Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  UNCG povodom Dana novinara: Novinari rade u teškim uslovima, tražimo smjenu Srzentićke i Vujovića!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 01. 2022.

Autor: UNCG Izvor: UNCG

UNCG povodom Dana novinara: Novinari rade u teškim uslovima, tražimo smjenu Srzentićke i Vujovića!

Udruženje novinara Crne Gore čestita svim novinarima 23. januar, Dan novinara. Ove godine, kao i prethodnih, novinari imaju malo razloga za slavlje. Naša medijska scena obilježena je zamračivanjem programa iz Srbije, napadima na naše kolege i prevlašću politike nad profesijom. Krajem prošle godine crnogorski AEM je odlučio da zabrani pojedine programe iz Srbije i na djelu pokaže da je vjeran komunističkoj ideji i bivšem režimu.

Neshvatljivo je da skojevski komesari iz AEM-a, ali i sa drugih medijskih kanala i dalje zagovaraju ideološku komunističku čistotu i pravovjernost i sve nas čuvaju od loših uticaja sa strane. Po pravilu to su mediji iz Srbije (RTS i “Hepi”) i AEM je tu da nas „zaštiti“ od konstantne medijske agresije iz te zemlje. U tome ih iz sve snage podržava i aktuelni ministar medija Tamara Srzentić! Zbog toga UNCG traži hitne smjene Tamare Srzentić i Ranka Vujovića, izvršnog direktora AEM-a!

Vrijedan jubilej koji i ove gidine obilježavamo – 150 godina novinarstva u Crnoj Gori i dalje je na početku. UNCG je prije godinu dana pokrenulo priču o štampanju odgovarajuće monografije povodom tog događaja i smatrali smo da je to ne samo ovinarski, nego i državni poduhvat. Međutim, u vladinom službama misle drugačije i nemaju namjeru da bilo šta urade po tom pitanju. Ipak, UNCG neće odustati od tog projekta i nadamo se da ćemo sami obezbjediti novac za taj projekat. Monografija o 150 godina novinarstva to zaslužuje i njeno štampanje bila bi kruna rada našeg udruženja!

Nije to jedini problem sa kojim kuburi naše udruženje. I prostorije su nam kamen o vratu, a postojeće koje tobož koristimo bolje i da nemamo. One su pod ključevima DPS-a i da bismo u njih ušli moramo da prođemo nekoliko provjera. Naše postojeće prostorije prava su slika novinarskog domaćeg trenutka i dokazuju da su novinari na marginama društvenog života, a posebno starih i novih struktura vlasti!

Stanje u medijima svake godine se pogoršava. Novinari ne samo da primaju mizerne plate, rade bez osiguranja i ostalih obaveza poslodavca, nego su često i na meti raznih napada. Preko 25 novinara ove godine bilo je izloženo nekoj vrsti nasilja, što govori i da nova vlast, poput stare, malo radi da zaštiti novinare i stvori nam uslove dostojne za rad i dostojanstvo čovjeka.

Nažalost, dio krivice za sve to imaju i novinri. Podijeljeni poput političara, zakopani u svoje rovove, dosljedno prodaju svoju profesiju za političku podobnost. Među nama nema ni osnovne solidarnosti i spremni smo da za „šaku dolara“ napadnemo ne samo kolege, nego sve one koji ne dijele političke i ostale stavove medijskih poslodavaca. Hoće li novinari uspjeti da to prevaziđu pokazaće vrijeme, ali za sada malo je znakova da su novinari svjesni da njihova sudbina, između ostalog, zavisi i od njih samih.

I pored toga novinari ne smiju da posustaju i predaju se na milost i nemilost političarima, nego moraju da pronađu metode da sačuvaju slobodu i da svoju profesiju prikažu onakva kakva je, a ne onakvu kakvu od nje prave oni koji nijesu novinari.

Svečana skupština UNCG održaće se 23. januara u Srpskoj kući u 12 sati. U nedjelju ćemo  podijeliti i tradicionalna novinarska priznanja.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

23.01.

2022.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 13:40

Признање Удружењу новинара Србије

Редакција Спутњика Србија добила је годишњу награду Удружења новинара Црне Горе на свечаној Скупштини, одржаној данас у Подгорици, где се обeлежава 150 година новинарства у Црној Гори и 75 година рада Удружења. Председник удружења новинара Црне Горе Тихомир Бурзановић уручио је годишњу награду главној уредници Спутњика Љубинки Милинчић. Како је рекао, овим потезом је Удружење новинара Црне Горе прекршило санкције. Захваљујући на урученој награди, Милинчићева је изјавила: "Српски Спутњик је мала редакција која је за само седам година успела да промени слику у информативном простору Србије коју су стварали искључиво западни медији". Жири УНЦГ у години јубилеја одлучио је да пригодне споменице додели Удружењу новинара Србије, Радио Светигори и Српској ТВ.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi