Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije Politika (2012 - )  |  Stručnjaci: Slučaj "Politike" nastavak prakse kontrole medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije Politika (2012 - )

18. 07. 2012.

Autor: N.N. Izvor: Tanjug

Stručnjaci: Slučaj "Politike" nastavak prakse kontrole medija

Netransparentnu promenu dela vlasništva novinske kuće "Politika" stručnjaci koji se bave borbom protiv korupcije vide kao dokaz da se u Srbiji nastavlja praksa da nisu poznati vlasnici medija niti ko ih kontroliše.

"Čim se nešto krije znači da postoje neke loše namere", ocenjuje za Tanjug član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković i naglašava da slučaj "Politike" i to što se vlasnik očito krije govori da se nastavlja praksa da mediji budu kontrolisani i da se vlasnici ne znaju.

Šuković napominje da se tu radi o privatnom transferu koji država ne može da kontroliše, ali može da ga učini transparentnijom i da monopolska komisija ustanovi  da li se tom kupovinom narušava koncentracija vlasništva na tržištu i da li postoji monopol.

"Država može da onemogući transakcije dok se ne utvrdi vlasnik", smatra on. "Da li nova vlast može da utvrdi ko je vlasnik Politike? Ako hoće, može da utvrdi i da utvrdi racune koje imaju političari u intostranstvu - to na primer u Grčkoj postoji već odavno", rekao je Šuković.

On napominje da treba preispitati koji propusti dozvoljavaju netransparetnu kupovinu u kojoj se pojavljue ad hok firma u inostranstvu sa malim početnim kapitalom i da to treba otkloniti       

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić naglašava da bi država konačno trebalo da počne da utvrđuje ko su vlasnici medija i to kontrolom tokova novca.

"Savet je radio izveštaj o medijima i pokazalo se da smo samo u malom broju slučaja došli do podataka o vlasnicima medija", podsetila je Vasilić.

Ona kaže za Tanjug da se postavlja pitanje zašto država nije iskoristila pravo preče kupovine koje je imala kao vlasnik 50 odsto akcija "Politike" budući da je na to imala pravo po Zakonu o privrednim društvima.

Ukoliko je tačno da je VAC početkom aprila ponudio "Politici a.d." da kupi 50 odsto akcija po ceni od 4,7 miliona evra, uz preuzimanje određenih obaveza govori da država ništa nije uradila i da je propustila da iskoristi to pravo. Kako je ukazala, sada država ne može ništa više da uradi po pitanju vlasništva, ali može da utvrdi ko je novi vlasnik i po kojoj je ceni VAC prodao udeo u "Politici".

"Prvo je bilo reči da državi nije ponuđeno pravo preče kupovine, a onda da je u aprilu ipak bilo takve ponude, a da država navodno nije odgovrila zbog neuredne ponude. Svaka pnuda je uredna ako sadrži određenu cenu i rokove, a ako je VAC to poslao, a verujem da VAC sigurno zna kako se pišu ponude, takva ponuda je uredna", rekla je Vasilić.

Ona objašnjava da ukoliko ponuda zaista nije sadržale te elemente onda je odmah trebalo reagovati i zatražiti i od VAC-a tražiti urednu ponudu.

"Činjenica da država ništa nije uradila, ne znači da je ponuda bila neuredna, već da je država propustilstila pravo preče kupovine", rekla je Vasilić. Sada bi, prema njenom mišljenju, trebalo utvrditi po kojoj ceni je prodat udeo nemačke kompanije, jer ukoliko je ta cena manja od one koja je ponuđena državi, država može smatrati da ta prodaje nije pravno valjana.

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić smatra da bi sada trebalo ispitati ugovore koji su zaključeni prilikom prodaje udela "Politike" nemačkoj kompaniji i utvrditi da li u tim ugovorima omogućeno da se "Politika" dalje može prodavati.

 "Treba ispitati kakvi su ugovori sklopljeni, ako ste ugovorima omogućili da se ona može prodavati, tu se ne može ništa uraditi, o tome je trebalo ranije razmišljati i država je trebalo da se osigura", rekao je Čupić.

 On ocenjuje da je ovakva transakcija bila moguća i zbog toga što još uvek nije donet zakon o poreklu imovine, koji bi propisao da se ništa ne može prodati ukoliko nisu poznati vlasnici.

 "A kod nas je sve do sada prodato da se nisu znali vlasnici. Mora da postoje neki kriterijumi da ne može niko da kupuje ako se ne zna koji je vlasnik i odakle mu pare", istakao je Čupić.

Kako smatra, donošenje takvog zakona i uvođenje takvih kriterijuma je test za novu vlast ukoliko zaista želi da se bori protiv korupcije.

"Ako hoće zaista da se bori protiv korupcije, neka krene sa tim, ali treba da radi i na oporavljanju institucija - ili da Agencija dobije istražne funkcije ili da se naprave specijalna odeljenja za bornu protiv korupcije u okviru policije i tužilaštva", zaključio je Čupić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi