Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije Politika (2012 - )  |  VAC po Evropi krši nemačke zakone
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije Politika (2012 - )

24. 07. 2012.

Autor: Miloš Kazimirović Izvor: Politika

VAC po Evropi krši nemačke zakone

Savez nemačkih novinara kritikuje način prodaje udela u „Politici“

Nemačko udruženje novinara oštro je kritikovalo nemački izdavački koncern  „Vestdojče algemajne cajtung” (VAC) zbog načina prodaje svog udela u „Politici”.

Hendrik Cerner, šef za odnose sa javnošću Nemačkog saveza novinara, za „Politiku“ kaže:  „Otkako se VAC otisnuo u vode medijskog inostranstva, rukovodi se praksom da na novim tržištima dejstvuje upravo onako kako to zakoni u Nemačkoj ne dozvoljavaju”, Svaka prodaja informativnih medija u Nemačkoj je predmet istraživanja Kontrole fuzije štampe. Prodavac i kupac dužni su da saopšte podatke o finansijskoj situaciji, o suvlasnicima i deoničarima, o tiražu i o eventualno nameravanim izmenama u izdavačkoj politici.

Proceduru prodaje proučava po potrebi i antimonopolska Savezna služba za sprečavanje formiranja kartela – Bundeskartelamt. To posebno važi ako kupac, to jest novi (su)vlasnik ne potiče iz medijskog okruženja.

Cerner je u razgovoru za „Politiku“ ispoljio lično razočarenje ali i zabrinutost udruženja čije interese zastupa: „Gledali smo na angažman VAC-a u inostranstvu kao na doprinos podsticanju širenja slobode štampe. Neprozirnost, nedostatak javnosti pri kupoprodaji ukazuje da VAC, u suštini, iz usko odmerenih interesa u smislu zgrtanja profita deluje u suprotnom pravcu.“

Poznavaoci medijske ekspanzije VAC-a ističu da se rukovodstvo koncerna odlučilo na kupovine po inostranstvu neposredno pošto je sredinom osamdesetih u Nemačkoj donet zakon o sprečavanju širenja medijskih kartela.

Zakon je tako skrojen da doprinosi opstanku malih i srednjih izdavačkih preduzeća, da spreči da „veća riba proguta manju”, ali i da bi se izbegla uniformisanost tržišta informacija.

Prva etapa širenja VAC-a Evropom bila je Austrija. Nemački izdavači su akvizicijom najtiražnijeg bulevarskog dnevnika „Kronen cajtung” i dnevnika „Kurir“ stvorili – de fakto – medijski monopol. Taj monopol je, istini na volju, razbijen po slovu kasnije donetog zakona, pa je VAC bio prinuđen da se odrekne većinskog udela u „Kuriru”. Udeo je „otkupila” njegova „kućna banka“ za poslovne operacije na evropskom istoku – Rajfajzen.

„Radili su šta su hteli koristeći rupe u zakonu jer do početka milenijuma nije postojala regulativa o sprečavanju formiranja kartela u medijskom sektoru”, kaže predsedavajući austrijskog Novinarskog sindikata Franc Bauer. „Vreme je da se u Austriji, ali i širom Evrope, pokrene inicijativa za definisanje novih zakona o medijima kojim bi se stalo na put daljoj medijskoj koncentraciji, da se, praktično, spreči monopolizacija prava na informaciju.“

On ukazuje na određenu, premda zvanično nedokazanu, umešanost austrijskih političara u imovinske transakcije VAC-a u Austriji: „Kako drugačije objasniti da VAC  danas direktno ili posredno kontroliše 63 odsto tiraža dnevne štampe i prodaje 62 odsto svih nedeljnih novina. Kontrola političkih magazina Austrije je 100 odsto u rukama VAC-a.“

Ne želeći da prejudicira ili spekuliše šta bi mogli da budu povodi kupoprodaje „Politike” ili istinska cena, Bauer kaže da može samo glasno da razmišlja o austrijskim prilikama: „Mediji pod kontrolom VAC-a doveli su i sadašnjeg austrijskog kancelara Vernera Fajmana na vlast.“

Da li su verodostojne spekulacije tamošnje organizacije Medija voč po kojima je austrijski Sud za pitanja monopola po nalogu sa „višeg mesta” odlučio da VAC ima pravo na nove kupovine u Austriji – jer njegov udeo u medijima, procenjen na 60 odsto, ne iznosi više od 29,42 odsto?

Bečki dnevnik „Standard” je tek minule nedelje izvestio da kancelar Fajman i VAC sarađuju po pitanju postavke drugog glavnog urednika najtiražnijeg dnevnika „Kronen cajtung”.

Odlukom suda, naime, okončana je dugogodišnja svađa VAC-a i porodice Dihand koja poseduje drugu polovinu akcija lista: listom upravljaju dva glavna urednika – konsenzusom.

„Standard” je izvestio čitaoce da kancelar ovih dana letuje na Sardiniji, u depandansu letovališta vlasnika „Kronen cajtunga”, izgrađenog novcem VAC-a...

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi