Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  EU protiv prelaska RTS na budžet
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 04. 2013.

Autor: Marko R. Petrović Izvor: Blic

EU protiv prelaska RTS na budžet

U nacrtu zakona o elektronskim medijima gotovo sigurno neće se naći odredba prema kojoj bi se RTS finansirao samo iz budžeta. U radnoj grupi koja priprema medijske zakone još nisu odlučili da li će u taj dokument uvrstiti neki od razmatranih modela finansiranja RTS-a ili će umesto toga ostaviti prazan prostor u koji će vlast upisati ono što želi.

Ukidanju pretplate i budžetskom finansiranju RTS-a kao trajnom rešenju protive se i u OEBS-u i u Evropskoj komisiji, ali će sa zvaničnim stavom sačekati dok nacrt zakona ne bude predstavljen javnosti. Sigurno je, međutim, da će oni insistirati na uređivačkoj i poslovnoj samostalnosti RTS-a koja bi potpunim fi nansiranjem iz državne kase bila dovedena u pitanje. Toga su svesni i u radnoj grupi za izradu medijskih zakona.

Nalazimo se u vrlo neugodnoj situaciji. U svakom slučaju biće kako političari odluče - kaže Rade Veljanovski, član radne grupe, dodajući da su svi u njoj bili prilično iznenađeni kada im je Dragan Kolarević, pomoćnik ministra kulture, preneo ono što je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao na sastanku sa predstavnicima OEBS.

Najkasnije do početka naredne sedmice u radnoj grupi će odlučiti šta će pisati u nacrtu zakona. Prema rečima Veljanovskog, pošto je procenjeno da je “hrvatski model” nemoguće sprovesti, najrealnija varijanta je kombinovani model kojim bi bila predviđena i pretplata.

To bi u svakom slučaju bila manja suma od one koja bi bila odvojena ako RTS u potpunosti pređe na budžet - dodaje Veljanovski. I Saša Mirković iz ANEM misli da se ne bi tako lako trebalo lišiti novca iz pretplate.

Kombinovani model sa pretplatom i dopunom iz budžeta bio bi najbolji. Mnogo je važnije ipak da se vidi kako se troše pare u javnom servisu - kaže Mirković.

Politika, Novosti, Tanjug

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obavestio je predstavnike OEBS-a na prošlonedeljnom sastanku i da se odustalo od ideje o formiranju šest regionalnih javnih servisa, ali i da će se država povući iz “Politike”, “Večernjih novosti” i Tanjuga, te da će biti privatizovani svi lokalni mediji.Tom sastanku prisustvovali su i ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, kao i njegov pomoćnik Dragan Kolarević.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi