Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Studio B traži da ostane gradski servis
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 04. 2013.

Autor: V. R. Izvor: Politika

Studio B traži da ostane gradski servis

U vreme kad skromno, i radno, obeležava svoj 43. rođendan, RTV Studio B je istinski zabrinut za svoju sudbinu i nije siguran da će iduće godine slaviti godišnjicu osnivanja u istom statusu i na istoj adresi.

Zebnje ne dolaze od strane osnivača (Skupština grada Beograda), niti su izraz nezadovoljstva slušalaca i gledalaca, naprotiv. Strahovanja je doneo Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima, sačinjen u Ministarstvu kulture i informisanja, po kome tokom iduće godine država treba da se povuče iz medija i sva glasila koja su u njenoj svojini (ili u svojini organa lokalne samouprave) treba da budu privatizovana.

Na ovaj stav stigle su brojne primedbe iz regionalnih centara, a konkretne kritičke oštrice uputio je i Upravni odbor Studija B.

– Mi duboko uvažavamo napore da se harmonizuje zakonodavstvo u ovoj oblasti i celina medijskog prostora uskladi s evropskim vrednostima, ali smo protiv brzopotezne primene rešenja, koja ni kod nas ni u Evropi nisu položila ispit – tvrdi prof. dr Milivoje Pavlović, predsednik Upravnog odbora Studija B.

– Zahtevamo da se uvaže specifičnosti naše sredine kad je reč o položaju i funkciji regionalnih medijskih servisa. Niti se u svim evropskim zemljama država povlači iz medija, niti je svojinska transformacija u medijskom prostoru Srbije dala pozitivne rezultate. Od svih do sada privatizovanih elektronskih medija opstao je samo jedan. Ostali su ugašeni, prostor je prilagođen drugim namenama a novinari su poslati na ulicu – kaže prof. Pavlović.

On napominje da sadašnji model informisanja građana Beograda takođe predstavlja evropsku vrednost, te zaslužuje da bude pažljivije procenjivan. I građani i stručna javnost u većini smatraju da radio i televizija Studija B sada obezbeđuju objektivno, blagovremeno i nepristrasno obaveštavanje o životu dvomilionskog grada, a pozitivnu ocenu dao je i osnivač, koji pokriva oko polovine troškova ove radiodifuzne ustanove.

– Predloženom verzijom Nacrta zakona bitno se menja pozicija osnivača, a svi zaposleni dovode se u znatno nepovoljniji položaj. U ovoj kući radi oko 250 zaposlenih i njihovim angažmanom obezbeđuje se 24-časovno medijsko pokrivanje svih segmenata života prestonice, što nijedno drugo glasilo ne može da ostvari.

Ne vidim nikakvu celishodnost ni uštedu u lišavanju Beograda i njegovih stanovnika tako bogate ponude servisnih informacija – kaže prof. Pavlović, zalažući se da se u promene sistemskih uslova za rad medija uđe opreznije, ili da bar rokovi za njihovu primenu budu elastičniji nego što Nacrt zakona o javnom informisanju predviđa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi