Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Globalna akcija za oslobađanje Džulijana Asanža
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 10. 2022.

Autor: EFJ i SNH Izvor: HND

Globalna akcija za oslobađanje Džulijana Asanža

U Londonu će se u subotu 8. oktobra u 13 sati održati akcija u kojoj će na simbolična način formiranjem ljudskog lanca oko zgrade parlamenta suprotstaviti se izručenju Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa. Istodobno će se pozvali američku vladu da povuče sve optužbe protiv njega. Evropska i Međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) pozvale su novinarske sindikate, organizacije za slobodu medija i novinare da se mobiliziraju i izraze svoju solidarnost. Akcija će biti održana i u Zagrebu, također u subotu, 8. oktobra u 13 sati ispred Novinarskog doma, odakle će biti odaslana i poruka podrške.

U povodu ove akcije predsjednica IFJ-a Dominik Pradali izjavila je: "Odluka britanskog ministra unutarnjih poslova da dopusti izručenje Džulijana Asanža bila je osvetnička i pravi udarac na slobodu medija. Svi novinari moraju podržati Džulijana Asanža, koji im je omogućio otkrivanje ratnih zločina američke vojske u Iraku i Afganistanu. Osmi oktobar je vrijeme da se mobiliziramo i izrazimo solidarnost u obrani Asanžove slobode kao i svačijeg prava da zna."

Predsjednica EFJ-a Maja Sever istaknula je kako bi se američki slučaj protiv Džulijana Asanža mogao pokrenuti protiv bilo kojeg novinara na svijetu na istoj osnovi. "Ne možemo stajati po strani i gledati ovu grubu zloporabu ovlasti. Nije Asanž, nego slobodno i neovisno novinarstvo ono što je ugroženo ovim postupkom izručenja", rekla je Sever.

U Londonu je najavljeno da će više od 3600 ljudi formirati ljudski lanac kako bi zatražili puštanje Asanža. "Kriminalizacija istraživačkog novinarstva omogućava svaku drugu represiju. Ako se nas dovoljno okupi da okružimo Parlament, za nekoliko tjedana taj proces može biti zaustavljen na pravi način." Prosvjed oko britanskog parlamenta organizirala je inicijativa Nemojte izručiti Asanža.

U Francuskoj će skup protivljenja Asanžovom izručenju i obranu slobode tiska organizirati Odbor za podršku Asanžu i 37 organizacija koje su potpisale "Pariški apel za Džulijana Asanža", uključujući Syndicat National des Journalistes CGT (SNj-CGT) i Syndicat National des Journalistes (SNj). Novinari, sindikalisti i čelnici udruga sastat će se kod Kupa slobode u Parizu.

U SAD-u će Odbor za obranu Asanža održati skup ispred Ministarstva pravosuđa u Vašingtonu, odakle će pozvati državnog odvjetnika Merika Garlanda da odustane od optužbi protiv Asanža. Ostali skupovi bit će organizirani diljem SAD-a.

U Australiji, Asanžovoj domovini, planirano je nekoliko akcija, uključujući formiranje ljudskog lanca koji počinje na Princes Bridžu, Sautbank, u Melburnu u 11 sati.

Osim toga, više od 20 akcija održat će se diljem svijeta kako bi se zatražilo Asanžovo oslobađanje, od ljudskog lanca oko parlamenta u Velingtonu na Novom Zelandu do marša koji će ići od veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva do veleposlanstva SAD-a u Siudad da Meksiku.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske organizirat će akciju u Zagrebu, ali pozivamo vas da pružite podršku i iz svojeg grada.

"Međunarodna federacija novinara ozbiljno je zabrinuta zbog utjecaja Asanžovog daljnjeg pritvora na slobodu medija i prava svih novinara u svijetu. Pokrenula je globalnu kampanju pozivajući američku vladu da povuče sve optužbe protiv njega i traži od svih medijskih sindikata i organizacija za slobodu medija da potaknu svoje vlade da osiguraju Asanžovo oslobađanje. Bez obzira na osobne stavove, njegovo izručenje imat će zastrašujući učinak, a svi novinari i medijski djelatnici bit će ugroženi", priopćili su iz IFJ-a i EFJ-a

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi