Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Beloruski novinar Andrej Gnjot suočava se sa ekstradicijom iz Srbije u Belorusiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 05. 2024.

Izvor: Savet Evrope, Safety of journalists platform

Beloruski novinar Andrej Gnjot suočava se sa ekstradicijom iz Srbije u Belorusiju

Dana 30. oktobra 2023. Gnjot je priveden po dolasku u Srbiju na osnovu međunarodne poternice koju je Interpol izdao na zahtev vlasti u Belorusiji zbog navodne optužbe za utaju poreza.

U decembru 2023. godine, Viši sud u Beogradu doneo je odluku da su ispunjeni uslovi za Gnjotovo izručenje Belorusiji. Dana 12. marta 2024. godine, nakon žalbe, odluka je ukinuta i predmet je poslat na ponovno razmatranje. Proces je nastavljen 26. marta 2024.

Gnjot je od tada ostao u pritvoru u centralnom zatvoru u Beogradu. Njegovo zdravlje se značajno pogoršalo, kako je pisao u pismu prijatelju 11. maja 2024. a u koji je CPJ imao uvid. Gnjot je u pismu rekao da mu je leva noga delimično paralizovana od aprila i da nije dobio odgovarajući medicinski tretman.

Andrej Gnjot je beloruski novinar, reditelj i politički aktivista, a nazivaju ga suosnivačom „Slobodne asocijacije sportista SOS BI“, koja je u Belorusiji priznata kao „ekstremistička partija“. Gnjotov prijatelj rekao je CPJ-u da bi, ukoliko novinar bude izručen Belorusiji, mogao da se suoči sa dodatnim optužbama za stvaranje ili učešće u ekstremističkoj grupi, što nosi do 10 godina zatvora, dok optužba za utaju poreza nosi do sedam godina zatvora, prema beloruskom krivičnom zakonu.

Gnjotov advokat je 3. novembra 2023. podneo zahtev za brisanje Gnjotovih podataka Komisiji za kontrolu dosijea Interpola. U februaru 2024. Interpol je privremeno blokirao pristup Gniotovim podacima u svojoj bazi podataka, u očekivanju verifikacije da se beloruske bezbednosne snage pridržavaju propisa Interpola.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi