Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije Politika (2012 - )  |  PNM čeka da se pojave novi suvlasnici
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije Politika (2012 - )

19. 07. 2012.

Autor: D. I. – M. G. Izvor: Politika

PNM čeka da se pojave novi suvlasnici

Direktora Politike AD Zeferina Grasija još nije kontaktirao kupac udela nemačkog koncerna VAC u zajedničkom preduzeću „Politika novine i magazini” (PNM), koje je izdavač lista „Politika”.

Firma „Ist medija grup”, sa sedištem u Moskvi, upisana je u ponedeljak u Agenciji za privredne registre, sa udelom od 50 odsto u vlasništvu PNM, dok druga polovina pripada Politici AD.

VAC je akcionarima, kaže Grasi, u aprilu ove godine ponudio pravo preče kupovine, na šta je Upravni odbor akcionara odgovorio molbom za preciziranje ponude u delu u kome se pominje da se „kupovinom njihovog udela preuzimaju sva prava i obaveze”.

– Mi smo to hteli da raščistimo i poslali smo pismo na koje je usledio njihov odgovor da oni smatraju da, samim tim što nismo odgovorili pozitivno, mogu da prodaju udeo trećoj strani. I tu se završila priča – objasnio je Grasi.

On izražava zabrinutost za dalje funkcionisanje kuće „Politika” bez druge strane.

– Da bi obavila plaćanja i razne druge pravne obaveze, potrebna su dva potpisa. To je tako statutarno – s jedne strane direktora, s druge strane zamenika direktora, znači vlasnika ove druge strane. Neko će morati da se pojavi, ne znam kako će dalje da funkcioniše cela firma – rekao je Grasi.

Živko Baljkas, član Nadzornog odbora Politike AD kaže da promena vlasničkih odnosa, to jest vlasnika u kapitalu „Politike novine i magazini” ne može bitno da utiče na poslovnu i kadrovsku politiku.

– Novi vlasnik neće imati uticaj na uređivačku i kadrovsku politiku, već će imati svog predstavnika u vidu zamenika direktora kompanije, koji će braniti njegove interese. I dosadašnji vlasnik VAC, prema osnivačkom ugovoru i statutu firme, imao je samo 50 odsto kapitala i „zlatan glas” pri donošenju finansijskih, poslovnih odluka, i to samo u slučaju da se predstavnici dva vlasnika ne slože oko poslovnih odluka – objašnjava Baljkas.

Kad je u pitanju uređivačka politika, sva prava ima generalni direktor „Politike novine i magazini”, to jest glavni i odgovorni urednik koga on imenuje, dok drugi vlasnik, što je u dosadašnjem slučaju bio VAC, daje zamenika generalnog direktora. Politika AD je, kako objašnjava Baljkas, pri formiranju „Politike novine i magazini” uložila 50 odsto kapitala, koji kontroliše zastupnik državnog kapitala, to jest Skupština Politike AD.

– Po novom zakonu po kojem je formiran Nadzorni odbor Politike AD, u njemu nisu predstavnici akcionara nego nezavisni eksperti. Nadzorni odbor ima pet članova, a među njima je i zastupnik državnog kapitala – ističe Baljkas.

– Ne znamo koje su namere vlasnika, ali logično je pretpostaviti da neko, ako ulaže novac u firmu, želi da ostvari i dobit – objašnjava Baljkas.

Inače, kako saznajemo, rukovodstvo „Politike novine i magazini”, kao i Politika AD, bili su upoznati sa odlukom VAC-a da proda svoj udeo u „Politici novine i magazini” još pre više od godinu dana, kada je VAC obavestio Politiku AD o prodaji svog udela.

Upravljačka struktura

Odluke u „Politici novine i magazini” trebalo bi da donosi Skupština osnivača, koju su činila tri predstavnika VAC-a, tri predstavnika Politike AD, to jest tri člana bivšeg Upravnog odbora. Međutim, kako saznajemo, Skupština osnivača ne funkcioniše više od godinu dana zbog jednostranog istupanja, to jest bojkotovanjem VAC-a.

Inače, Skupština osnivača treba da nadzire rukovodstvo PNM-a, dok Nadzorni odbor Politike AD kontroliše Politiku AD i „Politiku novine i magazini” u oblastima završnog računa, poslovanja i tako dalje. Nadzorni odbor je formiran pre mesec dana i on nadgleda i kontroliše poslovanje firme, dok poslove firme vodi bord izvršnih direktora.


„Ist medija grupa”: nećemo uticati na uređivačku politiku

U saopštenju „Ist medija grupe”, redakciji „Politike” dostavljenom iz advokatske kancelarije „Živković–Samardžić”, demantuje se da iza transakcije stoji „bilo ko od političara ili bilo koja od političkih stranaka u Srbiji”. U dopisu u čijem zaglavlju piše: „Moskva, Ruska Federacija, 18. jul 2012”, bez logoa firme tvrdi se da je ova firma u transakciju ušla „sa namerom učvršćivanja i jačanja tržišne pozicije ’Politike novine i magazini’ i sa vizijom razvoja i rasta”.

– Svoju ulogu u „Politici”„Ist medija grupa” vidi u stvaranju boljih uslova za rad, ne u uticaju na uređivačku politiku. Uvereni smo da će naša podrška i entuzijazam vratiti „Politiku” i njena izdanja na mesto koje zaslužuju.

Medijska hajka, insinuacije i laži, čiji je cilj da se ova transakcija obori, uvereni smo, neće imati uspeha, a za nas predstavljaju dodatni izazov i motivaciju da ostvarimo naše ciljeve – navodi se u saopštenju

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi