Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Apel Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 04. 2013.

Autor: R. Lotina Izvor: Dnevnik

Apel Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje

Ako pozorišta i druge kulturne istitucije širom Srbije budu dosledno sprovodila nedavno usvojeni Zakon o javim nabavkama, nestaće i ono malo kultrne produkcije.

A ako se država po predloženom modelu povuče iz vlasništva u lokalnim medijima, biće ugroženo pravo nacionalnih manjina na na pravovremeno informisanje.

To je, u najkraćem, upozorenje koje je upućeno sa jučerašnje konferencije za novinare Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

 

O manjkavostima važećih zakonskih rešenja i o nedostacima zakona u pripremi  govorili su potpredsedik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, pomoćnik sekretara Kalman Kuntić, direktor Radio-televizije Vojvodine Siniša Isakov i direktor Srpskog narodnog pozoriša (SNP) Aleksandar Milosavljević.

Direktor SNP je naveo niz pitoresknih primera “provlačenja” pozorišne svakodnevice kroz Zakon o javnim nabavkama i potvrdio da mora da ga krši, jer je nemoguće raspisivati tender za angažovanje umetnika ili za sitnu kupovinu šrafova i mebl-štofa.

Milosavljević je podsetio i na apel svih pozorišta Srbije upućen Republičkoj Vladi da programske aktivnosti budu izuzete  iz javnih nabavki i tendera.

Ako se to ne desi, teatri neće moći  ni da igraju postojeće, ni da prirpremaju nove predstave. Ovaj problem imaju i sve stale kulturne institucije i manifestacije kulture u zemlji.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare upozoreno je da set medijskih zakona koji su u pripremi ne uvažava specifičnosti višejezičnih lokalnih medija u Vojvodini. Naveden je i primer iz Kovina, u kom je radio dobio privatnog vlasnika, a novom gazdi se ne isplati da emituje program na nekoliko jezika koji se govore u toj lokalnoj zajedici.

I javni servis - Radio-televizija Vojvodine - jedva opstaje, jer se procenat naplativnosti pretplate smanjuje, sa najvišeg mesta u državi predlažu njeno ukidanje, a novog modela finansiranja još nema. Ovih dana navršava se 14 godina od rušenja RTV koja je u podstanarima i u nemogućim produkcijskim uslovima, pa postoji bojazan da kuća ne dočeka nove medijske zakone.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi