Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije Politika (2012 - )  |  VAC potvrdio prodaju Politike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije Politika (2012 - )

19. 07. 2012.

Autor: Bojan Cvejić Izvor: Danas

VAC potvrdio prodaju Politike

Burne reakcije nakon saznanja o prodaji dnevnog lista za sumu od 4,7 miliona evra

Medijska grupacija VAC iz Esena potvrđuje da je prodala svoj udeo od 50 odsto u vlasništvu izdavačke kuće „Politika novine i magazini“ kompaniji „Ist Media Grup“ iz Moskve u skladu sa zakonom i osnivačkim aktima, kaže za Danas Simona Belingrer, direktorka korporativnih komunikacija u ovoj nemačkoj grupaciji.

Ona dodaje u pisanom odgovoru našem listu da „ovom prodajom VAC dosledno sprovodi strategiju povlačenja sa srpskog tržišta najavljenu 2010. godine“.

Odgovor o ostalim detaljima prodaje Politike, međutim, nismo dobili.

Kompanija „Ist Media grup“, prema saznanjima Bete, kupila je 50 odsto udela u preduzeću „Politika novine i magazini“ za ukupno 4,7 miliona evra. Prema ugovoru, od ukupne kupoprodajne cene prodavcu austrijskoj kompaniji Ost Holding
već su isplaćena četiri miliona evra, a ostatak od 700.000 evra treba da bude isplaćen 1. decembra 2014. U ugovoru je konstatovano da kompanija „Politika a.d.“, koja je vlasnik preostalih 50 odsto u PNM „nije iskoristila svoje pravo
preče kupovine“.

Direktor te kompanije Zeferino Grasi potvrdio je da je sredinom marta medijski koncern VAC, inače vlasnik bečke kompanije Ost Holding, ponudio „Politici a.d.“ da otkupi njihovih 50 odsto po pravu preče kupovine.

„Mi smo tražili dodatna objašnjenja, jer nam nije bilo jasno u njihovoj ponudi da li ćemo kupovinom njihovog dela preuzeti i sve obaveze i prava, pa smo tražili pojašnjenje. Posle izvesnog vremena stigao je odgovor da pošto se nismo izjasnili da li hoćemo ili nećemo, oni smatraju da smo mi odbili ponudu i da će oni prodati svoj udeo trećoj strani“, ukazao je Grasi.

Grasi kaže za Danas da očekuje da će se novonastala situacija „brzo rasplesti“, kao i da će se nadležne agencije „sigurno pozabaviti tim ugovorom“.

Predsednik Nadzornog odbora Politike a.d. Jovan Simić ističe za naš list da njega niko nije obavestio ni o čemu, kao i da je za prodaju Politike saznao na odmoru.

Ugovor o kupoprodaji polovine udela u „Politici novine i magazini“ sklopljen je 29. juna. Potpisali su ga Uroš Stefanović, direktor „Ist medija grupe“, u ime kupca i u ime prodavca Ost Holdinga Mark Mickaš i Folker Venc.

Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre, promena vlasništva u Politici registrovana je 16. jula.

Moskovska „Ist medija grupa“, međutim, nije tražila odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije za preuzimanje akcija preduzeća „Politika novine i magazini“, rečeno je juče u Komisiji. Odobrenje Komisije neophodno je ako kupac akcija stiče većinsko vlasništvo, odnosno kontrolni paket. U slučaju „Politike“, kako tumače u Komisiji za zaštitu konkurencije, „Ist medija grupa“ može da stekne kontrolni paket ako, u dogovoru sa suvlasnikom, dobije „zlatnu akciju“ ili mesta u upravnom ili nadzornom odboru kompanije. Sa preuzimanjem kontrolnog paketa „Ist medija grupa“ je dužna da traži odobrenje od Komisije u roku od 15 dana od registrovanja promene vlasništva.

Prodaja najstarijeg dnevnog lista izazvala je brojne reakcije političkih partija, novinarskih udruženja i javnosti.

SNS i URS su, podsetimo, optužile da DS stoji iza ove „skandalozne prodaje“, nakon čega su demokrate oštro osudile
ove napade. Potpredsednik DS Dušan Petrović izjavio je da su tvrdnje SNS o njegovom učešću u promeni suvlasništva u Politici „insinuacije“ i „potpuna neistina“.

Ministar kulture i informisanja Predrag Marković izjavio je da to ministarstvo nije nadležno za prodaju udela kapitala u „Politici novina i magazini“.

„Ministarstvo kulture nije ni na jedan način nadležno za materijalni deo vlasništva. Čak saznaje o tome ko je vlasnik preko APR, a to je nedovoljno transparentno i jasno“, rekao je Marković.

SNS i udruženja traže istragu

Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović juče je rekao da nova vlada treba da pokrene istragu o tome ko su ljudi koji stoje iza kupovine akcija Politike i kako se to dogodilo „preko noći i bez znanja javnosti“.

„Nadam se da će se to desiti naredne nedelje, za sedam do deset dana posle izbora vlade i imenovanja funkcionera“, rekao je Stefanović. Udruženja medija - NUNS, UNS, ANEM, Lokal pres i NDNV poručili su da se novoj vlasti na primeru prodaje Politike pružila prilika da obezbedi transparentnost vlasništva u medijima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi