Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije Politika (2012 - )  |  Tajni vlasnici javnih glasila
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije Politika (2012 - )

26. 07. 2012.

Izvor: RTS onlajn

Tajni vlasnici javnih glasila

Sve češće rasprave u javnosti o vlasništvu nad medijima, kao i najave skupštinske većine da će menjati i urediti medijski prostor, neće dovesti do bitnijih promena, saglasili su se gosti emisije "Oko 11" Ljiljana Smajlović, Gordana Igrić i Dragan Vučićević. Ipak, daju šansu novim vlastima da ispune svoja obećanja kada je o medijima reč.

Uslov da izveštavanje medija postane objektivnije, kao i da se poboljša situacija u medijima jeste promena zakone o medijima, a jedno od najvažnijih pitanja je transparentnost vlasništva nad medijima, smatraju gosti emisije Oko 11.

 

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju "Oko 11"

Sagovornici RTS-a kažu da od nove vladajuće većine očekuju da promene dosadašnju praksu kontrole medija, kao i da im treba dati šansu da ispune predizborna obećanja i urede medijske zakone u Srbiji.

"Obećanja ne garantuju ništa. Ali, red je da priznam da ono što su stranke, koje su napravile vlast, napisale u koalicionom sporazumu je kao da su prepisali naša saopštenja. I to je korektno", smatra Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije.

Ona je dodala da je nedavna prodaja "Politike" rana proba ozbiljnih namera novih vlasti. Smajlović ističe da građani Srbije moraju da znaju kako je prodata ova medijska kuća.

"Skandalozan je bezobrazluk sa kojim je to urađeno. To su važne novine. To je važan deo srpske tradicije, sa tim se ne može tako igrati. Strahovito je uvredljivo, bezobrazno, kako je to predhodna vlast uradila", kaže Smajlović.

Uređenost medija je sistemski problem celog društva, smatra Gordana Igrić, regionalna direktorka BIRN-a. Objašnjava da društvo dozvoljava da se ne zna ko je vlasnik nekog medija i da se to prvo mora promeniti.

Ona je istakla da se prodaja medija obavlja po zakonu i da je hitno potrebno promeniti propise koji dozvoljavaju da vlasništvo u medijima bude netransparentno. Igrić dodaje da je prodaja "Politike" pravilo u medijskoj sferi Srbije, a ne izuzetak.

"Niko ne ide protiv zakona, sve je legalno. A u suštini je dozvoljeno da se ne zna ko je vlasnik. Ko je vlasnik TV Avale? Šta se dogodilo sa TV Prvom i B92? Ko je bio vlasnik Ekonomista? Imate niz medija gde je bila prilična tišina osam godina, dok su vlasti kontrolisale medije. I niko nije digao glas", ističe Igrić.

Dragan Vučićević, vlasnik i glavni urednik dnevnog lista Informer, očekuje od nove vladajuće većine da poništi prodaju "Politike", kao i da prekine praksu kontrole medija predhodne vlade.

"Bruka će biti za nas novinare, ako dozvolimo da to prođe i da neki Trbović i Stefanović gazduju 'Politikom'", istakao je Vučićević.

Gosti emisije Oko 11 saglasili su se i da politika i kapital ne smeju da utiču na objektivnost urednika i novinara, kao i da političke promene ne smeju da utiču na položaj medijskih radnika. Novinari ne smeju da dobijaju otkaze iz revanšizma i osvete, kada dođe do smene urednika, ili vlasti, istakla je Ljiljana Smajlović.

"Novinar ne sme da strahuje od promene vlasti, kao što ni hirurg ne bi trebalo da strahuje od promene vlasti", ističe Smajlović.

Ako se promene zakoni i eliminiše politički uticaj, izveštavanje novinara će biti objektivnije, jer se neće plašiti i pribegavati autocenzuri, smatraju gosti Oko 11. Uvereni su da će i građani imati više koristi od medija koji će biti politički i ekonomski nezavisni.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi