Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije Politika (2012 - )  |  „Politika“ kupljena američkim kreditom?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije Politika (2012 - )

23. 07. 2012.

Autor: Slobodan Raković Izvor: Pregled

„Politika“ kupljena američkim kreditom?

Ne opada interesovanje javnosti za način prodaje najstarije medijske kuće na Balkanu

U javnosti prošlo nezapaženo da je Međunarodna finansijska korporacija (IFC) u oktobru odobrila „Farmakomu MB“ 40 miliona evra i još 80 miliona evra takozvanih mobilnih sredstava od poslovnih banaka koje rade u Srbiji

Šabac, Moskva, Beograd

Vest da je moskovska Ist medija grupa (East Media Group) preuzela 50 odsto preduzeća Politika novine i magazini od bečkog Ost holdinga i dalje izaziva pažnju srpske javnosti, a po svemu sudeći, to će potrajati i narednih dana.

Osnovni razlog je što novi vlasnik polovine „Politike“ nije, zvanično, poznat srpskoj javnosti. Teško da iko u Srbiji veruje u službenu informaciju da je suvlasnik najstarije medijske kuće na Balkanu Aleksandar Trbović iz moskovske Ist medija grupe, stoprocentni vlasnik te firme registrovane 12. januara ove godine i potpuno nepoznate, kao uostalom i on, čak i u srpskoj koloniji u Moskvi.

I dok je Trbović nepoznat, generalni direktor kompanije Uroš Stefanović, kako piše u registracionoj bazi Poreske službe Moskve i na sajtu Federalne agencije za privredne registre, nije jer je jedan od najbližih saradnika Miroslava Bogićevića. Na ruskim poslovnim sajtovima pojavljuje se i kao menadžer prodaje u Farmakom akumulatorima, sa sedištem u Moskvi. I kada se u celu priču doda Milan Barišić, koji je zvanično direktor moskovskog predstavništva Farmakom akumulatora, stvari postaju bar malo jasnije. U Šapcu, sem istaknutih članova Demokratske stranke, niko ne dovodi u pitanje vezu Miroslava Bogićevića, vlasnika Farmakoma MB i značajnog finansijera DS−a, i Dušana Petrovića, još uvek aktuelnog ministra poljoprivrede i potpredsednika DS−a u ovoj trasankciji.

U javnosti je prošlo nezapaženo da je Međunarodna finansijska korporacija, američka finansijska institucija koja je članica Svetske banke, u oktobru prošle godine odobrila Farmakomu MB 40 miliona evra i još 80 miliona takozvanih mobilisanih sredstava od poslovnih banaka koje rade u Srbiji. Sve u svemu, 120 miliona evra za razvoj, unapređenje i stabilizovanje kompanije, odnosno da „restrukturira svoj bilans stanja i obezbedi rast poslovanja“. Potvrđeno nam je da je u tim pregovorima učestvovao Dušan Petrović, i tada ministar poljoprivrede.

Prema informacijama „Privrednog pregleda“, u Vašingtonu je kao treći član delegacije boravio direktor jedne domaće banke. Tada je razgovarano, navodno, i sa Sitibankom. To su činjenice koje su našem listu potvrđene na nekoliko mesta.

Šabački dobro obavešteni izvori, bliski DS−u, ali i drugi, boravak u Americi i kredite povezuju direktno i sa akvizicijom u „Politici“, ali i u „Novostima“.

Lončiće je pobrkao izborni fijasko demokrata, pa je ranije dogovorena međupartijska podela štampanih medija, koju je trebalo da realizuje Petrović preko Bogićevića, sada pred krahom.

Svojevremeno je Bogićević hteo da kupi „Nin“, ali i šabački „Glas Podrinja“.

„Nije ni Dušan Petrović, tadašnji ministar pravde, došao i rekao mi da kupim 'Nin'. Farmakom je velika firma sa oko 2.500 radnika, koja je poslednjih nekoliko godina imala dobru saradnju sa ovim nedeljnikom. Prija mi činjenica da 80 odsto redakcije želi da uđe u konzorcijum. Novinari 'Nina' znaju da bi u 'Farmakomu' imali znatno bolje uslove za rad, a mi bismo dobili veliku marketinšku podršku. Žao mi je što je aukcija odložena, ali neću odustati. Upravo je objavljen i datum prodaje šabačkog 'Glasa Podrinja' tako da ćemo učestvovati i na ovoj aukciji“, govorio je novinarima tada Bogićević. Od kupovine ova dva glasila nije bilo ništa. Inače, Bogićević je po završetku gimnazije, 1973. godine, radio u stručnoj službi zajednice zdravstvenog osiguranja radnika u Šapcu. Posle diplomiranja na Višoj upravnoj školi Sarajevo na ekonomskom smeru,1985. godine, radio je kao stručni saradnik u opštoj službi Fonda penzijsko−invalidskog osiguranja u Šapcu.

Zanimljivo je da Poreska uprava Srbije još nije dobila prijavu za oporezivanje na kapitalnu dobit od kupca udela u listu „Politika“, Ist medija grupe.

„Poreska uprava nema nikakvu informaciju za prodaju udela u tom listu. Kada se to dogodi mi ćemo obavestiti javnost, kao i o eventualnoj visini poreza koji treba da se plati. Od trenutka prodaje novi vlasnik ima rok od 15 dana da nam dostavi poresku prijavu“, izjavio je uoči vikenda Dragutin Radosavljević, direktor Poreske uprave.

Bogićević vlasnik devet firmi

Bogićević danas ima devet firmi: PIK 7. jul Debrc, Mlekaru Šabac, Zorku stan i Zorku Fabriku ekstrudirane ambalaže koje su pripojene matičnoj firmi − Farmakomu, zatim Fabriku akumulatora Sombor, Rudnik i topionicu Zajača, livnice u Guči i Požegi i rudnike Lece u Medveđi i Suva ruda u Raškoj. Sve kupovine su izvršene u periodu od 2003. do 2008. Pregovarao je sa Mitalom, u ime Vlade, da bude strateški partner u Železari Smederevo. Planirao je i učešće u konzorcijumu za kupovinu Jata. Od svega je, nedavno, samo kupljen avion za potrebe firme. Farmakom je osnovao 1989. godine, pretežna delatnost bila je poslovanje apoteke, a uporedo uvoz i izvoz. Preregistarcija u Farmakom MB izvršena je 1997. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi