Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Viši sud opet odbacio tužbu zamenika gradonačelnika Novog Pazara protiv radija Sto plus
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 11. 2020.

Izvor: Beta

Viši sud opet odbacio tužbu zamenika gradonačelnika Novog Pazara protiv radija Sto plus

Viši sud u Beogradu ponovo je odbacio tužbeni zahtev funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) i zamenika gradonačelnika Novog Pazara Igora Novovića protiv radija Sto plus iz tog grada.

Kako je saopštio taj medij, sud je i u ponovljenom postupku ocenio da novinar Nikola Kočović, izveštavajući o smrti mušterije kojeg je pretukao vozač taksi vozila u Novom Pazaru, nije prekršio Zakon o javnom informisanju.

Novović je podneo tužbu krajem marta 2017. godine jer je smatrao da su mu tekstom "Preminuo Novopazarac kojeg je pretukao taksista" povređeni čast i ugled.

Tužbom je zahtevao da mu Kočović, urednik Ishak Slezović i novinska agencija Beta solidarno isplate 200.000 dinara na ime nematerijalne štete.

Viši sud je u novembru 2019. doneo prvu presudu kojom je kao neosnovan odbacio taj zahtev, posle čega se Novović žalio, a Apelacioni sud ukinuo presudu zbog "bitne povrede postupka".

U ponovljenom postupku Viši sud je opet doneo istu odluku, a u znatno opširnijem obrazloženju nego u prethodnoj presudi naveo da su Novović i njegovi svedoci davali "kontradiktorne, pristrasne, neuverljive i sračunate izjave".

"Iskazi tuženog novinara i urednika u celosti su prihvaćeni, budući da su bili saglasni međusobno i sa prihvaćenim pisanim dokazima, te su ocenjeni kao iskreni i logični", navodi se u presudi.

Novović ima pravo žalbe na presudu.

On je zbog istog teksta, pokrenuo postupak i pred Osnovnim sudom u Novom Pazaru kojem je podneo privatnu tužbu protiv Kočovića.

Postupak u tom predmetu, nakon više od tri godine suđenja i promene dvojice sudija, biće nastavljen krajem novembra.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi