Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gradska vlast finansira četiri televizije iz Niša
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 03. 2009.

Izvor: Blic - Srbija

Gradska vlast finansira četiri televizije iz Niša


LESKOVAC - Četiri niške televizije, „Zona“, TV 5, „Kopernikus“ i „Belami“ ubuduće će iz budžeta komšijskog Leskovca mesečno dobijati po 50.000 dinara. Odluku, na predlog još uvek aktuelnog gradonačelnika, usvojili su gradski većnici bez diskusije, uz jedan glas protiv.

To je prvi put u istoriji Leskovca da se finansiraju televizije van područja grada, što je izazvalo burnu reakciju političara i pojedinih leskovačkih medija.

Gradonačelnik Cvetanović nije objasnio šta će Leskovac dobiti dodeljivanjem novca niškim televizijama, od kojih tri imaju regionalnu frekvenciju, a jedna se emituje preko kablovske mreže, nego je rekao da se na taj gest odlučio zato što je Televizija Leskovac odbila ponuđenih 250.000 dinara iz budžeta na mesečnom nivou.

Objašnjenje nismo mogli da dobijemo ni od niških televizija, jer su direktori bili van svojih kancelarija, a pojedini urednici informativnog programa još nisu čuli za donatorstvo iz Leskovca, ali je zato redakcija gradskog Radio Leskovca burno reagovala.

U jučerašnjem saopštenju tog radija, najstarijeg elektronskog medija na jugu Srbije, proziva se „odlazeći“ gradonačelnik Cvetanović za dodatno zavlačenje ruke u džepove Leskovčana, u trenutku kada novinari u tom radiju ne primaju plate skoro pet meseci.

- S pravom verujemo da će ovakva ishitrena odluka o finansiranju četiri niška elektronska medija biti poništena. Leskovac nije ni kasaba odsečena od sveta, ni tunel, ni ćepenik. Leskovac ima svoje medije koji ne očekuju, valjda, da ih finansira grad Niš - navodi se u saopštenju radija na čijem čelu je Olgica Petrović (SPS).

Reagovala je i glavna urednica TV Leskovac Nataša Đorđević, koja kaže da se novac iz budžeta poslednjih dana rasipa, a da su gradske vlasti sada počele da ga daju i komšijama.

- Ne kažem da treba kvariti odnose sa komšijama, ali ne verujem da kod nas baš toliko preliva pa se prešlo kod komšija. Velikodušno, nema šta, samo u ime čega. Možda se odlazeći gradonačelnik do te mere odomaćio na niškim medijima pa je zaboravio da nismo iz iste avlije, ili su 50.000 mesečno ulaznica za mnogobrojna poziranja poslednjih meseci - kaže Đorđevićeva.

Na sednici veća, koje je, po svemu sudeći zasedalo poslednji put u istom sastavu, donesena je odluka o podeli novca i leskovačkim privatnim televizijama. Tako su, na primer TV „Klisura“ i „Studio MT“ dobile po 150.000 dinara mesečno, a K-1 i TV Leskovac po 250.000 dinara. TV Leskovac je, međutim, odbio novac uz obrazloženje da je sa gradonačelnikom ranije bila dogovorena veća suma za televiziju, odnosno 400.000 dinara i 50.000 za nedeljnik „Panorama“, koji izdaje ta medijska kuća.

- Gradonačelnik nije održao reč, a podela je izvršena bez ikakvog kriterijuma - kaže Đorđevićeva.

Šef odborničke grupe DS i narodni poslanik Živojin Stanković takođe smatra nerazumnom odluku o finansiranju medija iz drugih gradova.- Da li to znači da postoji mogućnost sklapanja ugovora o finansiranju medija sa nacionalnim frekvencijama. Možda možemo da damo ponudu i CNN-u - pita se Stanković.

Antrfile : Danas smena vlasti

Za danas u 11 sati zakazana je sednica Skupštine grada Leskovca na kojoj će nova koalicija (DS, G17-SNS, NS, i SPS-PUPS-PSS-SDP) preuzeti vlast. U opoziciji će ostati samo SRS i DSS. U DS kažu da će nova vlast izbrisati niške medije sa spiska finansiranja i da će napraviti novi, transparentni spisak za leskovačke medije.

M. Ivanović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi