Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminuo novinar Dušan Dule Marković
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 05. 2023.

Autor: Ljubica Jocić Izvor: Južne vesti

Preminuo novinar Dušan Dule Marković

Posle duge i teške bolesti, u Nišu je, mesec dana pre svog 77. rođendana, preminuo Dušan Marković, doajen sportskog novinarstva, dugogodišnji urednik sportske rubrike Narodnih novina i član UNS-a. Komemoracija je u utorak, 30. maja u Fudbalskom savezu Niša, a sahrana istog dana na Novom groblju.

Rođen je u selu Trbunje kod Blaca, osnovnu školu i gimnaziju završio je u Blacu, a Fakultet fizičkog vaspitanja u Nišu.

Godine 1969. počela je njegova novinarska karijera kada pisao u niškom omladinskom glasilu List mladih, a godinu dana kasnije postao je profesionalac u sportskoj redakciji Narodnih godina, gde je ostao do odlaska u penziju 2010. godine.

Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Sekcije sportskih novinara Niša, dopisnik zagrebačkih dnevnih listova Vjesnik, Večernji list i Sportske novosti, izveštavao je sa svetskih i evropskih prvenstava u fudbalu, Zimskih olimpijskih igara, Univerzijade, Mediteranskih igara... Dobitnik je brojnih nagrada, od kojih je najveća Priznanje za životno delo Udruženja sportskih novinara Srbije 2010. godine.

Čitavu svoju karijeru posvetio je fudbalu i izveštavanju o Fudbalskom klubu Radnički.

Uz fizioterapeuta Vukosava Kocića, jedini je neposredni svedok svih utakmica Radničkog u tri sezone nastupa u Kupu UEFA iz osamdesetih godina prošlog veka, a punih 25 godina nije propustio nijedno gostovanje Radničkog.

Komemoracija je u utorak, 30. maja od 11 sati u Fudbalskom savezu Niša, a sahrana je istog dana od 14 sati na Novom groblju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi