Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Reporteri bez granica pozdravili odluku londonskog suda da odobri žalbu Džulijanu Asanžu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 05. 2024.

Izvor: N1

Reporteri bez granica pozdravili odluku londonskog suda da odobri žalbu Džulijanu Asanžu

Reporteri bez granica (RSF) pozdravili su odluku Visokog suda u Londonu, koja je dala Džulijanu Asanžu pravo da uloži žalbu na njegovo izručenje Sjedinjenim Državama radi suđenja i moguće doživotne kazne zatvora zbog objavljivanja poverljivih informacija.

„Ova odluka označava važnu prekretnicu u pravnom slučaju Džulijana Asanža, otvarajući vitalni novi put za sprečavanje ekstradicije. Dve osnove za žalbu koje su odobrene znače da će sudovi Ujedinjenog Kraljevstva razmotriti pitanja koja su u srži ovog slučaja, a koja se odnose na slobodu izražavanja i Prvi amandman“, stoji u saopštenju Reportera bez granica, koje prenosi N1.

Ako bude izručen SAD, Asanž se suočava sa zatvorskom kaznom do 175 godina. Bio bi prvi izdavač izručen po Zakonu o špijunaži, postavljajući opasan presedan koji bi se mogao primeniti na svakog novinara ili medijsku organizaciju bilo gde u svetu.

Navode da je RSF jedina nevladina organizacija koja prati sve četiri godine ekstradicionih postupaka protiv Asanža. Predstavnici RSF-a takođe su bili među retkima koji su dobili mogućnost da posete Asanža u zatvoru Belmarš, nakon što im je prvobitno zabranjeno.

RSF nastavlja da podstiče Bajdenovu administraciju da pronađe političko rešenje za slučaj, kako bi se sprečilo Asanžovo izručenje i omogućilo njegovo puštanje iz zatvora bez daljeg odlaganja.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi