Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Francuska od novembra ukida obaveznu pretplatu za RTV
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 08. 2022.

Autor: Beta Izvor: Danas

Francuska od novembra ukida obaveznu pretplatu za RTV

Francuski Ustavni savet odobrio je ukidanje obavezne RTV pretplate i nametnuo stroge zahteve Vladi – da garantuje finansiranje i nezavisnost javnog servisa, preneo je Dojče vele (Deutsche Welle – DW).

Ustavni savet, koji ne pravi letnju pauzu, odobrio je paket pomoći građanima od 20 milijardi evra i rebalans budžeta za 2022, koji uključuje ukidanje RTV pretplate.

Ta odluka znači 138 evra više godišnje u svakom domaćinstvu, koje do sada nije bilo oslobođeno RTV pretplate.

Javni servis neće biti privatizovan, nego će biti finansiran od poreza, odnosno iz državnog budžeta. Na taj način bi građani zapravo nastavili da sufinansiraju javnis servis, ali indirektno. Upravo to izaziva kritike u Francuskoj, jer postoji rizik da javni servisi postanu zavisni od politike.

Ukidanje pretplate je bilo predizborno obećanje predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), koji je ponovo izabran u aprilu. Donji dom parlamenta je to odobrio krajem jula, a Senat početkom avgusta.

Obavezna pretplata je bila glavni izvor prihoda za Radio Frans (Radio France), Frans televizijion (France Télevisions), za programe za inostranstvo, kao što je TV5 Mond (Monde), za radio arhivu INA, kao i za TV projekat sa nemačkom ARTE.

DW je dodao da je Norveška ukinula RTV pretplatu 2020. i zamenila je porezom koji zavisi od prihoda građana. Javni servis se takođe finansira porezom u susednim skandinavskim zemljama, Danskoj, Finskoj i Švedskoj.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi