Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Fejsbuk i Gugl zarađuju milijarde od vesti, ali odbijaju da plate medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 06. 2020.

Autor: Hina Izvor: N1

Fejsbuk i Gugl zarađuju milijarde od vesti, ali odbijaju da plate medijima

Fejsbuk je odbio poziv australijske vlade i novinskih kompanija za podelu prihoda od oglašavanja s medijima, sugerišući da bi radije ukinuo vesti na svojoj platformi.

Američki tehnološki džin saopštio je u prijavi australijskom regulatoru tržišnog takmičenja da vesti predstavljaju "vrlo mali deo" korišćenog sadržaja kod prosečnog korisnika.

"Kada bismo ukinuli novinske sadržaje, uvereni smo da uticaj na Fejsbukove financijske pokazatelje u Australiji ne bi bio značajan“, saopštio je Fejsbuk u blagoj pretnji bojkotovanja lokalnih novinskih kompanija.

Dodao je da bi, s obzirom na društvenu vrednost i korist za medije, želeo da nastavi da prenosi objave novinskih kuća.

Sledeći druge zemlje, Australija će predstaviti planove kojima želi da prisili Fejsbuk i Gugl na podelu prihoda od oglašavanja koje zarađuju od vesti objavljenih na tim platformama.

Inicijativu su snažno podržale dve najveće australijske medijske kompanije - Rupert Murdoch News Corp i Nine Entertainment.

Tvrde da su krizu koja preplavljuje novinsku industriju širom sveta uglavnom prouzrokovali Google, Fejsbuk i druge velike tehnološke kompanije koje su uzele ogromnu većinu prihoda od internet oglašavanja, bez poštene nadoknade medijskim kompanijama.

U Australiji su News Corp, Nine i druge medijske kuće prisiljene da smanje broj zaposlenih u redakcijama. Više od 170 redakcija i medija su privremeno obustavili rad ili su zatvoreni poslednjih godina.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi