Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Meksiko ponudio politički azil Džulijanu Asanžu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 01. 2021.

Izvor: Beta

Meksiko ponudio politički azil Džulijanu Asanžu

Meksiko je danas ponudio politički azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu (Julian Assange), nakon što je britanski sud odbilo njegovo izručenje u SAD, koje žele da mu sude za špijunažu.

"Zatražiću od Ministrastva spoljnih poslova da preduzme neophodne mere i od britanske vlade zatraži puštanje Asanža jer mu Meksiko nudi politički azil", izjavio je danas meksički predsednik Andred Manuel Lopes Obrador (Lopez).

Britanski sud danas je odbio izručenje Asanža u SAD, a kao jedno od obrazloženja naveo njegovo mentalno zdravlje i rizik od samoubistva.

SAD su zatražile izručenje Asanža koji se suočava sa ukupno 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude osuđen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, preti mu višedecenijska kazna zatvora.

Osnivač Vikiliksa je 11. aprila 2019. izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi