Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Opet sporna komisija za medijske projekte u Nišu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

19. 04. 2018.

Autor: J. C. Izvor: Južne vesti

Opet sporna komisija za medijske projekte u Nišu

Ko su sve bili kandidati i na osnovu čega su izabrani oni koji bi trebalo da raspodele 54 miliona dinara na niškom Konkursu za informisanje, građani za sada ne znaju. Iako je gradski sekretar za informisanje pre mesec i po dana obećao da će ti podaci biti objavljeni, sada odgovornost prebacuje na načelnika Gradske uprave.

I četvrtu godinu zaredom Konkurs za sufinansiranje projekta za ostvarivanje javnog interesa prate nejasnoće i sporne odluke. Nakon što je omogućeno da medijski projekti dobiju više novca na gradskom, nego na konkursu Ministarstva, opet se dovodi u pitanje izbor članova stručne komisije koja će ih ocenjivati.

Iako je sekretar Sekretarijata za kulturu i informisanje Nebojša Stevanović krajem februara na javnoj raspravi “U susret medijskom konkursu Grada Niša za 2018“, čiji je bio domaćin, nakon upornog izbegavanja da odgovori na pitanje da li će biti objavljen spisak članova stručne komisije, kao i kriterijumi zašto su oni izabrani, rekao da će to biti učinjeno, tih podataka nema.

U redu, objavićemo - rekao je tada medijskim radnicima Stevanović.

Na pitanje novinara zašto nije ispunio ovo obećanje i objavio obrazloženje, Stevanović odgovornost prebacuje na načelnika Gradske uprave Niša Ljubišu Janića.

Za izbor članova komisije obratite se načelniku Ljubiši Janiću. Nemam šta da vam kažem, ja nisam vršio izbor - rekao je Stevanović.

Međutim, novinari nisu uspeli da se čuju sa načelnikom Janićem, jer se nije javljao na telefonske pozive.

Načelniku Janiću, nezadovoljni izborom članova komisije, obratili su se dopisom i iz niškog City radija.

Kakvu poruku gospodin Janić i grad Niš šalju ponovnim biranjem istih članova u komisiju koja ove godine odlučuje o gotovo 3 puta više para građana Niša? I čime su se baš ovi članovi komisije izdvojili od ostalih koji su se za učešće u njoj prijavili? Niti jednog člana iz Medijske koalicije (UNS, ANEM, Local Press) u njoj nema, iako je reč o najstarijim i najreprezentativnijim esnafskim udruženjima u zemlji - kažu u City radiju.

Oni od Janića traže da “odmah i bez odlaganja na zvaničnom sajtu grada, objavi radne biografije svih pristiglih kandidata - i odabranih i odbijenih”.

Opet isti članovi

Iako je na rad komisije na prošlogodišnjem konkursu bilo dosta zamerki, i ove godine će takozvane medijske projekte ocenjivati skoro isti sastav. Zašto su izabrani isti kandidati, nema objašnjenja. Osim imena i prezimena članova i njihove kratke funkcije, nema više detalja o njima.

Ne zna se ni ko su sve bili protivkandidati, te da li je među njima bilo onih koje su preporučila najpoznatija novinska udruženja.

Na čelu komisije, kao i prošle godine, biće Zoran Veličković, s tim što ga za razliku od prošle godine kada ga je predložilo Društvo novinara Niša, ovog puta predlaže PROUNS. Pored njega, kao i prošle godine, u komisiji će biti i medijski radnici Vladimir Veljković i Dušan Stojanović, a nova je Marina Dimitrić, koju je predlažio RAB i Aleksandar Simić, na predlog Društvo novinara Niša.

Podsetimo, ovogodišnji niški konkurs za sufinansiranje informisanja obeležilo je to što je za jedan dan izmenjen iznos za koji mediji mogu da konkurišu po projektu sa 4 na 9 miliona, što je više više para nego što je i samo Ministarstvo kulture i informisanja spremno da obezbedi. Međutim, ministar informisanja Vladan Vukosavljević to nije želeo da komentariše.

Iz NUNS-a su potom saopštili da je Niš rekorder u Srbiji po izdvajanju novca za pojedinačne medijske projekte, te da je sporan način o podizanju svote za pojedinačni projekat. Zbog ovoga je reagovala i Koalicija novinarskih i medijskih udruženja. Oni su od gradonačelnika Niša Darka Bulatovića tražili da se sumnjive izmene hitno povuku i da komisija bude kompetentna.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi