Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Porodica ubijene palestinske novinarke užasnuta rezultatima američke analize metka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 07. 2022.

Autor: Beta Izvor: Beta

Porodica ubijene palestinske novinarke užasnuta rezultatima američke analize metka

Porodica palestinske novinarke Širin Abu Akleh saopštila je danas da je "užasnuta" rezultatima američke analize metka kojim je ubijena tokom izraelske racije na okupiranoj Zapadnoj obali u maju

Kako je navedeno u saopštenju Stejt departmenta metak je ispaljen verovatno s izraelske pozicije, ali je suviše oštećen da bi se mogao doneti potpun zaključak i nema razloga za verovanje da je namerno ciljana.

Na Tviteru je postavljeno saopštenje porodice razočarane jer se ispitivanjem metka navodno nije moglo utvrditi iz koje puške je ispaljen.

"Svi raspoloživi dokazi sugerišu da je državljanka SAD bila meta ubistva strane vlade koja dobija milijarde dolara pomoći američke vojske" da nastavi okupaciju miliona Palestinaca, ocenila je porodica.

Visoki palestinski zvaničnik Ahmed Maždalani je ponovio da je Izrael kriv za ubistvo novinarke Al Džazire i da se američko saopštenje "graniči s izbegavanjem utvrđivanja odgovornosti Izraela", preneo je AP.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc je izjavio da su najodgovorniji za ubistvo novinarke "teroristi" koji su pucali u blizini civilnog stanovništva.

"Uprkos laboratorijskom ispitivanju metka i relevantnog oružja ne može se utvrditi koji metak i oružje ju je ubilo, tako da će se istraga nastaviti", rekao je Ganc, kako prenose izraelski mediji.

On je dodao da je stotine metaka ispaljeno na izraelske vojnike u sukobu 11. maja u Dženinu kada je ubijena novinarka i da su vojnici uzvraćali pucnjavom samo u pravcu izvora vatre, a da Izrael "čini sve u svojoj moći da izbegne povređivanje nevinih i da se očuva sloboda štampe".

Palestinska uprava, koja je odbijala da zajedno s izraelskim vlastima istraži ubistvo novinarke jer im ne veruje, je u subotu predala metak američkim zvaničnicima i dalje insistirajući da se protivi svakoj saradnji s Izraelom.

Izraelska vojska je danas saopštila da je metak sve vreme tokom procesa analize bio u posedu SAD, ali da su ga ispitali izraelski eksperti u forenzičkoj laboratoriji u Izraelu.

Američki zvaničnici su rekli da je ekspert treće strane, ni izraelski, a ni palestinski, ispitao fragment u okviru izveštaja SAD i da je sve vreme bio u posedu te zemlje.

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa Nabil Abu Rudejne je izjavio da Palestinska uprava smatra Izrael u potpunosti odgovornim za ubistvo Abu Akleh i da neće prihvaiti "nikakvu manipulaciju rezultatima palestinske istrage".

Izraelska organizacija za ljudska prava Becelem je odbacila saopštenje SAD kao zataškavanje.

"Sve istrage do sada objavljene zaključile su da je Izrael odgovoran. Nije jasno na kojoj osnovi Stejt department teži da predstavi ubistvo novinarke kao 'rezultat tragičnih okolnosti', a ne zločin za koji krivci moraju da odgovaraju", saopštio je Becelem.


SAD: Metak koji je ubio palestinsku novinarku verovatno su ispalili Izraelci

Zvaničnici SAD zaključili su da je pucnjava s izraelskih pozicija verovatno ubila novinarku Al Džazire Širin Abu Akleh, ali nema razloga da se veruje da je pucanje bilo namerno, saopštio je danas Stejt department.

To je rezultat testova fragmenata metka, nađenog u telu žrtve, koje su sproveli balistički eksperti pod nadzorom SAD, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Balistički eksperti su zaključili da je metak jako oštećen što je onemogućilo da se jasno zaključi ko ga je ispalio, dodao je Prajs.

Palestinka Abu Akleh, dugogodišnja novinarka i državljanka SAD, dobro poznata u arapskom svetu, ubijena je dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj raciji 11. maja u izbegličkom logoru u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinski očevici, uključujući njene kolege, su rekli da su je ubili izraelski vojnici i da nije bilo palestinskih ekstremista u blizini.

Izraelske vlasti su saopštile da je novinarka ubijena u sukobu sa palestinskim ekstremistima i da samo forenzička analiza metka može da potvrdi da li ga je ispalio izraelski vojnik ili palestinski ekstremista.

Uz to su oštro porekle da je novinarka namerno ciljana, ali je rečeno da ju je možda greškom pogodio izraelski vojnik tokom razmene vatre s ekstremistom.

Američki bezbednosni zvaničnici su ispitali rezultate i palestinske i izraelske istrage i "zaključili da je pucnjava sa pozicije IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) izgleda odgovorna za smrt Abu Akleh", rekao je portparol Prajs.

SAD "nisu našle razloga za verovanje da je to bilo namerno, već da je pre rezultat tragičnih okolnosti tokom vojne operacije predvođene IDF-om protiv frakcija palestinskog Islamskog džihada", naveo je potparol.

"Izuzetno detaljnu forenzičku analizu" je sprovela nezavisna treća strana, dodaje se u saopštenju.

Izraelska vojska je predstavila rezultate svoje istrage u saopštenju koje će verovatno izazvati gnev Palestinske uprave.

Ta uprava je odbila svaku izraelsku ulogu u istrazi i nije htela da preda metak izraelskim vlastima.

Vojska je navela da je metak bio u posedu američkih zvaničnika tokom analize, ali da su ga ispitali izraelski eksperti u forenzičkoj laboratoriji u Izraelu.

Komandant izraelske vojske Aviv Kohavi je naredio da se istraga nastavi svim sredstvima na raspolaganju, te da će odluka o krivičnoj istrazi biti doneta tek kada se za vrši operativna.

Palestinska uprava i Al Džazira su odmah posle ubistva novinarke optužili izraelske snage da su je namerno ciljale.

Rekonstrukcija ubistva koju je organizvao AP podržava tvrdnje palestinskih očevidaca, a istrage CNN, Njujork posta i Vašington posta su došle do sličnih zaključaka.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi