Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije Politika (2012 - )  |  Pazarili na neviđeno
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije Politika (2012 - )

19. 07. 2012.

Autor: N.N. Izvor: Večernje novosti

Pazarili na neviđeno

„Novosti“ otkrivaju delove kupoprodajnog ugovora VAC sa ruskim partnerom.

Ruska „Ist medija grupa“ upisana je, nakon ugovora potpisanog krajem prošlog meseca i isplate četiri miliona evra preduzeća „Ost holding GmbH“, kao vlasnik 50 odsto udela preduzeća „Politika novine i magazini“. Kupac se obavezao da

dodatnih 700.000 evra bivšem vlasniku uplati najkasnije do 1. decembra 2014. godine. U protivnom, ugovor može da se raskine.

Prema kupoprodajnom ugovoru, u koji su „Novosti“ imale uvid, firma koju iz Rusije vodi Uroš Stefanović, saradnik Miroslava Bogićevića, preuzela je polovinu kompanije pod čijom kapom je i list „Politika“, u, kako se precizira, „viđenom stanju“. Pored toga, konstatuje se da je novi vlasnik 50 odsto akcija „Politike“ upoznat sa finansijskom situacijom u firmi.

Zvanični podaci o poslovanju „Politike NM“ nisu nimalo ružičasti: kompanija, koja zapošljava 439 ljudi, prošlu godinu završila je sa poslovnim gubitkom od 30 miliona dinara, dok je neto gubitak 18,4 miliona dinara.

Prema saznanjima „Novosti“, „Politika“ i VAC još nisu ni usaglasili stavove o tome koliko je domaća medijska kuća dužna nemačkoj kući. Prognoze se kreću od pet do 15 miliona evra. Ako je tako, pitanje je kako će „Ist medija grupa“ izdvojiti tolike milione, pošto je, prema ruskim izvorima, u januaru kao osnivački ulog položila 250 dolara?

Ni ovaj ugovor ne otkriva pozadinu eventualnog odustajanja države od ove kompanije. U njemu samo stoji sledeće:

„Ugovorne strane potvrđuju da ’Politika a.d’, kao drugi član društva, nije iskoristila svoje pravo preče kupovine“.

To praktično znači da i VAC kao prodavac i „Ist medija grupa“ kao kupac potvrđuju da je država odbila da kupi 50 odsto „Politike NM“ pre nego što je ona ponuđena drugom kupcu.

Ugovor o prodaji udela potpisan je 29. juna, a overen i nekoliko dana potom u Nemačkoj. U ime kupca potpisao se direktor Uroš Stefanović, rođen 1980. godine.

Stefanović je, inače, prijavljen na beogradskoj adresi, odnosno na stan gde mu žive i roditelji. Prodaju udela nemačkog VAC-a svojim potpisom overili su Mark Mikaš i Volker Venc.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi