisanja ciljne grupe; merljivosti indikatora koji omogućavaju praćenje realizacije projekta; razrađenosti i izvodljivosti  plana realizacije projekta; stepena razvojne i finansijske održivost projekta (pozitivni efekti projekta nastavljaju se nakon što se okonča podrška).

  • Kapaciteti sa stanovišta:

stepena organizacionih i upravljačkih sposobnosti predlagača projekta; neophodnih  resursa za realizaciju projekta; stručnih i profesionalnih referenci predlagača projekta, koje odgovaraju  predloženim ciljevima i aktivnostima projekta.

  • Budžet i opravdanost troškova sa stanovišta:

 preciznosti i razrađenosti budžeta  projekta, koji pokazuje usklađenost predviđenog troška sa projektnim aktivnostima; ekonomske opravdanosti predloga budžeta u odnosu na cilj i projektne aktivnosti.

  2)   Mera  pružanja veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima, a posebno se ocenjuje:

  • Da li su učesniku konkursa izrečene mere  od strane državnih organa,  regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda (podatke pribavlja stručna služba od Saveta za štampu, za štampane i onlajn medije).
  • Dokaz o tome da su nakon izricanja kazni ili mera preduzete aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti.

IV  ROKOVI

Prijave na Konkurs podnose se od 19.02.2018. do 02.03.2018.godine.

Odluka o raspodeli sredstava donosi se najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa.

V  DOKUMENTACIJA

Učesnik konkursa je u obavezi da u jednu kovertu spakuje dve koverte, od kojih na jednoj treba da piše “Prijava na konkurs i budžet” i u kojoj treba da se nalaze popunjeni obrazac 1.1 (predlog projekta) i obrazac 1.2 (budžet projekta), oba u po tri primerka. Obrasci se mogu preuzeti sa sajta opštine Vlasotince www.vlasotince.org.rs

 Na drugoj koverti treba da piše “Prateća dokumentacija” i u njoj treba da se nalaze kopije sledećih dokumenata u jednom primerku:

  1. rešenje o registraciji pravnog lica ili preduzetnika u Agenciji za privredne registre;
  2. rešenje o registraciji iz Registra medija koji se vodi u Agenciji za privredne registre, sa podacima upisanim u skladu sa Pravilnikom o dokumentaciji koja se prilaže u postupku registracije medija u Registar medija (Sl. glasnik RS, broj 126/14), izvod iz Registra javnih glasila nije važeći i neće se uzimati kao važeći dokument;
  3. dozvola za emitovanje radio i/ili TV programa izdata od Regulatornog tela za elektronske medije;
  4. overena izjava/saglasnost medija (ili više njih) da će programski sadržaj biti emitovan/objavljen u tom mediju (obavezno samo za pravna lica i preduzetnike koji se bave proizvodnjom medijskih sadržaja);

VI  POZIV ZA UČEŠĆE U RADU KOMISIJE

Pozivaju se novinarska i medijska udruženja, registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja Konkursa, da predlože članove konkursne komisije. Uz predlog za člana komisije, novinarska i medijska udruženja,  prilažu i dokaz o registraciji tog udruženja  u Registru udruženja. Pozivaju se i medijski stručnjaci zainteresovani za učešće u radu komisije da se pisanim putem obrate opštini Vlasotince. Uz predlog za članove komisije dostaviti i kratke biografije.

Predloge za članove komisije slati najkasnije u roku od 20 dana od objavljivanja konkursa.

Članove stručne komisije imenuje predsednik Opštine Vlasotince i to iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju. Većina članova komisije imenuje se na predlog novinarskih i medijskih udruženja, ukoliko takav predlog postoji i ukoliko predložena lica ispunjavaju zakonom predviđene uslove.

VII OPŠTE INFORMACIJE

Konkurs i obrazci za prijavu objavljuju se i na veb-sajtu opštine Vlasotince, gde su vidljivi i dostupni sve vreme trajanja konkursa.

Rešenje o sufinansiranju projekata po raspisanom konkursu, biće objavljeno na internet stranici opštine Vlasotince.

Skenirano rešenje biće dostavljeno elektronski i svakom učesniku konkursa koji je odlukom komisije dobio sredstva po konkursu.

Prijave koje stignu van propisanog roka ili na pogrešnom obrascu, neće biti razmatrane.

Prijave slati na adresu: Opština Vlasotince, 16210 Vlasotince, ul. Trg oslobođenja 12, sa naznakom: za Konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja .

Dodatne informacije se mogu dobiti radnim danom od 12 do 14 časova na telefone: 016/875-122, lokal 109, kontakt osoba Ivana Stanojević.

Broj:01 br.400-17/2018

U Vlasotincu, 19.02.2018.godine.

                                                                                    PREDSEDNIK OPŠTINE

                                                                                              Zoran Todorović

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi