Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Posredi je neosnovana i tendenciozna zamerka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

03. 08. 2018.

Autor: Danka Milošević Izvor: Danas

Demanti povodom teksta "Hitno ispitati malverzacije na medijskim konkursima"

Posredi je neosnovana i tendenciozna zamerka

Povodom teksta koji je objavljen u dnevnom listu Danas 01. avgusta 2018. godine pod naslovom Hitno ispitati malverzacije na medijskim konkursima autora A. Popovića:

Ovaj tekst još jedan je pokazatelj neprofesionalnosti, isključivosti i tendencioznosti u radu novinarske profesije u Republici Srbiji. Autor je, zaobilazeći norme Kodeksa novinara, bez razgovora sa drugom stranom (optuženom stranom u njegovom tekstu) objavio tekst u kome se jasno i nedvosmisleno optužuje privredno društvo G.F.C. doo za malverzacije i delovanje u suprotnosti sa zakonima Republike Srbije tokom ovogodišnjeg konkursa Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje medijskih sadržaja namenjenih televiziji. Iznete neistine od strane autora teksta nisu poduprete činjenicama, što je očigledno već na prvi pogled, a što će sve dovesti do ozbiljnog pravnog epiloga. Upravo zato mogu da budu kvalifikovane kao neistine sa kojima se obmanjuje javnost Srbije.

Prva optužba koja se odnosi na privredno društvo G.F.C. doo jeste broj zaposlenih. U odeljku 4.1 konkursne dokumentacije zahteva se navođenje Broj zaposlenih (ukupan broj stalno zaposlenih i honorarnih saradnika). Da se autor ovog teksta držao principa Kodeksa novinara, profesionalnosti i nepristrasnosti u radu, i ostvario kontakt sa predstavnicima G.F.C. doo utvrdio bi da ovo privredno društvo zaista ima više od 22 ukupno stalno zaposlenih i honorarnih saradnika. Honorarni saradnici se ne evidentiraju u Agenciji za privredne registre, a konkursna dokumentacija je zahtevala da se navede i broj honorarnih saradnika. Uzimajući u obzir navedeno, jasno je da je posredi neosnovana i tendenciozna zamerka, jer je autor informaciju o broju zaposlenih skinuo samo sa sajta Agencije za privredne registre, dok nije ni pokušao da se informiše o broju honorarnih saradnika.

Drugo, autor teksta je pre nego što je izneo određene optužbe morao da proveri šta zaista predstavljaju stavke poput „eksterne evaluacije projekta“ i „troškovi drugog osoblja angažovanog na projektu“. Činjenica je da autor teksta nije upoznat sa načinima, metodologijom i mehanizmima rada nezavisnih audio-vizuelnih produkcija, pa samim tim, sebi je dopustio da optuži privredno društvo G.F.C. doo za navođenje stavke u predlogu projekta koje, kako navodi u tekstu, iziskuju „višemilionske troškove inače nepoznate u televizijskoj produkciji“.

Treće, autor je služeći se metodom prepisivanja, optužio privredno društvo G.F.C. doo da je u konkursnoj dokumentaciji predstavio tuđa filmska ostvarenja kao svoje reference. G.F.C. doo nije naveo da je autor filmskog ostvarenja gospodina Boška Savkovića, već da je dobitnik nagrada i priznanja gospodin Slobodan Čulić. Ponovo je reč o neprofesionalizmu u novinarskoj struci. Autor nije informisan da se radi o međunarodnim nagradama i priznanjima koje je dobio film čiji je glavni snimatelj bio Slobodan Čulić, koji je jedan od glavnih nosilaca projekta G.F.C. doo na ovogodišnjem konkursu. I da bismo objasnili malo detaljnije. Prema članu 11 Zakona o autorskim i srodnim pravima, gospodin Slobodan Čulić poseduje ista prava u svojstvu autora na nagrade i priznanja koja su navedena u konkursnoj dokumentaciji. U članu 11 Zakona o autorskim i srodnim pravima navodi se da su reditelj, scenarista i glavni snimatelj (ko)autori jednog filmskog ostvarenja.

Dodatno, a u skladu sa Uredbom o kriterijumima, merilima i načinu izbora projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije, na osnovu koje je raspisan konkurs, uredna prijava morala je da sadrži, između ostalog, podatke o stručnim, odnosno umetničkim kapacitetima podnosioca prijave, odnosno realizatora projekta; Otuda ne stoje optužbe da podnosilac prijave (G.F.C.) nije učestvovao u ostvarenjima navedenim u prijavi, zato što su u prijavi navedeni umetnički kapaciteti (ostvarenja) glavnih realizatora projekta, što je u potpunosti u skladu sa Uredbom.

Privredno društvo G.F.C. doo i pored iznetih neistinitih informacija od strane autora ovog teksta, izražava spremnost da odgovori na pitanja svim zainteresovanim profesionalnim novinarima, novinarskim udruženjima i štampanim i elektronskim medijima koja se odnose na delokrug i način rada, kao i na plasiranje brojnih neistina povodom konkursne dokumentacije na ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture i informisanja.

Zbog iznošenja neistina poput navedenih u ovom tekstu, koje narušavaju poslovni ugled i vređaju čast privrednom društvu G.F.C. doo angažovan je advokatski tim. Pravni eksperti će putem pravosudnih organa Republike Srbije da istaknu širenje laži i netačnih informacija u odnosi na našu firmu i na taj način suoče određene novinare, novinarska udruženja i medijske kuće sa pravnim posledicama zbog širenja neistinitih informacija. Za sada, advokati su ukazali da se manir u kome su izneti stavovi pojedinih autora i medijskih kuća u svojim saopštenjima nipošto ne može podvesti pod ozbiljnu kritiku u vršenju novinarskog poziva, već je očigledno posredi namera omalovažavanja, zbog čega će biti podnete odgovarajuće krivične prijave zbog povrede ugleda i časti.

Ovo pre svega, jer niko od pojedinaca i udruženja kojima se nije dopala odluka Komisije nije koristio redovna pravna sredstva protiv pomenute odluke Komisije, što direktno ukazuje da je posredi motiv ličnog diskreditovanja i nanošenja materijalne i nematerijalne štete pobednicima konkursa. Dodatno, tendencioznim navođenjem neistinitih podataka o poslovanju društva G.F.C. doo potencijalno se narušava poslovni ugled i tržišna pozicija ovog društva, koje sarađuje između ostalog i sa stranim klijentima. Kao posledica navedenog, u procesu je priprema krivičnih prijava za krivično delo Narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti iz Krivičnog zakonika Republike Srbije.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi