Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bezbednost i zaštita novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 12. 2021.

Autor: FoNet Izvor: FoNet

Bezbednost i zaštita novinara

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u Stokholmu sa predstavnicom OEBS za slobodu medija Terezom Ribeiro i istakao da Srbija pridaje veliki značaj pitanjima slobode medija i bezbednosti novinara, kao i saradnji sa OEBS u ovim oblastima.

Selaković je sagovornicu upoznao sa sadržajem nacionalne Strategije razvoja sistema javnog informisanja za period od 2020. do 2025. godine i koracima koji se preduzimaju u okviru Akcionog plana za njeno sprovođenje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U izradi ovih dokumenata Srbija je, kako je podsetio, dobila značajnu stručnu pomoć OEBS, na čemu smo veoma zahvalni. Selaković se posebno osvrnuo na delovanje Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, koja je formirana sa zadatkom da podigne efikasnost reagovanja u slučajevima napada na novinare.

On je istakao da je na inicijativu Radne grupe uspostavljena sigurna telefonska linija za prijavljivanje pretnji i napada na novinare, kao i da je u cilju efikasnije zaštite novinara republički javni tužilac naložio hitnost u postupanju u svim slučajevima krivičnih dela kojima je ugrožena bezbednost novinara i medijskih radnika.

Selaković je najavio i izmene i dopune Krivičnog zakonika sa ciljem unapređenja krivično-pravne zaštite novinara i zaštite slobode izražavanja, a sagovornicu je informisao i o predstojećem referendumu o promeni Ustava u domenu pravosuđa.

Selaković je ukazao i na problem ubijenih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji i na činjenicu da godinama, i pored međunarodnog prisustva na terenu, nije učinjeno gotovo ništa kako bi odgovornibili kažnjeni, a sudbina onih za kojima se i dalje traga bila rasvetljena.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi