Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Matić: Komisija se nije bavila istragom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 07. 2020.

Izvor: Tanjug

Matić: Komisija se nije bavila istragom

Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Vlade Srbije Veran Matić izjavio je danas da su optužbe odbrane da se ta komisija upliće u proces u vezi slučaja ubistva Slavka Ćuruvije bez konkretnih argumenata, dokaza i činjenica.

Matić je u intervjuu za Nedeljnik rekao da misli da je na samom početku postojala namera da se suđenje što više politizuje tako što bi se insistiralo da on bude svedok i onda da se pravi „parada od ispitivanja“.

"Ja nemam nikakve dodirne tačke sa radom Slavka Ćuruvije, niti smo se privatno družili. Tako da ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bih bio svedok“, kaže Matić.

On misli da je postojala ideja da ne bude posmatrač u sudnici, jer da je sudsko veće prihvatilo predlog da bude svedok, onda ne bi mogao da prati suđenje, kao što, kako navodi, nije mogla da prati ni Ljiljana Smajlović, koja na kraju nije ni svedočila.

Navodi da je odbrani bilo bitno da samo suđenje ne dobije medijsku i društvenu pažnju kakvu zaslužuje, a samim tim i da bez veće pažnje prolaze opstrukcije i predlozi odbrane.

Matić kaže da je kao posmatrač iznosio svoje stavove i saznanja o dokaznom postupku, potezima advokata odbrane, svedočenja... Navodi i da je na optužbe da je to pritisak na sudsko veće, sama predsednica veća prokomentarisala da na veće niko i ništa ne može uticati.

Matić podseća da je Komisija za istraživanje ubistava novinara osnovana sa namerom da istraži sve razloge zbog kojih slučajevi ubistava novinara nisu stigli do optužnice i procesuiranja.

Upitan da li je pisao optužnicu i kako tumači takve tvrdnje odbrane, on je kazao da se Komisija nije bavila istragom niti je uticala na pisanje optužnice, jer za to nema ni ovlašćenja niti kvalifikovanost.

Naveo je i da je Sudsko veće vrlo čvrsto vodilo proces ne dozvoljavajući advokatima da budu nedisciplinovani kao u prvostepenom postupku te da to veće ima kapacitet da otvori raspravu i donese presudu.

Ističe i da je od samog ubistva Ćuruvije, primetno spinovanje i pokušaja njegove diskreditacije koja ima za cilj da se opravda sve što je učinjeno, kako njemu, tako i novinarima Evropljanina, Dnevnog telegrafa, porodici, te da se to čini i danas.

To je dokaz da imamo snažno prisustvo duha devedesetih i 20 godina. Odsustvo ozbiljnog suočavanja sa zlom prošlošću tera nas da se stalno vrtimo ukrug, bez ozbiljne perspektive da se napravi neophodna evolucija. Zbog toga je važno da imamo brže uspostavljanje pravde“, poručio je Matić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi