Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Stalna radna grupa za bezbednost novinara u Vranju: “Zid na prozorima OK radija mora biti srušen”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 02. 2024.

Autor: SRG/UNS Izvor: SRG

Stalna radna grupa za bezbednost novinara u Vranju: “Zid na prozorima OK radija mora biti srušen”

Juče je u Vranju održan jedan od najposećenijih sastanaka Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG) kojem su prisustvovali novinari i predstavnici tužilaštva i policije, koji predstavljaju kontakt tačke u mehanizmu bezbednosti novinara iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

Kažnjavanje odgovornih za nasilničko ponašanje i ugrožavanje bezbednosti novinara, zaposlenih i vlasnice OK radija u Vranju, rezultat je odlične saradnje u okviru Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koja je 2017. godine formirana na osnovu Sporazuma između Vrhovnog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i novinarskih i medijskih udruženja, rečeno je na ovom skupu.

Dve pravosnažne osuđujuće presude od 14 i 18 meseci zatvora za Dejana Nikolića Kantara, osuđujuća presuda na godinu dana zatvora i uslovno na tri godine uz 400 hiljada dinara kazne za Stefana Ilića, direktora firme koja se dovodi u vezu sa Kantarom, i rekordna kazna od 5 miliona dinara za pravno lice, najveće su kazne izrečene za ugrožavanje bezbednosti novinara, nelegalno zaziđivanje OK radija, i to u kratkom vremenskom roku.

Ipak, uspeh koji je postignut u ovim slučajevima, uz dosledno i profesionalno vođenje procesa od strane tužilaca i sudija, još uvek nije zaokružen rušenjem objekta od kojeg je sve počelo. Iako je građevinska inspekcija Vranja u junu 2022. godine naložila rušenje bespravno izgrađenog objekta za proširenje kladionice i kockarnice Koloseum gejm, kojom su zazidani prozori OK radija, uprava ovog grada nije izvršila odluku sopstvenog organa, iako je pravosuđe donelo tri pravosnažne presude.

„Zid mora pasti“, zaključak je sa sastanka SRG u Vranju, koji je održan uz prisustvo rekordnog broja novinara i kontakt tačaka u tužilaštvima i policiji, jer u suprotnom, kako je rečeno, pravda neće biti postignuta i pored velikog uspeha sa donetim presudama.

Načelnik gradske uprave Vranja, Dušan Aritonović, je u pisanom odgovoru SRG naveo probleme zbog kojih do sada nije srušen bespravno izgrađeni objekat i najavio za kraj nedelje sastanak sa firmom koja je prošla na tenderu za rušenje nelegalne gradnje. Očekuje se, kako rečeno, da na tom sastanku bude dogovoreno kada će biti srušen nelegalni objekat kraj OK radija.

Predstavnici Stalne radne grupe i lokalni novinari pohvalili su rad javnih tužilaštava u Vranju ne samo u ovim procesima, već i u slučajevima osuđujuće presude u predmetu dopisnice Večernjih novosti, Jelene Stojković, kao i podizanja optužnog akta u slučaju novinara iz Bugarske koji su napadnuti prilikom obavljanja novinarskih zadataka na teritoriji Bosilegrada.

Više od 45 učesnika sastanka su u dvočasovnoj diskusiji razgovarali i o drugim slučajevima u kojima su istrage u toku, odbačenim krivičnim prijavama, kao i slučajevima pretnji novinarima preko društvenih mreža na teritoriji Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

Uprkos pojedinim neslaganjima i različitim švatanjima samih slučajeva i njihovih epiloga iznetim tokom sastanka od strane prisutnih tužilaca, policajaca i novinara, skup je jasno ukazao na potrebu za daljim aktivnim angažmanom SRG na unapređenju saradnje svih uključenih strana. Naglašena je potreba da se unapredi informisanost novinara o pravnim procesima i naročito pravima koja imaju kao oštećeni, uz dodatnu fleksibilnost i transparentnost rada tužilaštva i policije u ovim slučajevima.

Jedan od konkretnih predloga lokalnih tužilaca je da se dopuni Opšte obavezujuće uputstvo Vrhovnog javnog tužioca o postupanju u predmetima ugrožavanja bezbednosti novinara, kako bi se sprečila dodatna traumatizacija žrtava napada prilikom saslušanja, tako što se u isto vreme pozivaju i žrtva i osumnjičeni.

Takođe, nekažnjavanje vinovnika brojnih incidenata zato što nisu obuhvaćeni krivičnim delima predviđenim postojećim Krivičnim zakonikom izazivaju osećaj nesigurnosti kod novinara, pa je  još jednom potvrđena neophodnost daljeg rada na izmenama ovog Zakonika, kako bi se omogućila sveobuhvatnija pravna zaštita medijskih radnika.

Dosadašnje posete SRG lokalnim sredinama dale su odlične rezultate i doprinele su većem poverenju novinara u lokalne institucije pa se mora nastaviti sa tom praksom, zaključeno je na jučerašnjem sastanku. Prethodni sastanci u Nišu, Novom Sadu, Subotici, Čačku, Pančevu, Šapcu i Novom Pazaru bili su primer kako se vodi dijalog u demokratskim društvima i koliko je to važan metod za rešavanje problema i razvijanje poverenja.

Prvi put su na treninzima za bezbedno izveštavanje, koji prate sastanke Stalne radne grupe za bezbednost novinara, bili i tužioci i policajci koji su naglasili da su dobili vrlo korisne za obavljanje njihovog posla i bolje razumevanje problema sa kojima se suočavaju novinari.

„Poverenje je ključni element za uspeh svake borbe za unapređenje slobode medija i bezbednosti novinara. Međutim, rušenje tog zida nepoverenja zahteva naporan rad i posvećenost svih strana. Samo udruženim snagama i zajedničkim radom možemo stvoriti društvo u kojem novinari mogu, bez straha za svoju i bezbednost svojih porodica, na profesionalan, objektivan i etički način informisati građane o pitanjima od javnog značaja. Svima u ovom društvu treba da je stalo do toga“ – zaključio je Veran Matić, član SRG i predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) nakon jučerašnjeg sastanka.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi