Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nesrazmerna podela novca za medije u Gornjem Milanovcu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 04. 2022.

Autor: I.Đ. Izvor: Takovske novine

Nesrazmerna podela novca za medije u Gornjem Milanovcu

Sa 12 miliona dinara, od ukupno 15, lokalna samouprava sufinansiraće projekte tri medija, a preostalih tri miliona dinara raspodeljeno je za projekte 10 medija

Rešenjem  o raspodeli sredstava iz opštinskog budžeta za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja u 2022. godini na teritoriji Gornjeg Milanovca, 15 miliona dinara neproporcionalno je raspoređeno za 13 medijskih  projekata i to tako što je najveći deo, 12 milina dinara (80% ukupnog iznosa) otišlo u ruke tri medija – TV GM PLUS, gmpress.rs i radija Stari Milanovac. Preostalih tri miliona dinara raspodeljeno je za projekte deset medija, među kojima su i Takovske novine, čiji je projekat podržan sa 100.000 dinara.

Na sednici Opštinskog veća, jednoglasno je i bez primedbi usvojeno rešenje tročlane komisije, imenovane rešenjem predsednika opštine, u sastavu Ivica Dimitrijević, predsednik komisije, Miodrag Miljković i Aleksandar M. Stanojević, članovi, a prema rešenju raspodela namenjenih sredstava za sufinansiranje medijskih projekata izgleda ovako:

Portal gminfo.rs 650.000 dinara, Takovske novine 100.000 dinara,  Media Portal 100.000 dinara,  Gogi radio 500.000 dinara, portal gmpress.rs  1.000.000 i 1.500.000 dinara (dva podržana projekta će biti realizovana putem ovog medija), radio Stari Milanovac 2.000.000 dinara, TVGM PLUS 7.500.000 dinara, internet stranica Zvuci Srbije 100.000 dinara, Portal zapadne Srbije 400.000 dinara,  TV Telemark 500.000 dinara,  i glaszapadnesrbije.rs 400.000 dinara.

Kada je u pitanju projekat Takovskih novina Srce dedovine – o izazovima moderne poljoprivrede i ruralnog razvoja, u obrazloženju Komisije navedeno je sledeće: „Tema projekta je poljoprivreda i izazovi sa kojima se susreću poljoprivredni proizvođači. Predlagač je solidno predstavio temu. Projektom su dobro definisane ciljne grupe, kao i cilj projekta, ali budžet projekta u delu operativnih troškova uopšte nije razrađen. Komisija prelaže da se projekat podrži sa 100.000 dinara.“  

Ovaj iznos, kojim je podržan projekat Takovskih novina, jedinog štampanog medija na teritoriji opštine, koji traje već šest decenija, je minimalan iznos sredstava predviđen konkursom, dok će projekat TV GM PLUS biti sufinansiran sa 7,5 miliona dinara, što je gornja granica, tj najveći mogući iznos kojim jedan medijski projekat može biti podržan. 

Deseti deo namenjenih sredstava iz opštinskog budžeta opredeljen je za podršku projekata čačanskih medija, tačnije 1.550.000 dinara. 

Predsednik opštine Dejan Kovačević je rezultate ovogodišnjeg konkursa za medije prokomentarisao sledećim rečima:

– S obzirom na to da opština G. Milanovac svake godine izdvaja značajna sredstva za sufinansiranje medijskih sadržaja, iz godine u godinu sve je više medija sa teritorije čitave Srbije koji konkurišu. Komisija je svake godine formirana po osnovu prispelih prijava za članove, i svake godine su u pitanju različiti ljudi. Opštinsko veće uvek pokloni poverenje izveštaju koji dostavi Komisija, jer su u pitanju ljudi iz medija koji su relevantni da ocene medijske sadržaje. Da li će neko smatrati da je trebalo da dobije više ili manje novca, nije pitanje kojim bih se bavio jer toga uvek ima. Ono što jeste značajno, to je da je opština Gornji Milanovac izvršila svoj zadatak prema zakonu, opredelila je 15 miliona dinara i rasporedila prema predlogu Komisije, a Opštinsko veće je to usvojilo – istakao je Kovačević.

Inače, na ovogodišnji konkurs stigla je 31 prijava, od kojih 18 nije podržano.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi