Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije Politika (2012 - )  |  Država znala za prodaju Politike?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije Politika (2012 - )

19. 07. 2012.

Autor: Luka Matić Izvor: Akter

Država znala za prodaju Politike?

Kako Dnevni Akter saznaje u kompaniji "Politika novine i Magazini", donedavni vlasnik nemački VAC obavestio je državu da je izgubila pravo preče kupovine

Nemačka "WAZ Mediengruppe" u martu je poslala ponudu Vladi Srbije da otkupi njihovih 50 odsto u zajedničkom preduzeću "Politika novine i Magazini", ali sa preuzimanjem nejasno definisanim "određenim obavezama".

Vlasnik preostalih 50 odsto "Politika akcionarsko društvo za novinsko - izdavačku i grafičku delatnost" zatražio je pojašnjenje tih obaveza, ali odgovor nisu dobili. "Mi nismo dobili odgovor na šta se tu zapravo mislilo, a to su jako škakljive stvari", rekao nam je direktor A.D. Politika Zefirino Grasi. 

Nakon što je istekao rok za odgovor države na ponudu VAC-a, nemačka kompanija je obavestila A.D. Politiku da su stekli svi uslovi da oni potraže treću stranu koja će od njih otkupiti 50 odsto PNM-a.

"Pošto se mi nismo izjasnili o njihovoj ponudi, oni su nas obavestili da sada imaju pravo da prodaju trećoj strani. To se dogodilo ubrzo nakon što su nam i poslali ponudu", precizirao je Grasi.

Dnevnom Akteru je u A.D. Politika potvrđeno postojanje dokumenta u kojem VAC poručuje da su ispoštovali pravo preče kupovine i da sada mogu da pregovaraju sa trećom stranom. Međutim, poručeno nam je da ne možemo imati uvid u taj dokument bez odluke Nadzornog odbora koji tu odluku ne može doneti u odsustvu Jovana Simića, predstavnika države u Upravnom odboru A.D. Politika.

Podsetimo, gospodin Simić nam je još u ponedeljak, kada smo javnost obavestili o prodaji kompanije "Politika novine i Magazini", poručio da se nalazi na odmoru do 28. jula i da nema komentar na najnoviji rasplet događaja. 

S obzirom da je "WAZ Mediengruppe" privatna kompanija, potpuno je logično da oni mogu da prodaju svoj udeo u PNM-u bez znanja Vlade Srbije, ali se postavlja pitanje zašto je naša vlast dozvolila da se najstariji list na Balkanu proda, uslovno rečeno, bilo kome, tačnije bez prethodne provere ili barem postavljanja nekih uslova koje novi vlasnik mora da ispuni.

Ranije danas povodom prodaje 50 odsto PNM-a oglasili su se VAC, šturim saopštenjem u kome se ističe da je "sve urađeno po zakonu", i novi vlasnik "East Media Group", porukom da se protiv njih u Srbiji vodi "medijska hajka".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi