Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije Politika (2012 - )  |  Pola "Politike" - 4,7 miliona evra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije Politika (2012 - )

18. 07. 2012.

Autor: N.N. Izvor: B92

Pola "Politike" - 4,7 miliona evra

Kompanija "Ist medija grup" iz Moskve kupila je od VAC-a 50 odsto "Politike" za ukupno 4,7 miliona evra, saznaje Beta. Ugovor o kupovini sklopljen je 29. juna.

Agencija Beta imala je uvid u taj ugovor u kome se navodi da je od ukupne kupoprodajne cene prodavcu - austrijskoj kompaniji Ost Holding, u vlasništvu VAC-a, već isplaćeno četiri miliona evra, a ostatak od 700.000 evra treba da bude isplaćen 1. decembra 2014. godine.

U ugovoru je konstatovano da kompanija "Politika a.d.", koja je vlasnik preostalih 50 odsto u Politika PNM "nije iskoristila svoje pravo preče kupovine".

"Politika a.d." je direktno ili indirektno u većinskom državnom vlasništvu.

Ugovor o kupoprodaji polovine udela u "Politici novine i magazini" sklopljen je 29. juna. Potpisali su ga Uroš Stefanović, direktor "Ist medija grupe" u ime kupca i, u ime prodavca Ost Holdinga, Mark Mickaš i Folker Venc.

Predviđeno je i da svi eventualni sporovi budu rešavani po pravilima arbitražnog suda Međunarodne privredne komore sa sedištem u Esenu u Nemačkoj.

Promena vlasništva u "Politici" registrovana je 16. jula, a vest o tome je obelodanjena juče 17. jula. Vest je izazval burne reakcije, kako političke tako i stručne.

 SNS je ponovila svoje jučerašnju tvrdnje da iza promene vlasništva "Politike" stoji DS dodajući da se isti scenario sprema i "Večernjim novostima".

URS je kao i njihov budući partner u Vladi Srbije naveo da sumnja da iza "tajne prodaje Politike", stoji DS, njen potredsednik Dušan Petrović i finansijer DS-a Miroslav Bogićević, privrednik iz Šapca.

DS je te navode demantovala, a isto su u odvojenim reakcijama učinili i Dušan Petrović i Miroslav Bogićević.

Zaposleni u "Politici" i ljudi na čelnim funkcijama izgleda da nisu znali šta se dešava.

Direktor "Politike" Zeferino Grasi potvrdio je u današnjem izdanju "Politike" da je sredinom marta medijski koncern VAC, inače vlasnik

bečke kompanije Ost Holding, ponudio "Politici a.d." da otkupi njihovih 50 odsto po pravu preče kupovine.

"Mi smo tražili dodatna objašnjenja jer nam nije bilo jasno u njihovoj ponudi da li ćemo kupovinom njihovog dela preuzeti i sve obaveze i prava, pa smo tražili pojašnjenje. Posle izvesnog vremena stigao je odgovor da pošto se nismo izjasnili da li hoćemo ili nećemo, oni smatraju da smo mi odbili ponudu i da će oni prodati svoj udeo trećoj strani", kazao je Grasi.

Sa preuzimanjem kontrolnog pakata "Ist medija grupa" je dužna da traži odobrenje od Komisije za zaštitu konkurencije u roku od 15 dana od registrovanja promene vlasništva.

Sindikat novinara "Politike" i Nezavisni sindikat "Politika, novine i magazini" očekuju da će vlasnička promena u listu Politika stvoriti uslove za uspešno poslovanje i ocenjuju da je štetna svaka politizacija promena vlasništva.

"Sindikati smatraju da je štetna svaka politizacija promena do kojih je došlo i da treba da se prekine", navedeno je u saopštenju ta dva sindikata.

Kako se ističe, sindikati očekuju da će vlasnička promena, odnosno dolazak "Ist media grupe" umesto VAC-a i formiranje nove vlade stvoriti uslove za uspešnije poslovanje, a samim tim i za pravljenje kvalitetnijih novina.

Sindikati su poručili da očekuju pozitivne promene u poslovanju i investiciona ulganja koja bi poboljšala kvalitet izdanja, kao i materijalni status zaposlenih.

Oni se nadaju i obnovi socijalnog dijaloga koji je donošenjem Pravilnika o radu ukinut, jer je on osnovna pretpostavka kvalitetnog i uspešnog rada.

Ti sindikati, kako piše u saopštenju, navode da je "blokada u sprovodjenju poslovne politike koja je nastupila zbog suprostavljenih pristupa dosadašnjih vlasnika u mnogome uticala na funkcionisanje preduzeća".

 Ist medija grupa

Moskovska "Ist medija grupa" nije tražila odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije za preuzimanje akcija "Politike".

Odobrenje Komisije neophodno je ako kupac akcija stiče većinsko vlasništvo, odnosno kontrolni paket. U slučaju "Politike", kako tumače u Komisiji za zaštitu konkurencije, "Ist medija grupa" može da kontrolni paket stekne ako, u dogovoru sa suvlasnikom, dobije "zlatnu akciju" ili mesta u upravnom ili nadzornom odboru kompanije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi