Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vučićević neće ići u zatvor, živi bili pa videli“: Sagovornici Danasa o najavi vlasnika Informera
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 03. 2023.

Autor: Katarina Živanović Izvor: Danas

Vučićević neće ići u zatvor, živi bili pa videli“: Sagovornici Danasa o najavi vlasnika Informera

Umesto da kao sav normalan svet koga sud osudi na novčanu kaznu, istu i plati, vlasnik Informera Dragan Vučićević odličio je da ode u zatvor. Pritom se ne skidajući sa TV ekrana režimskih televizija glumeći žrtvu koju “država tera na robiju” zbog nekoliko tvitova.

Slikanje po televizijama mu očigledno nije bilo dovoljno, pa je sa naslovnice vikend izdanja Informera ponovio to isto, a u autorskom teksu zavapio:

“Morate pročitati! Dragan J. Vučićević, pretposlednji tekst pred odlazak u zatvor: Meni robija zbog tvitova o Jugoslavu i Žaklini, a njima za bolesne laži nagrade i ordeni!?

U vreme koje oni, žuti hejteri, proglašavaju za najcrnju diktaturu, dok se svakoga dana svim silama upinju da sami sebe predstave kao nevine žrtve zlog Vučića, poziv za izdržavanje zatvorske kazne od svih novinara dobio sam ja, i to po tužbama njih, ‘slobodnih i nezavisnih’!?!”.

Ovom zamenom teza Vučićević prenebregava činjenicu da je pravosnažno osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 200.000 dinara, zbog neistina i uvreda koje javno uputio novinaru Jugoslavu Ćosiću, da je odbio da je plati, pa je shodno tome kazna preinačena na zatvorsku, kao i kod svih novčanih kazni gde osuđeni odbiju da plate.

Pritom taj novac ne duguje novinaru koji ga je tužio, već državi. To u Vučićevićevom vapaju “pred odlazak na robiju” ne možete pročitati, jer ne samo što želi da sebe predstavi kao žrtvu “žutog pravosuđa”, već i borca za istinu, za razliku od “tajkunskih” medija i njihovih novinara.

Vučićević još uvek ima šansu da izbegne zatvor, ukoliko plati kaznu do 3. aprila, kada je pozvan na odsluženje. Sagovornici Danasa su uvereni da će glavni i odgovorni urednik Informera upravo to i učiniti.

Advokat Viktor Gostiljac kaže da bi prihvatio opkladu da Vučićević, posle njegove medijske eksploatacije poziva na izdržavanje kazne, ipak neće otići u zatvor.

– On će to lako rešiti plaćanjem novčane kazne koja je, u skladu sa zakonom, zamenjena kaznom zatvora koju osuđeni nije platio u ostavljenom roku. Za krivično delo Uvrede nije predviđena kazna zatvora pa mu nije mogla biti ni izrečena. Dakle, radi se o zameni teza sa ciljem da se zbune neupućeni i da se dobije oreol žrtve – ističe Gostiljac.

Naš sagovornik dodaje da bi poštovao stav Vučićevića ukoliko bi rekao da neće da plati kaznu jer smatra da nije kriv, i da će otići na izdržavanje kazne uprkos mogućnosti da je izbegne.

– Međutim, ne verujem da je on od takvog materijala. Živi bili pa videli – poručuje Gostiljac.

Advokat Vladimir Todorić takođe smatra da je ovo što Vučićević radi – jeftina predstava.

– On i danas može da plati kaznu bez obzira na poziv za služenje kazne zatvora. Svako ko ne plati novčanu kaznu dobija zatvor a to važi čak i za saobraćajne prekršaje. Izabrao je da se ogluši o naredbu suda da bi od sebe napravio Nelsona Mandelu. Puno sreće mu želim u tom pokušaju. Ko zna, možda će sva novinarska udruženja širom Srbije i Evrope ustati o odbranu slobode Dragana J. Vučićevića – navodi Todorić.

Vlasnik Informera, inače, smatra da mu je presudom ukinuto neprikosnoveno pravo slobode govora. 

Ceo tekst možete pročitati u dnevnom listu Danas.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi