Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  BIRODI: REM nije ostvario svoje nadležnosti pri monitoringu medija u aprilskim izborima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 08. 2022.

Autor: Beta Izvor: Beta

BIRODI: REM nije ostvario svoje nadležnosti pri monitoringu medija u aprilskim izborima

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ocenio je da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) nije ostvarilo svoje nadležnosti pri monitoringu izveštavanja medija tokom aprilskih izbora

 

BIRODI je naveo da je sproveo analizu Izveštaja REM monitoringa parlamentarnih i predsedničkih izbora 2022. godine o izveštavanju pružalaca medijskih usluga tokom aprilske izborne kampanje.

Navedeno je da "REM nije naveo na osnovu kojeg normativnog akta je definisao uzorački okvir, odnosno koje će pružaoce medijskih usluga monitorisati".

"REM nije primenio metodološka pravila OEBS-a, na koje se pozivao kao izvor za svoju metodologiju u delu uzorkovanja pružalaca medijskih usluga, definisanja tonaliteta na nivou aktera, monitoringa izveštavanja o javnim funkcionerima gde nije meren tonalitet", dodaje se u saopštenju.

BIRODI je naveo i da je "REM u svom monitoringu mešao teme priloga i tonaliteta izveštavanja".

"Ako se gledaju nalazi izveštavanja pružalaca medijskih usluga iz vizure tonaliteta izveštavanja o medijima dobija se jedna slika, a kada se pogledaju teme, posebno one koje su u sebi sadržale tonalitet dobija se drugačija slika", navodi se u saopštenju.

BIRODI je pozvao Savet REM-a da spoštuje odluku Poverenika za informacije od javnog značaja i javnosti omogući pristup bazama monitoringa pružalaca medijskih usluga "u mašinski čitljivom formatu".

Navedeno je da REM treba to da uradi "tako što će ih objaviti na portalu otvorenih podataka koji je u nadležnosti Kancelarije Vlade Srbije za informacionu tehnologiju i elektronsku upravu".

"Pored transparentnosti, REM bi na taj način omogućio stručnoj, naučnoj i akademskoj zajednici da mu pomogne u obavljanju njegove veoma bitne društvene uloge u oblasti medija", smatra BIRODI.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi