Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije Politika (2012 - )  |  Sonja Liht: Otkupljivanje dela „Politike” za državu je bilo problematično
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije Politika (2012 - )

19. 09. 2012.

Autor: N.N. Izvor: Politika

Sonja Liht: Otkupljivanje dela „Politike” za državu je bilo problematično

To bi značilo da država ulazi u puno vlasništvo nad medijem, što je suprotno medijskoj strategiji, objašnjava predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost i doskorašnja predsednica Upravnog odbora „Politike” a. d. Sonja Liht izjavila je juče da su članovi UO pokušavali da nađu novac za otkup udela od kompanije „Vac”, ali da bi i to bilo problematično, jer bi tada država bila jedini vlasnik.


„To bi značilo da država opet ulazi u puno vlasništvo nad nekim medijem, što je suprotno medijskoj strategiji koju je prihvatila prethodna vlada, odnosno da država izađe iz vlasništva u medijima”, objasnila je Lihtova.

Na pitanje kako reaguje na navode prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića o prodaji lista kao „političkom kriminalu uz ekonomske zloupotrebe”, Lihtova je kazala da o tome zna koliko i svaki građanin iz medija.

Lihtova je, reagujući na izjavu predsednice UNS-a Ljiljane Smajlović da su ona i bivši premijer Mirko Cvetković bili zaduženi za zaštitu državne imovine – „Politike”, rekla da su rukovodioci u „Politici” imali visoke plate i bonuse, a
da je dug rastao „iz dana u dan”. „Nemaju legitimitet oni koji su ’Politiku’ doveli na ivicu ambisa. Mi smo se bavili kako da spasemo kuću od propadanja. UO je imenovan jula 2008. godine i tada smo zatekli katastrofalnu situaciju u ’Politici’ i ’Politici’ a. d. Zatekli smo milionske dugove, a danas ’Politika’ posluje u pozitivi. To je značilo teške rezove i otpuštanja, ali su bar ljudi otišli uz određeni socijalni program”, rekla je Lihtova.

Ona je dodala da Upravni odbor nije znao sa kim su vođeni pregovori. „’Vac’ je ponudio ’Politici’ a. d. da otkupi njihov deo, ali je 4,7 miliona evra za nas bila previsoka suma. Čak smo pokušali da prikupimo sredstva iz kredita Evropske banke namenjene za medije, ali smo saznali da taj kredit ne može da se koristi u te svrhe”, rekla je Lihtova.

Ona je zato pozvala vlast da otkrije i saopšti javnosti ko stoji iza svih medija u Srbiji.

Predsednica UNS-a juče je izjavila da su za zaštitu državne imovine u „Politici” bili zaduženi Sonja Liht i Mirko Cvetković, kao i upozorenje da država, umesto da se bori protiv netransparentnosti vlasništva u medijima, „to podstiče” i da je najodgovornija u aferi „Politika”.

Poslanik LDP-a Bojan Đurić izjavio je juče da se u prodaji lista „Politika” mora utvrditi krivičnopravna odgovornost, ali i otvoriti pitanje odnosa države i medija, jer bi se bez toga slični slučajevi dešavali i ubuduće.

Poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio je da je povezivanje prodaje dnevnog lista „Politika” sa DS-om – pokušaj kriminalizacije te stranke i ocenio da nije siguran da se u slučaju prodaje tog lista radi o korupciji i
kriminalu.

„U suštini, to je pokušaj kriminalizacije DS-a, koji neće uspeti i mislim da oni imaju mnogo veće međusobne probleme u samoj koaliciji i međusobne optužbe“, istakao je Stefanović u parlamentu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi