Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Konkurs Opštine Mali Zvornik za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

21. 05. 2018.

Konkurs Opštine Mali Zvornik za sufinansiranje medijskih projekata

Republika Srbija OPŠTINA MALI ZVORNIK OPŠTINSKO VEĆE Broj: 06-993 Dana: 15.05.2018. godine Mali Zvornik Na osnovu člana 17., 18. i 19. Zakona o javnom informisanju i medijima („Sl. glasnik RS“, br. 83/14, 58/15 i 12/16 – autent. tumačenje), člana 4. i 8. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Sl. glasnik RS“, br. 16/16, i 8/17), člana 64. stav 1. tačka 10. Statuta opštine Mali Zvornik („Sl. list opštine Mali Zvornik“, br. 5/15) i Odluke o budžetu opštine Mali Zvornik za 2018. godinu („Sl. list opštine Mali Zvornik“, broj 19/2017 i 2/2018), Opštinsko veće opštine Mali Zvornik, na sednici održanoj dana 15.05.2018. godine, raspisuje

 

JAVNI POZIV

ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANjA NA TERITORIJI OPŠTINE MALI ZVORNIK U 2018. GODINI 

I

Namena sredstava  za ostvarivanje javnog interesa 

Konkurs se raspisuje za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja kojim se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja u smislu člana 15. Zakona o javnom informisanju i medijima, na teritoriji opštine Mali Zvornik u 2018. godini.

Ciljevi konkursa su: podrška ostvarivanju prava građana opštine Mali Zvornik na javno informisanje, razvoj medijskog pluralizma, podsticaj medijskog stvaralaštva u oblasti nauke i obrazovanja, podsticaj medijskog stvaralaštva i ostvarivanju prava na informisanje u svim oblastima javnog života, posebnih, a naročito zaštićenih grupa. 

Iznos sredstava koja su opredeljena za konkurs 

Visina sredstava predviđenih za ostvarivanje i unapređenje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2018. godini, iznosi 2.200.000,00 dinara opredeljenih Odlukom o budžetu opštine Mali Zvornik za 2018. godinu („Sl. list opštine Mali Zvornik“, broj 19 /2017 i 2/2018).

Najmanji iznos sredstava koji se odobrava po projektu iznosi 40.000,00 dinara, a najveći iznos koji se odobrava po projektu je 400.000,00 dinara.

Učesnik Konkursa može podneti zahtev za sufinansiranje projekta u iznosu do najviše 80% vrednosti predloženog projekta, odnosno najviše do iznosa utvrđenog projektom.

Konkurs se raspisuje za sprovođenje projekata čija realizacija traje do 31.12.2018. godine.

II

Pravo učešća na konkursu 

Pravo učešća na konkursu ima:

1. izdavač medija čiji je medij upisan u Registar medija, koji se vodi u Agenciji za privredne registre; 

2. pravno lice, odnosno preduzetnik, koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koji ima dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija na području opštine Mali Zvornik. 

Pravo učešća na konkursu nemaju:

- izdavači medija koji se finansiraju iz javnih prihoda;

- lica koja su u prethodnom periodu dobila sredstva namenjena projektnom sufinansiranju, a nisu na vreme i u propisanoj formi podnela narativni i finansijski izveštaj.

Pod medijem se, u smislu zakona, podrazumevaju dnevne i periodične novine, servis novinske agencije, radio - program i televizijski program i elektronska izdanja tih medija, kao i samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovane internet stranice ili internet portali), koji su registrovani u Registru medija, u skladu sa Zakonom.

Na konkursu se može učestvovati samo sa jednim projektom. Ako je učesnik konkursa izdavač više medija, može na konkursu učestvovati sa jednim projektom za svaki medij.

Projekat, u smislu zakona, podrazumeva zaokruženu programsku celinu ili deo celine (žanrovska i vremenska) kojom se doprinosi ostvarivanju javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Mali Zvornik u skladu sa Zakonom. 

 III

Kriterijumi za učešće na konkursu 

Projekti prijavljeni na konkurs ocenjuju se prema meri u kojoj su predložene projektne aktivnosti podesne da ostvare opšti javni interes u oblasti javnog informisanja, u smislu člana 15. Zakona o javnom informisanju i medijima i u skladu sa članom 18. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati projekti prijavljeni na konkurs su:

1. Mera u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja i

2. Mera pružanja veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima.

Na osnovu ovih kriterijuma, posebno će se ocenjivati:

1. Značaj projekta sa stanovišta:

- ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja;

- ostvarivanje namene konkursa;  

- usklađenosti projekta sa realnim problemima, potrebama i prioritetima ciljnih grupa;

- identifikovanih i jasno definisanih potreba ciljnih grupa; 

- zastupljenosti inovativnog elementa u projektu i novinarsko istraživačkog pristupa

2. Uticaj i izvodljivost sa stanovišta:

- usklađenosti planiranih aktivnosti sa ciljevima, očekivanim rezultatima i potrebama ciljnih grupa; 

- stepena uticaja projekta na kvalitet informisanja ciljne grupe;

- merljivosti indikatora koji omogućavaju praćenje realizacije projekta;

- razrađenosti i izvodljivosti plana realizacije projekta; 

- stepena razvojne i finansijske održivosti projekta (pozitivni efekti projekta nastavljaju se nakon što se okonča podrška;

3. Kapaciteti sa stanovišta:

- stepena organizacionih i upravljačkih sposobnosti predlagača projekta; 

- neophodnih resursa za realizaciju projekta;

- stručnih i profesionalnih referenci predlagača projekta, koje odgovaraju predloženim ciljevima i aktivnostima projekta; 

4. Budžet i opravdanost troškova sa stanovišta:

- preciznosti i razrađenosti budžeta projekta, koji pokazuje usklađenost predviđenog troška sa projektnim aktivnostima; 

- ekonomske opravdanosti predloga budžeta u odnosu na cilj i projektne aktivnosti;

 

Na osnovu kriterijuma iz Pravilnika, posebno će se ocenjivati:

- Da li su učesniku konkursa izrečene mere od strane državnih organa, regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda (podatke pribavlja stručna služba od Regulatornog tela za elektronske medije, za elektronske medije, a od Saveta za štampu, za štampane i onlajn medije) i

- Dokaz o tome da su nakon izricanja kazni ili mera preduzete aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti.

 

Posebni kriterijumi za ocenjivanje projekata 

Posebni kriterijumi koji će se primenjivati prilikom ocenjivanja su sledeći:

- unapređenje informisanja u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, privrede i drugih segmenata društva na teritoriji opštine Mali Zvornik;

- informisanje i unapređenje položaja i ravnopravnosti svih segmenata društva (informisanje i edukacija dece i mladih, ekonomski i socijalno ugroženih društvenih grupa, rodna ravnopravnost);

- zona servisa/opsluživanja treba da obezbedi emitovanje radio ili televizijskog programa, odnosno distribuciju štampanog medija na teritoriji opštine Mali Zvornik.

 

IV

Prijava na konkurs 

Rok za podnošenje prijava projekata je 15 dana od dana objavljivanja Konkursa.

Javni poziv biće objavljen u nedeljnim novinama „Loznički nedeljnik“ dana 17.05.2018. godine i trajaće do 01.06.2018. godine i na internet stranici opštine Mali Zvornik www.malizvornik.rs, a  potrebni obrasci mogu se preuzeti na internet stranici opštine Mali Zvornik www.malizvornik.rs.

Proveru dokumentacije podnete na konkurs obavljaju nadležne službe opštinske uprave opštine Mali Zvornik. Provera dokumentacije odnosi se na ispunjenost uslova za učešće na konkursu, poštovanje rokova i  potpunost prispelih prijava. Učesnik konkursa koji je podneo prijavu sa nepotpunom ili neprecizno popunjenom dokumentacijom, istog dana biće obavešten putem elektronske pošte da nedostatak otkloni u naknadno određenom roku. Projekat učesnika konkursa koji u naknadno određenom roku ne dostavi traženu dokumentaciju, neće biti uzeti u razmatranje. O podnetim prijavama po Konkursu stručna služba opštinske uprave opštine Mali Zvornik sačinjava zapisnik, koji će biti dostavljen stručnoj komisiji za ocenu projekata.

Učesniku konkursa koji nije podneo nijedan propisani dokument naveden u javnom pozivu za učešće na konkursu, osim obrasca za prijavu, ne dostavlja se obaveštenje za otklanjanje nedostataka i njegov projekat se neće razmatrati. 

V

Dokumentacija koju prilaže podnosilac projekta 

Učesnik konkursa obavezan je da prijavu podnese na uredno popunjenim, potpisanim i overenim propisanim obrascima, i to:

-          PRIJAVA za projektno sufinansiranje iz oblasti javnog informisanja (obrazac 1.) i u elektronskoj verziji,

-          BUDžET projekta (obrazac 1.) i u elektronskoj verziji,

-          REŠENjE o registraciji pravnog lica u Agenciji za privredne registre,

-          REŠENjE o registraciji iz Registra medija u Agenciji za privredne registre, sa podacima upisanim u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima,

-          DOZVOLA za emitovanje radio i TV programa izdata od Regulatornog tela za elektronske medije,

-          POTVRDA Narodne banke Srbije da nema evidentirane osnove i naloge u prinudnoj napalti (da nema blokade računa),

-          IZJAVU o raspolaganju odgovarajućim tehničkim i kadrovskim kapacitetima;

-          OVERENA IZJAVA / SAGLASNOST javnih glasila da će navedeni programski sadržaj biti realizovan u skladu sa projektom - za pravna lica i preduzetnike registrovane za produkciju TV i radijskog programa,

-          VIZUELNI prikaz predloženog medijskog sadržaja, trejler, primerak novina, džingl i sl); 

 

Prijava (obrazac 1.) i budžet projekta (obrazac 1.) podnose se u 4 primerka, a ostala dokumenta u 1 i dostavljaju na adresu: Opštinska uprava opštine Mali Zvornik, Kralja Petra Prvog br.38, 15318 Mali Zvornik, sa naznakom „Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti informisanja“, ili lično na pisarnici u uslužnom centru Opštinske uprave opštine Mali Zvornik, Kralja Petra Prvog br.38, 15318 Mali Zvornik.

Konkursni materijal se ne vraća. 

VI

Javni poziv za dostavljanje predloga za članove konkursne komisije 

Opštinsko veće opštine Mali Zvornik upućuje javni poziv novinarskim i medijskim udruženjima, koja su registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa, i medijskim stručnjacima zainteresovanim za rad u komisiji da dostave svoje predloge za članove komisije za realizaciju konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa iz oblasti javnog informisanja. Udruženja, uz predlog, podnose i dokaz o registraciji udruženja u Registru udruženja.

Za člana  komisije imenuje se  lice koje je nezavisni stručnjak za medije, ili je medijski radnik i ne sme biti u sukobu interesa niti obavljati javnu funkciju, u skladu sa pravilima o borbi protiv korupcije. Uz predlog za člana komisije potrebno je dostaviti i kratku biografiju.

Rok za podnošenje predloga kandidata za članove Komisije je 15 dana od dana objavljivanja Konkursa.

Predloge dostaviti u pismenoj formi na adresu: Opštinska uprava opštine Mali Zvornik, Kralja Petra Prvog br.38, 15318 Mali Zvornik, sa naznakom „Prijava za člana Komisije za odabir projekata po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti informisanja“, ili lično na pisarnici u uslužnom centru Opštinske uprave opštine Mali Zvornik, Kralja Petra Prvog br.38, 15318 Mali Zvornik.

Članove stručne Komisije za odabir projekata po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti informisanja imenuje predsednik.

Stručna komisija broji 3 ili 5 članova, u zavisnosti od broja prispelih prijava. 

VII

Odluka o raspodeli sredstava 

Odluku o raspodeli sredstava donosi Opštinsko veće Opštine Mali Zvornik, a na osnovu obrazloženog predloga Komisije.

Odluka o raspodeli sredstava donosi se najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja Konkursa.

Odluka se donosi u obliku rešenja sa obrazloženjem.

Rešenje o raspodeli sredstava objavljuje se na veb-sajtu Opštine Mali Zvornik i dostavlja se svakom učesniku konkursa u elektronskoj formi.

 

Ugovor o dodeli sredstava 

Na osnovu rešenja sa svakim učesnikom kome su odobrena sredstva zaključuje se ugovor, koji je osnov za praćenje realizacije sufinansiranog projekta.

Ukoliko učesnik konkursa ne zaključi ugovor, odnosno  ne dostavi uredno potpisane i overene primerke ugovora, smatraće se da je odustao od dodeljenih sredstava.

Ugovorom o dodeli sredstava će se bliže urediti prava i obaveze ugovornih strana.

Ugovor sa učesnikom konkursa koji je dobio sredstva za sufinansiranje projektnih aktivnosti zaključuje rukovodilac organa koji je raspisao javni poziv.

 

Izveštaj o sprovedenim aktivnostima 

Učesnici konkursa koji su dobili sredstva, izveštaj o realizaciji projekta dostavljaju organu koji je dodelio sredstva, u formi narativnog i finansijskog izveštaja do 31.01.2019. godine, a u skladu sa  zakonom i zaključenim ugovorom.

Izveštaj mora biti potpisan od strane ovlašćenog lica i overen pečatom.

Uz izveštaj se dostavlja i dokaz o realizaciji projekta. 

 

PREDSEDNIK OPŠTINSKOG VEĆA
OPŠTINE MALI ZVORNIK
Zoran Jevtić, s.r.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi