Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Medija i reform centar Niš: Medijskom pismenošću protiv lažnih vesti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 12. 2020.

Izvor: Beta

Medija i reform centar Niš: Medijskom pismenošću protiv lažnih vesti

Javno mnjenje, posebno ono koje zna malo o medijskoj pismenosti, jako je podložno lažnim vestima, teorijama zavere, pogotovo u situacijama kada su ljudi, kao što je to sada slučaj sa pandemijom korona virusa, uplašeni za svoju egzistenciju, rekla je urednica portala Medija i reform centra u Nišu Tamara Milojević.

Medija i reform centar ima važnu edukativnu ulogu po pitanju medijske pismenosti, novinarske etike, kao i po pitanju prepoznavanja lažnih vesti, navodi Milivojević u izjavi agenciji Beta.

"Upravo iz tog razloga svake godine se kroz serije tekstova i video sadržaja trudimo da skrenemo pažnju na to kako treba čitati medije", istakla je Milojević.

Prema njenim rečima Medija i reform centar je proteklih nedelja uradio serijal "Media bookmar" u okviru kojeg su novinari Medija centra razgovarali o medijskoj pismenosti sa studentima novinarstva, njihovim profesorima sa Filozofskog fakulteta i niškim urednicima i novinarima.

"Kao važna tema tokom serijala izdvojio se upravo fenomen lažnih vesti, koji je poslednjih godinu dana tokom pandemije kulminirao, zbog preplavljenosti informacijama koje su dolazile sa svih strana o nečemu što je za sve nas bilo potpuno nepoznato. Zato je, pogotovo u početku, bilo izuzetno teško i samim novinarima da utvrde šta je laž, a šta je istina, a građanima je to tek bila nemoguća misija", rekla je Milojević.

Prema njenim rečima, i novinari i profesori koji su učestvovali u serijalu "Media bookmark" saglasili oko toga da je danas, u vreme kada informacije stižu i sa tradicionalnih medija, i sa onlajn medija, i što je izuzetno važno - i sa društvenih mreža, građani moraju da budu obazrivi.

"Od toga da će nas vakcinama čipovati, preko toga da smo u izolaciji da bi nas migranti naselili, pa do sumnje da korona uopšte postoji, najrazličitije teorije zavere i lažne informacije čitamo svakodnevno. Građani moraju da znaju da nije sve što čuju i pročitaju istina, da u svaki medijski sadržaj moraju da sumnjaju, da se uvek zapitaju ko je objavio, a ko je napisao tu vest i da li neko od te vesti može da ima koristi", naglasila je Milojević.

Napomenula je da se lažne vesti i "prave" tako da je nekada u njih lakše poverovati nego u istinu.

"Naši sagovornici, osim što su savetovali da se oprezno pristupa medijskom sadržaju, da je važno da odaberemo medije kojima verujemo, ali da u isto vreme čitamo i one druge kako bismo stvorili pravu sliku i sagledali svet koji mediji stvaraju sa svih strana, istakli su i da svako od nas mora da vodi računa o tome šta deli i piše na mrežama, jer je odgovornost na svima nama", kazala je Milojević.

Ona je istakla da će se Media i reform centar temom medijske pismenosti svakako nastaviti da se bavi i u budućnosti.

"Posebno ćemo se truditi da svoje sadržaje prilagodimo mladima kako medijska pismenost za njih ne bi bila apstraktan pojam, već alat koji će im pomoći da razumeju svet oko sebe, a da ne budu izmanipulisani", navela je Milojević.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi