Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Požarevac poništio konkurs u kome je doneto nezakonito rešenje o imenovanju komisije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

23. 05. 2018.

Autor: U. Urošević Izvor: Boom 93

Požarevac poništio konkurs u kome je doneto nezakonito rešenje o imenovanju komisije

Grad Požarevac poništio je konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja koji je objavljen 6. februara i raspisao novi konkurs.

Oba dokumenta objavljena su danas u listu "Reč naroda".

U zvaničnom obrazloženju za ukidanju prethodno raspisanog konkursa Grad Požarevac se pozvao na činjenicu da je jedan član komisije koja je imenovana da ocenjuje projekte podneo pisanu ostavku, a da u roku od 90 dana nije imenovano drugo lice.

"Razlog za donošenje ovog zaključka kojim bi se poništio Konkurs sastoji se u činjenici da pomenuti Konkurs nije realizovan, jer je jedan član komisije od ukupno tri člana, predložen od strane nezavisnih novinarskih udruženja dao pisanu ostavku, pre početka rada komisije, a drugo lice nije imenovano, te je istekao rok od 90 dana za realizaciju konkursa".

U zaključku nema ni reči o tome da je imenovanje komisije bilo nezakonito jer je to upravo bio razlog zbog koga je Petar Jeremić, imenovan ispred UNS-a, podneo ostavku na članstvo u komisiji.

Jeremić je još početkom aprila obavestio aktuelnog gradonačelnika Baneta Spasovića o svojoj ostavci i razlozima za taj čin.

Naime, prema Zakonu o javnom informisanju i medijima (Član 24, stav 4) propisano da se većina članova komisije imenuje na predlog novinarskih i medijskih udruženja, a u slučaju Požarevca zakon je očigledno prekršen jer je od svih predloženih članova udruženja, samo on imenovan ispred UNS-a.

"U vašem rešenju, suprotno zakonu, ja sam jedini kandidat novinarskih i medijskih udruženja koji je imenovan, iako su postojala još najmanje dva kandidata koji su samnom predloženi na zajedničkom predlogu. Umesto njih, imenovali ste dva kandidata koja nisu predložena od strane novinarskih i medijskih udruženja, čime ste očigledno prekršili Zakon o javnom informisanju i medijima", naveo je Jeremić u pismu koje je UNS uputio Gradu Požarevcu.

U rešenju o imenovanju komisije koje je Grad Požarevac doneo 19.marta, u ovo telo su pored Petra Jeremića, koga je predložio UNS, imenovani Predrag Životić iz Požarevca i Zvonko Damnjanović iz Bora.

U rešenju Gradskog veća nije bilo navedeno ko je predložio Životića i Damnjanovića. U istom dokumentu, veće je odbilo predlog novinarske koalicije UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres koji se odnosi na Zorana Gavrilovića, kandidata ANEM-a i Lokal presa i Ljubomira Đorđevića, kandidata NUNS-a i NDNV-a.

Umesto da izmeni ili poništi rešenje, grad Požarevac je ćutao i čekao da istekne rok od 90 dana za realizaciju konkursa.

Takođe, zaključak o poništavanju konkursa nije moguće nađi među dokumentacijom koja je vezana za konkurse na internet sajtu Grada Požarevca.Inače, ANEM je od grada zatražio da rešenje koje inače nije bilo javno objavljeno na sajtu lokalne samouprave bude izmenjeno, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima. Takođe je zatraženo da sva dokumentacija bude objavljena na sajtu Grada Požarevca, što nije učinjeno.

U ponovljenom konkursu objavljenom danas, rok za podnošenje projekata je 15 dana.

Iz budžeta je za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa opredeljeno svega 3.420.000,00 dinara. Najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po projektu iznosi 100.000 dinara, a najveći iznos 500.000 dinara.Odluka o raspodeli sredstava donosi se najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa, najkasnije do 6. septembra 2018. godine.

S obzirom da je poslednji rok za realizaciju projekata kraj godine, Grad Požarevac je svojim ranijim postupanjima i nečinjenjem medije doveo u nezavidan položaj u pogledu vremena za realizaciju projekata sa kojima apliciraju, a građanima je uskratio mogućnost da blagovremeno zadovolje svoje potrebe da budu informisani.           

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

23.05.

2018.

Stojan [neregistrovani] u 10:31

Javne nabavke

Da se zna i da Grad Požarevac kroz Javnu nabavku finansira svoje miljenike i ta sredstva su veća od onih za projekte.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi