Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rebalansom budžeta APV obezbeđen novac za završetak preseljenja RTV u novu zgradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 08. 2022.

Autor: Denis Kolundžija Izvor: Cenzolovka

Rebalansom budžeta APV obezbeđen novac za završetak preseljenja RTV u novu zgradu

Pokrajinska vlada predložila je danas da se najnovijim rebalansom budžeta AP Vojvodine za 2022. izdvoji 534 miliona za tehničko-tehnološko opremanje nove zgrade Radio-televizije Vojvodine

Taj novac „će omogućiti potpuno preseljenje zaposlenih iz starog objekta (u Sutjeskoj ulici) u novoizgrađeni objekat na Mišeluku u Sremskoj Kamenici“, navodi se u saopštenju sa današnje sednice Pokrajinske vlade, na kojoj je usvojen Predlog Pokrajinske skupštinske odluke o rebalansu budžeta AP Vojvodine u iznosu od 95,16 milijardi dinara.

Ovaj, za neke iznenađujući potez Pokrajinske vlade, usledio je osam meseci nakon što je Upravni odbor RTV, na sednici održanoj 2. decembra 2021, usvojio inicijativu za pokretanje Druge faze tehničko-tehnološkog opremanja nove zgrade RTV-a, čija je vrednost procenjena na 492 miliona dinara (sa PDV-om).

Osim Pokrajinskoj vladi, RTV se za finansiranje dodatne opreme obratio i Ministarstvu kulture i informisanja, kao i Ministarstvu finansija. Ako zanemarimo poslovičnu nezainteresovanost beogradskih ministarstava za probleme RTV-a, činjenica je da pokrajinski javni servis do prošlog meseca, čitavih godinu dana, ne da nije imao generalnog direktora, već nije imao čak ni vršioca dužnosti generalnog direktora.

Inicijalno, vrednost tehničko-tehnološkog opremanje nove zgrade na Mišeluku procenjena je na oko 12 miliona evra (bez PDV-a), uz mogućnost da u novu zgradu bude preneto oko 20 odsto postojeće opreme. Do sada je samo Pokrajinska vlada, i to još tokom 2019, izdvojila tek trećinu potrebne sume, uz nagoveštaj da bi to do daljeg to moglo biti sve što država može da uloži.

I, zaista, od tada ni u pokrajinskom ni republičkom budžetu nisu bile uvrštene potrebe RTV-a po pitanju opremanje, dočim su godinama unazad lako pronaležene pare za troškove izgradnje novog objekta.

U RTV-u su dobro pročitali tu poruku te je računica morala biti korigovana, pa se ispostavilo da je za završetak preseljenja dovoljno još samo oko četiri miliona evra. Bez tog novca, RTV je bio stava da nije u mogućnosti da u novu zgradu budu preseljene redakcije i druge službe, ukupno oko 700 zaposlenih, iz objekta, inače u vlasništvu NIS-a, u novu zgradu. Na ime rente za zgradu u Sutjeskoj ulici i drugih troškova, RTV mesečno izdvaja 42 miliona dinara, pokazuju podaci do kojih je došao VOJS na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Nakon što Skupština Vojvodine, verovatno idućeg meseca, usvoji rebalans budžeta, sledi raspisivanje javne nabavke, što će reći da bi već tokom 2023. konačno mogla biti završena saga o preseljenju pokrajinskog javnog servisa u svoju novu zgradu, vrednu 27 miliona evra.

Šta za RTV znači stavka u poslednjem rebalansu budžeta AP Vojvodine za 2022. godinu, objasnio je još prošle godine dobro upućeni izvor VOJS-a iz RTV.

„Sa tim parama (četiri miliona evra, prim.a.) moguće je završiti opremanje tri (od pet televizijskih studija) i instaliranje posebnog softverskog sistema za proizvodnju vesti i priloga, čime se stvaraju uslovi da u novu zgradu budu prebačene i one redakcije i segmenti koji su trenutno u Sutjeskoj ulici. Što se tiče opremanje još jednog televizijskog studija kao i onog muzičkog, te kupovinu softver za arhiviranje i druge potrepštine, za šta je okvirno potrebno dodatnih četiri miliona evra, to bi sve ipak moralo da sačeka neka bolja vremena.“

Izgradnja nove zgrada RTV-a, čiji je kamen temeljac položen novembra 2017, završena je za dve godine, a preseljenje segmenata RTV-a započeto je u jesen 2020. godine. Do danas su, međutim, kvadrate u novoj zgradi okupirale samo sve radijske redakcije (zgrada Radija u Ignjata Pavlasa u centru Novog Sada u međuvremenu je određena da postane muzej), prateće službe, menadžment i tek retke televizijske redakcije (koje ipak i dalje koriste kapacitete u gradu), dok su u zgradi u Sutjeskoj ulici – tamo gde je od uništenja stare zgrade 1999. smeštena televizija – ostali kompletan informativni program, sve manjinske redakcije i deo veb redakcije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi