Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Prijepoljski radikali targetiraju novinarku Televizije Forum
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 06. 2020.

Autor: Vladimir Malešić Izvor: foruminfo.rs

Prijepoljski radikali targetiraju novinarku Televizije Forum

Objava Srpske radikalne stranke Opštinskog odbora Prijepolje, postavljena na njihovoj Fejsbuk stranici, predstavlja direktan pritisak na slobodu medija i targetiranje novinarke Televizije Forum i urednice portala Forum Info Mirele Veljović.

Objavom, koja praktično predstavlja i saopštenje, jer je postavljena na zvaničnoj stranici, na najgrublji mogući način vrši se pritisak na slobodu medija i, objavljivanjem fotografije, targetira novinarka Televizije Forum i urednica portala Forum Info Mirela Veljović. Posebno zabrinjava to što se, osim komentarisanja i dovođenja u pitanje profesinalnosti i objektivnosti, njeno pisanje povezuje sa verskom pripadnošću i implicira da je tekst napad na Zorana Despotovića jer je „srpske nacionalnosti“ a Veljović muslimanka, odnosno Bošnjakinja.

Naime, tekst pod naslovom „Koliko su nas koštali prijepoljski poslanici u Narodnoj skupštini“ bio je povod za objavu na Fejsbuk stranici prijepoljskih radikala, čiju autentičnost nam je potvrdio doskorašnji narodni poslanik i nekadašnji predsednik prijepoljskog odbora, a sada predsednik Zlatiborskog okružnog odbora Zoran Despotović.

Ne ulazeću u pitanje autorstva objavljenog saopštenja, i pravopisni i gramatički stil, nejasno je šta je radikalima zasmetalo u tekstu, u kojem su objavljeni podaci o primanjima narodnih poslanika iz Prijepolja Zorana Despotovića i Dragoljuba Zindovića, koji se nalaze u bazi podataka Centra za istraživačko novinarstvo „Koliko košta poslanik“, objavljenoj 15. juna. Objavljeni su podaci, koje je CINS dobio od Narodne skupštine Republike Srbije putem Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, bez ikakvog novinarskog komentara ili osvrta, te se ne može videti na koji način Televizija Forum, odnosno Udruženje „Forum žena Prijepolja“, „obmanjuje i zbunjuje“ građane i „diskredituje“ Despotovića.

Tvrdnja da je on „jedini kandidat iz Prijepolja srpske nacionalnosti“ (na Izborima za narodne poslanike Narodne skupštine) je neistina, jer samo na listi SRS su bile još dve kandidatkinje iz Prijepolja, a ukupno ih je 11 na svim listama, koji su, sudeći po imenima, srpske nacionalnosti. Komentarisati navode o sredstvima, koje je Forum žena Prijepolja dobio iz budžeta Republike Srbije i lokalnih samouprava od 2015. godine do danas, bespredmetno je jer su svi podaci javno dostupni u bazi podataka Agencije za privredne registre, pa je i autor saopštenja jednostavno došao do njih.

O ovom slučaju Televizija Forum će obavestiti novinarska udruženja i organizacije i udruženja koje se bore za slobodu medija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi