Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  TV Smederevo nije opravdalo projekat, Grad Smederevo se obratio pravobranilaštvu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

11. 04. 2018.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

TV Smederevo nije opravdalo projekat, Grad Smederevo se obratio pravobranilaštvu

Gradska uprava Smedereva obavestila je Javno pravobranilaštvo da TV Smederevo d.o.o, koje je dobilo dva miliona dinara na Konkursu za sufinansiranje medijskih projekata u 2017. godini, ni posle dodatnog roka nije dostavilo proizvedeni medijski sadržaj, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Grad Smederevo je, osim TV Smederevo, dodatni rok za dostavljanje medijskog sadržaja, odnosno pojašnjenja narativnog i finansijskog izveštaja, dao i beogradskoj Agenciji za proizvodnju audio-vizuelnih proizvoda „Balkan production“ i firmi „Open View“ d.o.o. čiji je portal ePodunavlje na konkursu dobio sedam miliona dinara.

Podnosiocima medijskih projekata, kojima je smederevska lokalna samouprava dala dodatni rok za pravdanje dodeljeno je oko 14 miliona od ukupnih 20 miliona dinara, koliko je bilo opredeljeno prošlogodišnjim Konkursom.

Direktor TV Smederevo: Nismo imali dovoljno vremena

Na pitanje UNS-a zbog čega TV Smederevo d.o.o. nije dostavilo medijske sadržaje u dodatnom roku direktor i glavni i odgovorni urednik TV Smederevo Jovica Šešlak rekao je da im Grad nije dao dovoljan rok.

„Ne možemo za nekoliko dana da narežemo sve emisije koje smo uradili projektom, imamo staru tehniku“, rekao je Šešlak UNS-u.

Šta je TV Smederevo d.o.o. dostavilo Gradu za pravdanje projekta

U razgovoru sa Gradskom upravom u Smederevu, UNS-u je rečeno da TV Smederevo d.o.o. nije dostavilo medijske sadržaje koji je trebalo da nastanu medijskim projektom i da im je zato ostavljen dodatni rok za pravdanje.

Međutim, direktor i glavni i odgovorni urednik TV Smederevo Jovica Šešlak, ujedno i koordinator medijskog projekta, rekao je UNS da je Gradu pravdano 138 minuta medijskog sadržaja, kao što se navodi u izveštajima o realizaciji projekata.

„Mi smo njima dostavili sadržaj od 138 minuta, informativnu emisiju vesti, a jedna takva emisija traje dva sata. Nismo im dostavili najave emisija, muziku, već samo suv materijal“, rekao je UNS-u Šešlak.

Međutim, u izveštaju o realizaciji medijskog projekta „Smederevo danas“ koje je UNS dobio od Grada nema medijskih sadržaja koje je trebalo da proizvede ova televizija.

U prijavi na konkurs, u koju je UNS imao uvid, navodi se da će se proizvedeni sadržaj TV Smederevo emitovati u „tri centralne emisije dnevnika“ (jutarnji u 8 sati, centralni u 19 sati i dnevnik u 22 sati), informativnoj emisiji vesti (na svakih sat vremena), kroz priloge, gostovanje nadležnih, razgovor u emisijama kao i pedesetominutne specijalizovane emisije sa reprizama…

U izveštajima o realizaciji medijskog projekta TV Smederevo d.o.o. je navelo da je projekat realizovan samo kroz informativnu emisiju vesti, u ukupnom trajanju od 138 minuta u periodu od oktobra do decembra 2017. godine.

Zašto smederevci ne mogu da gledaju TV Smederevo? Šešlak: Pritisak gradonačelnice Smedereva

Teritorija realizacije medijskog projekta TV Smederevo d.o.o. je Grad Smederevo, uključujući seoske mesne zajednice, a ciljna grupa je celokupno stanovništvo na teritoriji ovog Grada, navodi se u predlogu projekta ove televiziji, u koji je UNS imao uvid.

Ipak, ova televizija, kako su pisali mediji, ali i kako tvrdi gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, koja je uprkos tome potpisala Rešenje o raspodeli sredstava ovom mediju, nije vidljiva u ovom Gradu.

Direktor i glavni i odgovorni urednik TV Smederevo Jovica Šešlak rekao je UNS-u da se ova televizija može gledati preko antene, koju koristi „5-10 odsto seoskog stanovništva“, a da kablovski emiteri ne žele da ih prenose u Smederevu.

„Kablovski emiteri neće da nas prenose u Smederevu iako imaju zakonsku obavezu za to, a čak ne žele ni da im platimo za tu uslugu. Mislim da je to zbog pritiska gradonačelnice Smedereva jer je ona i ranije učinila sve da televiziju ugasi “, rekao je UNS-u Šešlak.

Jovica Šešlak rekao je za „Smederevske novine“ u oktobru 2017. godine, nakon što je dobio sredstva na konkursu u Smederevu, da će uskoro obavestiti javnost zašto se TV Smederevo ne vidi na teritoriji ovog Grada, kao i da je ova televizija potpisala ugovor sa udruženjem kablovskih operatera UKOŠ iz Beograda o redistribuciji svog programa sa dvadesetak kablovskih distributivnih sistema.

Iako se TV Smederevo ne može gledati u Smederevu u izveštajima o realizaciji medijskog projekta ove televizije navodi se da je „sadržaj bio vidljiv na teritoriji Grada Smedereva...zahvaljujući ugovoru za reemitovanje programa sa pojedinim kablovskim distrubuterima“.

Rezultati medijskog projekta TV Smederevo: Povećana poseta na portalu, stranice na Fejsbuku i broj kontakata medijske kuće

U izveštaju o pravdanju projekta „Smederevo danas“  koji je TV Smederevo dostavilo Gradu, navedeno je da je „povećan broj kontakata medijske kuće“ i postignuta „izuzetna posećenost portala i stranice na društvenim mrežama“.

Na portalu ove televizije www.tvsd.rs, čija je „izuzetna posećenost“ rezultat projekta, nalaze se četiri fotografije i dva logoa ove televizije.

Na Fejbuk stranici TV Smederevo deljeni su tekstovi sa portala „Smederevske novine“, inače portala i lista čiji je direktor i vlasnik Jovica Šešlak, kako je potvrdio UNS-u.

Na portalu „Smederevske novine“ objavljivani su tekstovi, ujedno i deljeni na Fejsbuk stranici TV Smederevo, u kojima se kritikuje gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

Zaposleni TV Smederevo d.o.o. putovali u Suboticu oko 40 puta zbog obuke za medijski projekat

Grad Smederevo je UNS-u uz izveštaje o relazaciji projekta TV Smederevo d.o.o. dostavilo četrdesetak naloga za službena putavanja u Suboticu.

Direktor TV Smederevo, urednici programa i marketing menadžer su u cilju „obuke za realizaciju projekta“ putovali od oktobra do decembra u Suboticu. Za ovu obuku je TV Smederevo potrošila 75 hiljada, za gorivo 80 hiljada, a za iznamljivanje vozila 120 hiljada dinara.

TV Smederevo je subotičkoj Agenciji K23 uplatilo 75 hiljade dinara za „obuku zaposlenih za potrebe projekta“, u čiji svrhu su direktor i glavni i odgovorni urednik TV Smederevo Jovica Šešlak, urednici programa Jelena Vasiljević i Zoran Mitrović i marketing menadžer Biljana Ćirković išli oko 40 puta.

Ovoj subotičkoj firmi uplaćeno je ukupno 800 hiljada dinara, osim obuke zaposlenih i za usluge održavanja opreme, zakupa montaže, studijske pripreme i emitovanje...

Oko pola miliona TV Smederevo je uplatilo „koordinatoru projekta“ (180.000), „tehničkom koordinatoru projekta“ (90.000), „uredniku koordinatora projekta“ (90.000), „snimatelju“ (84.000) i „realizatoru“ (84.000).

Grad Smederevo traži dodatna pojašnjenja od još dve firme

Osim od TV Smederevo d.o.o. Grad je tražio i od beogradske Agencije za proizvodnju audio-vizuelnih proizvoda „Balkan production“ vlasnika Vladana Mihajlovića i firme „Open View“ d.o.o, izdavača sajta ePodunavlje, da u dodatnom roku dostave „pojašnjenje sa pratećom dokumentacijom u vezi sa dostavljenim narativnim i finansijskim izveštajem“.

Podsetimo, Agencija „Balkan production” je na Konkursu za projektno sufinansiranje medijskih projekata dobila skoro pet miliona dinara.

Ova Agencija, kao i firma „Open View“ d.o.o. o čemu je UNS ranije pisao, nije postojala u vreme raspisivanja prvog smederevskog konkursa u aprilu, koji je poništen, a zatim opet raspisan u avgustu.

„Balkan production“ upisuje se u Agenciju za privredne registre (APR) 26. juna 2017. godine, a nakon dva meseca prijavljuje se na smederevski konkurs i dobija višemilionski iznos.

Inače, u samoj prijavi medijskog projekta ove firme, u koju je UNS imao uvid, navodi se da će ova agencija 20 medijskih sadržaja, odnosno emisija, emitovati upravo na TV Smederevo, da će „izraditi džingl i špicu za emisiju“, kao i da će ovi sadržaji biti promovisani na društvenim mrežama i lokalnim medijima i/ili portalima.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi