Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji su za potkusurivanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 03. 2013.

Izvor: Danas

Mediji su za potkusurivanje

Mediji su stub demokratskog društva. Država ne sme da vrši pritiske na medije.

Mora se urediti medijska regulativa. I to u skladu sa evropskim standardima.

Država ne sme biti vlasnik medija. Mediji se moraju privatizovati. Sve su to zvanični stavovi nadležnih institucija u Srbiji već godinama. Ali, kada treba sa reči preći na dela, situacija se uvek „pomalo“ zakomplikuje.

Kada je usvojena famozna Medijska strategija 2011. godine, koja je imala više različitih verzija, čije je pisanje potrajalo, a nekoliko puta se sa tim počinjalo iz početka, u Srbiji se stekao utisak da rasprava o medijima više neće biti. Strategijom su se, naizgled, rešila sva sporna pitanja i ostalo je da se to samo ozvaniči zakonima i, naravno, njihovom primenom. Međutim, Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima pokrenuo je ponovo javnu raspravu o mnogim pitanjima. Privatizacija medija biće najveći problem.

Iako je država spremna da se povuče iz medija, većina lokalnih glasila, poučena prethodnim iskustvima, strahuje za svoj opstanak ukoliko se privatizuju. Sada se mnogi utrkuju da prerastu u regionalne javne servise. Ali tu dolazi do neusklađenosti pomenute Medijske strategije, koja je bila jedan od uslova za dobijanje statusa kandidata za EU, i novih medijskih zakona.

Velika je polemika bila o tome da li je u Srbiji izvodljivo formirati regionalne servise i kako bi se oni finansirali kad i RTS muke muči sa pretplatom. Država se ipak opredelila za takve modele medija i odlučeno je Strategijom da ih bude šest, pa su tadašnji koalicioni partneri trgovali u kojim će gradovima oni biti. Na kraju, od određivanja gradova se odustalo. A danas se odustalo i od regionalnih servisa. Oni se ne pominju ni u Nacrtu zakona o javnom informisanju, ni u skorašnjoj verziji Zakona o elektronskim medijima. Da li to znači da je toliki rad na Medijskoj strategiji bio uzaludan?

Mudro se na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o informisanju šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer zapitao „Šta je to region u Srbiji?“ U pravu je. Kako to da se govori o regionalnim javnim servisima, kada u Srbiji uopšte regioni i ne postoje.

O svemu tome će se, izgleda, tek trgovati među predstavnicima naše političke elite. Ali, sudeći prema prilikama, odnosno najavama rekonstrukcije i izbora, vrlo je verovatno da će se sa svim tim ponovo zastati, a onda ćemo u nekom doglednom periodu početi sve iz početka. A bližeći se datumu pregovora, Evropa sigurno neće biti srećna zbog toga. Ima li kraja u uređivanju medijske regulative u Srbiji?

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi