Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U Skoplju preminuo novinar Milisav Mile Krstić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 11. 2023.

Autor: Mladen Stančić Izvor: Spona

U Skoplju preminuo novinar Milisav Mile Krstić

Posle duže bolesti, u Skoplju je juče u svojoj rodnoj kući preminuo novinar Milisav Krstić Mile, rođeni Skopljanac, unuk jednog od najpoznatijih proznih srpskih pisaca između dva svetska rata – Anđelka Krstića.

Mile Krstić je 1964. kao pravnik, bio deo novinarskih pionira Televizije Skoplje. No, najveći deo svoje žurnalističke karijere – preko kratkog perioda provedenog u izveštavanju za „Privredni pregled“, pune tri decenije ugradio u najstarijem dnevniku Balkana, beogradskoj „Politici“, veoma plodnim dopisničkim angažmanom iz Makedonije.

Milisav Mile Krstić (foto: arhiva UNS-a)

Krstić je jedan od retkih „starih Skopljanaca“ koji je od rođenja živeo u porodičnoj kući u Ilindenskoj, nekada nazivanoj i „ministarskoj ulici“ prestižnog gradskog jezgra glavnog grada Makedonije.

U retkim trenutcima dragih sećanja kroz intenzivna kafanska druženja s ponosom je otkrivao detalje iz mladosti i početaka koje je imao na filmu, u muzici, sportu, sve do pune profesionalne posvećenosti novinarstvu.

U kući Krstića posle drugog svetskog rata živela je i Nina Monastrikuneli, izbeglica iz carske Rusije, poznati muzički pedagog. „Upravo u mojoj sobi je bilo vežbanje pevanja“, podsećao je. Zahvaljujući i njoj, i Mile je zaplivao u muzičke vode, i bio je deo zaživljavanja i stvaranja Opere u Skoplju - statista prve opere Pajaco ...Prve korake na filmu je kao gimanzijalac napravio kao statista u prvom filmu „Frosina“. 

U periodu od 1954. do 1956. godine bio apsolutni šampion Makedonije u stonom tenisu. Prve poteze „pingića“ naučio je u sportskoj sekciji skopskog Pionirskog doma „Karpoš“ u svom neposrednom susedstvu, u Ilindenskoj ulici.

Kasnije, kada se, iako još junior, razvio u pravog šampiona, Krstića su trenirali i velikani stonog tenisa tadašnje Jugoslavije, predratni svetski prvaci u singlu i dublu Vilim Harangozo u Skoplju i Viktor Borna u Opatiji.

S početaka novinarske karijere u skopskoj televiziji Mile je sa ponosom isticao svoje autorsko delo, istorijski zapis, tada sniman praktično filmski – prvu televizijsku reportažu „Svetlost Globočice“ o branama i hidrocentralama na zapadu Makedonije.

Od 1974. otpočeo jedan veoma specifičan period u njegovom prosfeionalnom životu, rad za „Politiku“. I, trajao je pune tri decenije, protkane godinama nezaboravnih trenutaka i neponovljivih iskustava. Što zbog samog posla, što zbog jednog veoma drugačijeg vremena bitisanja , s kojim današnje već ne može da se poredi.

Govorio je da „ovo što se danas radi je, pre svega, nehumano prema samim novinarima“. Uvek je isticao da je postojala jedna zdrava konkurencija.

Do poslednjih dana života, dok ga je zdravlje držalo i vid snažio, pomno je pratio svu štampu, i profesionalno zanatski prosto poučno kritikovao uređivačke poteze mlađih kolega... Retko je čitao na kompjuteru. Ostao je veran onom njegovom „mirisu novina iz štamparije...“

Bio je i ostao novinar gospodstvenih manira. Gospodin, jedan od retkih novinara koji je pravim školovanim manirima na prijeme obavezno odlazio s leptir mašnom, koji je damama ljubio ruku...

Sa setom se već oboleo, ispvedao da eto, živimo u svetu oduženog individualizma, manje se čitaju novine, svi su na kompjuterima, mobitelima i maniri su izgubljeni...

Ostao je uveren da ipak novine neće izgubiti bitku sa kompjuterizacijom, i da će kao i knjige preživeti i ostati kao trajne vrednosti civilizacije.

Mile je preminuo u sobi svog porodičnog doma u kojoj je 1938. godine ugledao ovaj svet. Radost zrelog doba i poslednjih zemaljskih dana njemu i njegovoj životnoj supruzi Dani razvedravala su deca - sin Darko, snaha Maja i unučad Anastasija, Vuk i Lazar.

Milisav Mile Krstić biće sahranjen na skopskom groblju Butel u petak u 13 časova.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi