Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  I nema i ima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 04. 2013.

Autor: Branka Otašević Izvor: Politika

I nema i ima

Nema šta da se gleda! To nije redak odgovor na pitanje o domaćem TV programu, postavljano usputno ili namenski, anonimnima ili ne, a sve u nameri da se široka ili nešto stručnija javnost izjasni o tekućoj ponudi.

To je, naravno, uopšteno, pa i površno zaključivanje, ali nije nevažno za one koji, povodom predloga novih medijskih zakona, tragaju za rešenjem kako da opstanu i čime da obezbede budućnost. No, ukoliko se smisao na početku navedene tvrdnje formuliše drugačije, zaista postoje emisije koje ne mogu da se gledaju.

Treba biti zaludan – ostala egzistencijalna, a posebno mentalna i psihološka svojstva da se i ne pominju (jer bi kvalifikacije mogle da se smatrajuuvredljivim) – pa gledati praznu svakodnevicu stanara „Farme” i kuće „Velikog brata”, uranjati (zabave radi?!) u tamošnju atmosferu tuposti, prostote, brbljanja, besmislenog čarkanja...

Ako za navedenu vrstu programa treba imati jak stomak, za jednu drugu, sve manje podnošljivu, treba imati jake živce. U većini emisija žanra politički tok šou glavna odlika postaje buka – govorenje uglas, nadvikivanje, voditeljsko upadanje sagovornicima u reč – kakofonija u kojoj izmiče smisao i četiri pojedinačna iskaza i krajnjeg učinka debate. Ni formula s tri gosta ne garantuje da će emisija ostati pod kontrolom, a ponekad ni dvoje sagovornika domaćin ne uspeva (neće ili ne ume) da poveže u razgovetan i svrsishodan razgovor.

Ko bi samo po ovom tipu emisija sudio i o Srbiji i o televiziji u Srbiji ne bi imao pravu sliku stanja stvari. I jedna i druga bolje su no što tu izgleda. Po prirodi stvari, Javni RTV servis najviše se trudi da to i pokaže, nastojeći pri tom da koristi sva raspoloživa sredstva – informativna, dokumentarna, dramska, umetnička. Savremenost izbija iz svakog novinarskog angažmana Zorana Stanojevića, Branka Stankovića, Jovana Memedovića, Žike Nikolića...

Bliža prošlost privlači Marka Novakovića, i kao autora i kao urednika domaćeg dramskog programa, prvenstveno u nastojanju da se oživi produkcija TV drame/filma. Poslednji primer je „Čekrk”, u kom su dva odlična glumca, Boro Stjepanović i Ljubomir Bandović, izveli svojevrsnu duodramu na fonu NATO bombardovanja 1999. godine. Sve je u tekstu Duška Premovića, kao i u režiji Petra Stanojlovića, bilo dobro postavljeno i rešeno, nepretenciozno, ali ubedljivo i delotvorno.

Kad mu je već za prikazivanje izmakao „Šešir profesora Koste Vujića” – koji bi se odlično uklopio u gledalačko raspoloženje stvoreno vremeplovskom sagom o fudbalerima na putu za Montevideo – RTS je ponudio trodelni „Led” scenarističko- rediteljskog tandema Radoš Bajić – Jelena Bajić-Jočić.

Nagoveštena oporost ove seoske priče iz sedamdesetih godina prošlog veka ublažena je lepotom slike, dugim nemim kadrovima pitoresknih pejsaža i prizora (kamera Predrag Jočić), muzikom Sanje Ilića i sporim ritmom kojim se razvija i unutrašnja i spoljna drama među junacima.

A trenutna oporost života ovdašnjeg, posebno gradskog, posle „Gorkih plodova” na RTS-u još čeka svoje novo, aktuelno upriličenje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi