Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Aranđelović (REM): Ne razmišljam o ostavci, svoj posao sam savesno obavljala
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 06. 2023.

Autor: Insajder.net Izvor: Insajder.net

Aranđelović (REM): Ne razmišljam o ostavci, svoj posao sam savesno obavljala

Izveštaj Saveta Regulatornog tela za elektronske medije o radu televizija sa nacionalnim frekvencijama je na dnevnom redu Skupštine, a smena svih članova Saveta REM-a, jedan od zahteva opozicije koja organizuje protest "Srbija protiv nasilja". Razlog: zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru. Ipak, zvanična inicijativa za smenu članova REM-a nije podneta, niko od članova Saveta nije podneo ili najavio podnošenje ostavke, a Zakon koji predviđa rigorozniji izbor onih koji će u REM-u odlučivati o ponošanju elektronskih medija - još nije usvojen.

Nesavestan rad i zanemarivanje obaveza zakonski su osnov za smenu članova saveta REM-a. Inicijativu za razrešenje pokreće najmanje 20 poslanika, a odluka o razrešenju usvaja se glasovima većine u Parlamentu.

Zakon ne prepoznaje situaciju istovremene smene svih članova, već propisuje da se on smeni svakog člana pojedinačno prethodno izjasne ostali članovi Saveta. Svi oni, međutim, imaju mogućnost da podnesu ostavke.

"Ne razmišljam o tome da posnesem ostavku. Ja sam uvek govorila da mi treba se odupremo pritiscima, tako mislim i u ovoj situaciji. Naročito zbog toga što je ovde Savet REM-a označen kao krivac za dva masakra koja su se gesila u Srbiji i ono što mene posebno ljuti, kao majka dvoje dece umem da razlikujem brigu za decu od političkog lešinarenja. Smatram da možda sam grešila u nekim odlukama, verovatno jesam, ali svoj posao u savetu sam savesno obavljala, bez ikakvih, niko me nije pritiskao, samostalno sam donosila odluke. Dakle, i to što sam pogrešila, pogrešila sam lično, nije mi niko ništa suflirao", kaže članica Saveta REM-a Višnja Aranđelović.

Smena svih članova Saveta REM-a jedan je od zahteva protesta "Srbija protiv nasilja". Pokretanje postupka za razrešenje aktualeno saziva Saveta REM-a, sada traže novinarska udurženja i sindikati.

"Šest članica Koalicije za slobodu medija, UNS i ANEM, pa i druga udruženja počinju da švtaju daj je ovo nešto što je prevršilo svaku meru. Članovi Saveta REM-a su prethodno pokazali da su u potpunoj kontroli od strane vladajuće partije, da su predstavnici jedne savršeno zarobljene institucije i da u svom radu štite i promoviđu partikularni interes na štetu interesa građana za objektivnim, tačnim i nepristrasnim informisanjem", kaže Ivana Stevanović iz Fondacije "Slavko Ćuruvija".

Članica Saveta REM-a Višnja Aranđelović, koja se na toj poziciji našla na predlog UNS-a, navodi da je zahtev medijskih udurženja za njenim i razrešenjem ostalih članova Saveta, ni na koji način ne obavezuje.

"Ja sam nezavisna i u tome jeste lepota, što ja nikome svoje ne polažem račune pred mojim predlagačima, u ovom slučaju UNS-u. I mislim da to tako treba da ostane, koliko god se zakon sutra menjao, mislim da je to važno", dodaje Aranđelović.

Izbor i rad članova Saveta REM-a regulisan je Zakonom o elektronskim medijima. Izmene tog zakona kojima bi se uveli rigorozniji kriterijumi za izbor članova REM-a trebalo je da budu usvojene do kraja prošle godine. Za sada je na stolu samo radna verzija zakona, ali u taj dokument, iako je to predviđeno Vladinom medijskom strategijom, nije ušla odredba da se posle usvajanja zakonskih izmena odmah raspusti dosadašnji i izabere novi saziv Saveta, kao i da se zakonodavnoj vlasti oduzme pravo predlaganja članova REM-a.

Pitanje je zato da li je smena dosadašnjih članova Saveta bilo kakva garancija oslobađanja REM-a od upliva političkih ili interesa vlasnika medija, kao i u kom vremenskom okviru bi novi Savet REM-a mogao da bude uspostavljen.

"Mislim da je na makar jednom simboličkom nivou važno da ovaj i ovakav savet REM-a na čelu sa ovakvom predsednicom REM-a podnese ostavku, onda bismo verovatno morali da idemo u neko v.d. stanje. Kao i hitan izbor novih članova. Možda bi se moglo porazmiti o tome da s obzirom da zakon o elektronskim medijima kakav je stigao medijskim udruženjima sadrži brojne nedostatke, možda bi vredelo razmisliti da se po hitnom postupku ove dve stvari reše - reset postojećeg Saveta i izbacivanje skupština iz predlagača, makar te dve stvari da se reše pa da onda se izabere novi Savet", kaže Stevanović.

Povodom zahteva za smenu članova REM-a, premijerka Ana Brnabić je istakla da REM nije u nadležnosti izvršne vlasti, da Vlada nema nikakv uticaj na izbor članova Saveta, ali i da je predsednik Srbije spreman za razgovore. Nezadovoljne radom REM-a poziva da pokrenu proceduru u Parlamentu.

Formalnu proceduru, odnosno inicijativu 20 poslanika za razrešenje članova Saveta REM-a, predstavnici opozicionih partija do danas nisu podneli. Umesto toga, deo opozicije zatražio je da Skupština usvoji njihov Zaključak  o propustima u radu Saveta REM-a i potrebi hitnog razrešenja njegovih članova. Usvajanje tog zaključka nije na dnevnom redu vanredne sednice koja je u toku.

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

02.06.

2023.

Колегиница [neregistrovani] u 17:28

непрофесионалност

Новинарска ћерка која је аванзовала захваљујући прво оцу, а онда и Љиљи, која је још и вредела као почетник и млад новинар и нажалост убрзо се претворила у то што се претворила. Тужно...

Odgovori
čet

01.06.

2023.

Zale [neregistrovani] u 13:16

Odgovornost

"Savesno", nema šta - vidi se kako i koliko "savesno" po katastrofalnim rezultatima i masovnom građanskom buntu.
A jasnije bi bilo zašto ne razmišlja o ostavci, da je rekla koliko iznosi redovna mesečna novčana nadoknada koju prima za uništavanje srpskog medijskog prostora.
To što je rekla da je "lepota da ne polaže račune nikome pa ni UNS kao svom predlagaču" pokazuje koliko je izopačen način razimšljenja i shvatanje "nezavisnosti" ove "članice".
"Nepolaganje računa" kao "nezavisnost" nije, niti može biti ukidanje odgovornosti prema njenom predlagaču UNS i svim građanima za svoje postupke i haos kojem je debelo doprinela.
Dakle, ne ostavka, jer za ostavku su poretrebni svest, savest, poštenje, moral i obraz, a ova "članica" je pokazala da nema ništa od nabrojanog. Potrebna je smena, i njena i ostalih iz REM. A smena podrazumeva ispitivanje odgovornosti, kako nam se ovakvo zlo nikada više ne bi ponovilo.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi