Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dugogodišnji novinar Glasa Amerike Elez Biberaj na čelu VOA
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 07. 2020.

Izvor: Glas Amerike

Dugogodišnji novinar Glasa Amerike Elez Biberaj na čelu VOA

Američka agencija za globalne medije (USAGM) imenovala je dugogodišnjeg novinara Glasa Amerike Eleza Biberaja za vršioca dužnosti direktora Glasa Amerike.

Imenovanje Biberaja je objavljeno u utorak u pismu novog direktora Agencije za globalne medije Majkla Peka zaposlenima, koji je imenovao i vršioce dužnosti ostalih velikih medijskih mreža koje finansira vlada SAD.

Biberaj je bio direktor Evroazijske divizije Glasa Amerike od 2006, što znači da je bio odgovoran za programe koji se emituju za publiku u Rusiji, Ukrajini, Jermeniji, Gruziji i na Balkanu. Takođe je bio i šef Albanskog servisa Glasa Amerike.

Ima doktorat iz političkih nauka sa Univerziteta Kolumbija, autor je četiri knjige uključujući "Albanija u tranziciji: trnovit put do demokratije" .

Imenovanje dolazi u momentu kada se u javnosti vodi polemika oko nezavisnosti uređivačke politike Glasa Amerike. Biberajeva prethodnica u Glasu Amerike Amanda Benet i njena zamenica Sendi Šugavara podnele su ostavke nekoliko dana pre nego što je Pek otpustio nekoliko šefova medijskih mreža čim je preuzeo vođenje Agencije početkom meseca.

U saopštenju o imenovanjima, takođe se navodi da će Džefri Skot Šapiro biti zamenik direktora Kancelarije za program za Kubu. Šapiro je advokat, pravni stručnjak i reporter koji je radio na vebsajtu Brajtbart, pre nego što je postao savetnik za tu kancelariju 2017.

Paramesvaran Ponudurai, potpredsedsednik Radija Slobodna Azija od 2014, postao je vršilac dužnosti predsednika tog medija. Kelim Salivan, viši rukovodilac u Bliskoistočnom programu, imenovan je za vršioca dužnosti predsednika. Dejzi Sindelar, viša izvršna producentkinja Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty, koja je radila na saradnji RFE i Glasa Amerike na emisiji "Sadašnje vreme" digitalne medijske platforme koja se na ruskom jeziku emituje 24 časa, sedam dana u nedelji, imenovana je za vršioca dužnosti predsednice Radija Slobodna Evropa.

Peka je potvrdio Senat 4. juna, skoro dve godine pošto ga je nominovao predsednik Amerike Donald Tramp. Naveo je da će novoimenovani rukovodioci "imati ključnu ulogu u tome da naše mreže bolje funkcionišu i da još bolje služe svojoj publici".

Pet medijskih mreža Agencije za globalne medije, uključujući i Glas Amerike, imaju nedeljno na globalnom nivou više od 350 miliona slušalaca, gledalaca i čitalaca na internetu, na 61 jeziku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi